Väärää yrittämistä

Kirjoittaja: Alek Korpinen

20 syyskuun, 2021

Lähdeteos: Väärää yrittämistä - Kun teet kotiläksysi rahan tuloa ei voi estää

Lähdeteoksen kirjoittaja: Kim Väisänen

Teoriapisteet: 2

Kirjaessee Väärää yrittämistä

Väärää yrittämistä kertoo konkreettisesti ja case-esimerkkien avulla, miten yrityksen saa takuuvarmasti ajettua karille. Onnettomat yritykset laiminlyövät samoja asioita ja toistavat muiden yritysten tekemiä virheitä – vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Varsinkin startup-yritykset jättävät oppimatta toisten tekemistä mokista. Kun välttää näitä menettelytapoja, on suuremmat mahdollisuudet menestyä. Kim Väisänen on startup-sijoittaja ja yrittäjä, sarjaepäonnistuja, hallitusamatööri ja perheenisä. Hänet tunnetaan Leijonan luola -sarjasta. Kim on palkittu muun muassa ensimmäisenä tuplavoittajana Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnolla 2013 ja 2017; Vuoden bisnesenkeli 2017 sekä Entrepreneur of the Year 2012.

Yrittäjyyden suosio ja harhaluulot

Kirjassa kerrotaan yrittäjyyden buumista. Kokoajan tulee lisää yrittäjiä sekä kevytyrittäjiä. Suosio on parhaimmillaan ikinä. Tähän syynä on menestystarinat suomalaisista yrityksistä kuten Rovio ja Supercell. Näiden tarinat motivoivat uusia ihmisiä yrittäjyyteen. Mielestäni tämä on todella loistava asia, sillä yrittäjyyden arvostus nousee samalla sekä yrittäjillä on tulevaisuudessa parempi olla.

Kim luettelee pitkän listan yrittäjän ominaisuuksista mitkä tulisi omata. Kuitenkin kolme tärkeintä ovat:

  1. kyky sietää epävarmuutta ja ottaa riskejä
  2. kyky kohdata haasteita ja ratkaista ongelmia
  3. oma-aloitteisuus ja ahkeruus

Ison yrittäjyysbuustin ja menestystarinoiden saattelemana yrittäjäksi houkutellaan ja lähtee paljon ihmisiä, joiden ei kannattaisi ryhtyä yrittäjäksi. Näiden ihmisten työpanos, osaaminen ja ahertaminen tulisi parhaiten hyödynnettyä palkkatyössä. Jos henkilö ei omaa kolmea aikaisempaa taitoa, hänen ei kannata lähteä yrittäjäksi. Itse koen, että omaan nämä kyseiset ominaisuudet jossain määrin. Kokemusta kaikista ei vielä tarpeeksi ole, mutta kova on nälkä päästä uusia haasteita kohti.

Ero yrittäjässä ja menestyvässä yrittäjässä

Kim kertoo kirjassaan mikä erottaa perus yrittäjän, menestyvästä yrittäjästä. Viiden kohdan listaa on todella tärkeä noudattaa, jos haluaa menestyä yrittäjyydessä.

  1. Itsekuri – menestyvät yrittäjät pystyvät tekemään epämielyttäviä asioita, joita ei menestyvät välttelevät.
  2. Rehellisyys – hyvät yrittäjät pitävät sanansa, eivätkä lupaa asioita joita ei pysty toteuttaa.
  3. Sisu – ei anneta periksi vastoinkäynnissä
  4. Päämäärä – lyhyen aikavälien tavoitteista tinkiminen ei vaikuta pitkän aikavälin päämäärään.
  5. Tavoite hakuisuus ja päättäväisyys – päätösten teko nopeasti ja selkeästi, ei ole aikaa lykätä päätöksiä

Mielestäni näistä kaikki näkyvät paljon Tiimiakatemian arjessa. Valitettavasti enemmän perus yrittäjän ominaisuuksissa. Olin erottelemassa mitkä näkyvät Sawaken tekemisessä, mutta luettuani nämä tajusin, että kaikki näkyvät vielä liikaa perusyrittäjän toimintaan. Syksyllä haluan nostaa esille enemmän näitä viitta kohtaa, jotta meillä tiimissä mietittäisiin asioita järkevämmin.

Mietteitä

Kim Väisänen on todella mielenkiintoinen ja inspiroiva persoona. Kirjassa oli todella paljon hyviä juttuja yrittäjyyteen liittyen. Nämä avaamani aiheet olivat minulle eniten ajankohtaisia. Kirjan lopussa kerrotaan paljon yrittäjistä ihmisinä. Esim. minkälaiset persoonat ovat hyviä yrittäjyyteen ja kuinka liika työnteko vaikuttaa sinuun ja ympärilläsi oleviin ihmisiin negatiivisesti. Suosittelen todella ottamaan kirjan kuunteluun ja merkitsemään muistiinpanoja kohdista, jotka ovat sinulle ajankohtaisia. Kirja pyrkii siihen, että ei toisteta samoja virheitä uudestaan.

Alek Korpinen

You May Also Like…

Dopamine nation

Luin Anne Lembken kirjoittaman kirjan ”Dopamine nation”. Anne Lembke on amerikkalainen psykiatri, joka on Stanford...

0 kommenttia

Lähetä kommentti