Rahaviisaus

Kirjoittaja: Alek Korpinen

20 syyskuun, 2021

Lähdeteos: Rahaviisaus

Lähdeteoksen kirjoittaja: Maarit Lassander

Teoriapisteet: 3

Raha viisaus

Kuuntelin Maarit Lassanderin kirjoittaman kirjan Rahaviisaus. Kirjassa ei opeteta, kuinka tehdään rahaa. Kirjassa käsitellään monesta eri näkökulmasta sudetta rahaan. Mikä on rahan merkitys, miksi rahaa ihannoidaan ja miksi raha-asiat tuntuvat olevan niin monelle iso haaste.

Millä minä pärjään?

Eniten minulla menee rahaa perustarpeisiin, kuten vuokraan, ruokaan ja vaatteisiin. On kuitenkin totta, että perustarpeita ei ole paljon. Ihminen tulee hyvin vähällä toimeen, jos vain on pakko. Jos kaikki ihmisen perustarpeet eivät täyty, ihminen kokee suurta onnellisuutta lisääntyvistä tuloista, joilla hän saa täytettyä perustarpeitaan. Tämän huomaan, kun tienaan enemmän rahaa, niin tulee ostettua heti jotain mitä on jo pitkään miettinyt. Vain sen takia että mielyttää itseensä. 

Raha on ollut minulle elintason mittari. Kun on ollut enemmän rahaa, on ollut helppo syödä ulkona, ostella uusia vaatteita ja käydä reissuissa. Silloin kun rahaa ei ole, miettii vain kun ei voi tehdä mitään eikä ostaa mitään. Monet ajattelee, että ostan uuden auton kun minulla on varaa pitää sitä. Minulla ajatuksena on, että ostan uuden auton nyt ja minun on pakko hankkia lisää tuloja että pystyn maksamaan sitä.

Aiheuttaako raha stressiä?

Väitän että suurimmalle osalle raha aiheuttaa todella paljon steressiä, katsomatta oletko pieni vai suurituloinen. Varattomilla suurimmat stressin aiheet ovat yleensä rahan riittämättömyys pakollisiin menoihin sekä yllättävät isommat kulut kuten sairaala maksut tai auton hajoaminen. Monet luulevat että rikkailla ei ole rahasta huolta. Suurempi tuloisilla on tietenkin suuremmat menot ja talouden tasapainossa pito aiheuttaa paljon stressiä ja vie yö unia. Tämmöisen tavallisen meikäläisen ”stressi” on pientä, kun pitäisi maksaa 20€ puhelinlasku ja tilillä on 25€ siihen verrattuna kun liikemiehen 1 000 000€ tarjous menee mönkään ja monet yö unet ovat jääneet väliin stressin takia.

Tuoko raha onnen mukanaan?

Raha ei itsessään tee minua onnelliseksi. En koe onnellisuutta yhtään enempää siitä, että tililläni olisi 5000€, 2500€ sijasta. Onnea minulle tuottaa rahassa se, että pystyn ostamaan arkisia asioita miettimättä. Jos miettii päivittäistä tekemistäni, niin raha mahdollistaa minulle paljon onnea. Käyn salilla josta maksan ja pääsen autolla liikkumaan johon menee myös paljon rahaa. 

Olen ollut muutaman kerran Balilla lomalla ja huomannut miten onnellisia ihmisiä siellä on vaikka heillä ei rahaa juurikaan ole. Mutta sama logiikka heidän tekemisessään siellä on. Vuokraan heiltä surffilaudan päiväksi 7€ ja he käyttvät sen suoraan illalla muutamaan olueeseen ja ruokaan iltanuotion äärellä. Eli tässäkin raha mahdollistaa onnellisuuden. Ei tarvitse olla miljoonia tilillä, jotta saavuttaa onnellisuuden.

Materialismi

Raha mahdollistaa ostamaan asioita jotka tekevät sinut onnelliseksi ja joista olet haaveillut. Mutta kuten olemme kaikki oppineet, nämä ovat hetkellistä onnellisuutta ja mielihyvää. Sanon kumminkin, että nälkä kasvaa syödessä. Kun tavoittelet näitä unelmia mitä saa vain rahalla menet kokoajan eteenpäin elämässäsi. Vaikeaa on myös pitää tämä hallinnassa. Sillä kirjassa kerrottiin, kuinka yleisesti elämänasenne on muuttunut siten, että kuluttaminen on hyväksyttävämpää kuin ennen. Ei ole siis ihme, että ihmiset elävät helposti yli omien varojen ja hyvin monet kokevat talouden hallinnan vaikeaksi. Ihminen on myös todella hyvä valehtelemaan itselleen. On helppoa huijata itseä ostamaan esimerkiksi uusi puhelin ajattelemalla, että minä todella tarvitsen tätä. Syynä saattaa käyttää töitä tai vanhan korjaamisen kalleutta, mutta nämä ovat usein tekosyitä. Oleellista onkin huomata itsestään, milloin on kyse tarpeesta, ja milloin halusta. Jos tämän itsekeskustelun jälkeen toteat edelleen, että puhelin on ostettava, se todennäköisemmin tulee silloin tarpeeseen ja mielihyvä kestää hieman kauemmin.

Vaikuttaako raha terveyteen

Rahalla tuo monelle turvallisuuden tunteen. Vaikka elämmekin suomessa, jossa on laajat ja hyvät terveydenhuolto palvelut, tuo raha turvallisuuden tunnetta myös terveyden näkökulmasta. Raha mahdollistaa helposti nopeamman ja perusteellisemman hoidon. Lisäksi yleisesti monet arvostavat yksityistä terveyspalvelua julkista enemmän, mikä myös madaltaa kynnystä terveyspalvelujen käyttöön. Rahalla on hyvinvointia edistävä vaikutus myös stressin suhteen. Stressillä on suorayhteys sekä fyysiseen, että psyykkiseen hyvinvointiin.

Terveelliset elämäntavat ovat avain terveelliseen elämään. Ikävä kyllä terveelliset elämäntavat ei ole itsestään selvyys, sillä niiden toteuttaminen vaatii rahaa. 

Raha mahdollistaa minulle laajemman urheilumahdollisuuden. Käytän todella paljon rahaa urheiluun ja olen hyväksynyt sen, että se on aina parempi ratkaisu, kun vaikka vaatteisiin tai roskaruokaan. Yleisen terveyden kannalta ja päivittäisen jakamiseni on tärkeää, että käyn paljon urheilemassa, niin porukassa kuin yksikseni

Yhteenveto

Oma suhteeni rahaan on ollut aina todella hyvä, joka näkyy esimerkiksi siinä, että tiedän oman rahatilanteeni, osaan pistää säästöön rahaa ja osaan myös käyttää rahaa. Arvostan rahaa ja tunnistan sen johtuvan varmasti paljon kasvatuksestani. Raha on minulle ollut pelkkä mahdollistaja. Onnelliseksi minut tekevät ihmiset ympärilläni ja minulle merkitykselliset asiat, kuten harrastukset ja kaverit. 

Yleisesti katsottuna rahalla ja onnellisuudella on yhteys, mutta kuten itsellänikin raha on mahdollistaja, ei onnen tuoja. Kuten Maarit Lassander kirjan lopussaan toteaa, viisas rahankäyttö mahdollistaa onnea. Olen tästä samaa mieltä. Tiettyjä asioita rahalla voi ostaa, mutta esimerkiksi ihmissuhteissa rahalla ei ole vaikutusta. Onnellisuuden ja merkityksen takana on aina ihmissuhteet. 

You May Also Like…

Älykäs intuitio

Mikä on se mystinen työkalu, jota Oprah, Einstein, Elon Musk, Steve Jobs, Nikola Tesla ja lukuisat muut aikamme nerot...

Digiyrittäjän käsikirja

Digiyrittäjän käsikirja kertoo, kuinka kannattava konsulttiyritys perustetaan ja kasvatetaan. Digikonsultti voi tehdä...

Suojattu: Lisää liksaa

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

0 kommenttia

Lähetä kommentti