Väärää Yrittämistä-Kim Väisänen     

Lähdeteos: Väärää yrittämistä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Kim Väisänen

Teoriapisteet: 2

Kuuntelin Väisänen äänikirjan. Kirja kertoo siitä, kuinka asioita kannattaa tehdä ja mitä ottaa huomioon yrittämisessä. Mitkä ovat hyvät syyt lähteä yrittämään ja mitkä eivät. Menestyvän yrittäjän piirteet itsekuri, rehellisyys, sisu, päämäärä, tavoitehakuisuus ja päättäväisyys.

Miksi nostan nämä menestyvän yrittäjän piirteet? Täytyy sanoa, oman kahden vuoden tiimiakatemian aikana näitä on joutunut todella paljon harjoittamaan. Itsekuri, jolla saa tehtyä tekemättömät tehtävät loppuun. Rehellinen siitä, mitä tekee ja miksi. Jos on joskus lähtenyt tekemään projektia ei sydän mukana sen on myös huomannut, ettei se projekti tule vain onnistumaan tai vaikka onnistuu niin jää siitä kamala maku suuhun.

Päämäärä on kyllä kaiken A-O, koska tosi monia asia viedään sisulla siinä vaiheessa eteenpäin, kun haluaa jonkun asian saavuttaa. En usko, että olisin Palokan joulupuotia vienyt loppuun, jos sisua ei olisi sen asian suhteen ollut tarpeeksi. Tosia asia oli myös selkeä projektin suhteen, että halusin kokeilla omia siipiä asian suhteen.

Rahalliset tavoitteet oli vähän yliampuvat projektin suhteen, koska luotin vain kuulopuheiseen edellisestä yrittäjältä paikan suhteen. Onneksi projektissa jäätiin kumminkin plussan puolelle, kaikista kommelluksista huolimatta. Oma tavoite oli kokeilla omia siipiä ja siinä onnistuinkin, mutta taloudellinen tavoite jäi todellakin paljon alakynteen.

Siilasmaan yrittäjäkymppi, hyvään yrittäjyyteen

1.Vastuunkanto. Tärkeintä on välittää aidosti. Liiketoiminnasta, työkavereista, asiakkaista, tuotteista, lisäarvosta. Yrittäjän on näytettävä, joka käänteessä omistajuutta. Hänen on sitä osoitettava teoillaan selkeästi.

2. Tosiasioiden tunnustaminen. Vastuu tuo mukanaan tosiasioiden tunnustamisen. Vastuun tunteva ei väistä tai välttele tosiasioita. Vaikka ongelma olisikin jonkun muun vastuulla, yrittäjä tai yrittäväinen ihminen kantaa vastuuta siitä, mitä hän jätti tekemättä huomatessaan ongelman tai miten hän oli teoillaan osaltaan luomassa ongelmalle otollisia olosuhteita. Koska tosiasiat ovat tilaisuus ongelmien havaitsemiseen ja korjaamiseen.

3. Sinnikkyys. Tosiasioita ei tarvitse pitää, mutta ne pitää pystyy kohtaamaan ja ratkaisemaan mahdollisimman nopeasti. Mieluiten välittömästi. Yrittäjällä ei ole varaa antaa periksi, koska aina on jokin ratkaisu. Jos ei pääse ongelman tai haasteen ylitse, se täytyy opetella kiertämään. hyvin harvoin ratkaisu tapahtuu itsestään. Yrittäjän sinnikäs asenne valaa uskoa muihin tiimin jäseniin.

4. Riskien hallinta. Yrittäminen on riskien ottamista. Mikä ei uskalla ottaa riskejä, ei myöskään saavuta mitään. Riskit vaativat uusien alueiden tutkimista ja valloittamista. Riskien hallinta ei tarkoita riskien karttamista, muttei myös yli suurtenriskien ottamista, vaan analyyttista otetta sen suhteen, minkälaisia riskejä otetaan.

Olen todella paljon miettinyt tätä viime aikoina, koska ajatuksissa pyörii festivaalin järkkääminen ja mitä riskejä siihen liittyy. Huomaan, että omia pelkoja on tullut ylös ja se miten tämä asia eroaa joulupuoti projektista on se, että joulupuodin tiesin onnistuvan. Festivaali projektissa on niin paljon muuttuvia asioita, jotka pelottavat, jollakin tavalla. Tiedän sisimmässäni onnistuvani ja saavani siihen apua, mutta kumminkin. Ollaan kyllä jännän äärellä.

5. Opinjano. Yrittämiseen olennaisena osana liittyvät haasteet ja ongelmat ovat erinomainen mahdollisuus oppia uutta ja kehittyä. Voittamiseen liitetty sanonta ”joko voitan tai opin uutta” kiteytyy hyvin yrittämisessä. Kannattaa olla opinjanoinen ja tartuttaa se muihinkin. Monesti opinjano hiipuu yrityksen kasvaessa tai yrittäjämäisen ihmisen noustessa johtoasemaan. Lihava kissa ei jaksa tutkia ympäristöään. Maailma muuttuu, joten osaamisenkin pitäisi elää yli ajan.

Itse olen sitä mieltä, että oppimisesta pitää itse pitää kiinni kovaa, koska oma kehitys pysähtyy, jos ei jaksa opiskella uutta. Olen luonteeltani muutenkin ennakkoluuloton, joka aina välillä kostautuu. Esim. toissa päiväsen ruokapöytientuolien hankkimisessa Jyväkylän Roskalava ryhmästä, mistä hain tupakan ja lasten tahrimat tuolit, jotka päätyivät suoraan jätelavalle. Ennakkoluulottomuus= tiedon jano.

6. Herpaantumaton fokus. Viime kädessä kaikki yrityksen tekeminen kiteytyy asiakkaisiin sekä tuotteisiin ja palveluihin. Onnistumisen kannalta vain harvat asiat ovat todella tärkeitä. Kun löytyy ja keksii yrityksen fokuksen, kaikki toiminta on suunniteltu sen näkökulmasta. ”Miten näihin toimiin käytetty aika edistää aidosti tärkeiden tavoitteiden saavuttamisen?”

7. Katse taivaanrantaan. Yrittäjän ja yrittäjämäisen johtajan tulee pystyä keskittymään strategiaan, kilpailijoihin, tulevaisuuden tuotteisiin ja palveluihin, asiakkaisiin, toisin sanoen yrityksen ydinalueille. Tämä vaatii katseen pitämistä horisontissa pikkuasioiden ja tulipalojen sammuttamisen sijaan. Kalenteria ei kannata täyttää ääriään myöten täyteen pikkuasioita, muuten jää suuret asiat tekemättä.

8. Kokoa mukavien ja arvostamiesi ihmisten tiimi. Yksin saa aikaa paljon vähemmän kuin yhdessä. Hyvä yrittäjä tietää, että voittaa tai häviää tiimin kanssa. Väärät yrittäjät luulevat usein, että yrittäminen on me, myself an i-projekti. Se ei ole sitä se on tiimityötä. Ihmiset ovat ainoa aidon onnellisuuden lähde niin työssä kuin perhe elämässäkin. Jos ihmiset ei ole niitä oikeita ympärillä, onnellisuus kärsii vääjäämättä. Tyytyväiset ihmiset tekevät paremmin töitä ja ovat lojaalimpia ja aiheuttaa positiivisuuden kierteen ympärillä.

Yrittämisessä on todella tärkeätä kerätä ne oikeat ihmiset ympärille. Olla laajat verkostot, koska se lisää onnellisuutta elämässä, kun on oikeita ihmisiä kenen puoleen kääntyä oikealla hetkellä. Olen huomannut myös todella paljon omassa työyhteisössä näitä ”myself yrittäjiä”. He yleensä työskentelevät yksin ja tiimi jää silloin taka-alalle ja on se ” I-henki” ei ”We-henki”.

9.Kysy miksi. Meidät yrittäjät on opetettu kysymään mitä ja miten. Yksinkertainen keino olla parempi työssään ja yrittämisessään on lisätä kysymyspatteristoon kolmas miksi. Jos lähdetään yhdessä tavoittelemaan mitä tahansa lopputulosta, on ennen yhteistä koetusta on  hyvä kysyä miksi haluttu loppu tulos on hyvä meidän kannaltamme? Miksi juuri tämä strategia on kaikkien strategiavaihtoehdoista se paras?

Mietin todella paljon, miksi olen aina nuoruudessa kyseenalaistanut paljon asioita koulussa ja joka paikassa. En ole päässyt helpolla tämän ominaisuuden kanssa, koska, miksi minun on kyseenlaistettava systeemejä. Harvalta olen saanut järkevää selitystä tähän. Luulen, että se johtuu siitä, koska molemmat vanhempani ovat yrittäjiä.

10.Älä lakkaa unelmoimasta. ”I have a Dream!” Yrittämisessä rakennetaan ennennäkemätöntä ja uutta. Monesti parannetaan, jopa aidon oikeasti maailmaa. Yrittäjällä on aloittaessaan monesti unelma, jota hän lähtee tavoittelemaan. Kun se on saavutettu, ei saa lakata unelmoimasta. Yhden rajapyykin saavuttamiseksi kannattaa uudelleen miettiä, mikä olisikaan seuraava unelma.

Itse unelmoin tällä hetkellä Mental Freedom festivaalin järjestämisessä, mikä liittyy kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja kirjan kirjoittamisesta aiheena bitcoin. Huomaan, että kaiken mitä olen joskus kirjoittanut akatemian aikana ylös unelmista ne on alkanut tapahtumaan. Se on jännä, että niiden asioiden, mittaiseksi kasvaa koko ajan.

Projektitoimisto Sawake Osk.

Carolina Tuomikorpi

You May Also Like…

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti