Uuvuksissa: Kirja sinulle, joka tahdot voimasi takaisin

Kirjoittaja: Teemu Vänttilä

2 helmikuun, 2022

Lähdeteos: Uuvuksissa: Kirja sinulle, joka tahdot voimasi takaisin

Lähdeteoksen kirjoittaja: Liisa Uusitalo-Arola

Teoriapisteet: 2

Uuvuksissa: Kirja sinulle, joka tahdot voimasi takaisin                            Teemu Vänttilä

Liisa Uusitalo-Arola

Kuuntelin kirjan Uuvuksissa. Selailin nextoryn sovellusta, koska halusin löytää seuraavan kuunneltavan kirjan. Olen kuunnellut paljon elämänkertoja ja etenkin urheilijoiden elämänkertoja. Ne tuntuvat minusta kaikista mielekkäimmiltä ja keskittyminen ei herpaannu niiden aikana kovinkaan usein. Tämän kirjan otsikko kuitenkin kiinnitti minuun heti huomion. Otsikko vastaa täysin siihen mitä olen tällä hetkellä ja mihin pyrin menemään. Olen uuvuksissa ja tahdon voimani takaisin. Olen joskus aiemmin aloittanut kuuntelemaan vastaavanlaisia kirjoja unesta tai jaksamisesta, mutta ne ei loppujen lopuksi ole herättänyt mielenkiintoani. Kirjat ovat jääneet kesken. Aloin kuunnella kuitenkin tätä kirjaa, koska se vastasi minun nykyiseen ongelmaani ja kirja oli loppujen lopuksi todella mielenkiintoinen. En tiedä sainko hirveästi konkreettisia vinkkejä nykyiseen tilanteeseeni, mutta sain kuitenkin teoriatietoa ja muita neuvoja, joista voi olla minulle hyötyä. Kirja oli ihan hyvä, vaikka minulla olikin ennakkoluuloja tällaisia kirjoja kohti.

Minulla ei ole koskaan aiemmin elämäni aikana ollut mitään iho-ongelmia, mutta homma muuttui viime vuoden lopulla, 2021 joulukuussa. Ihoni alkoi kutista ja hilseillä etenkin iltaisin ja nukkumaan mennessä. Aluksi kutina oli jaloissa, mutta pahentui ja levisi kyllä ajan myötä. Kuvittelin, että kutina johtui talven aiheuttamasta pakkasesta ja välillä ilman muuttuessa lämpimäksi. Nukkuminen vaikeutui ihan suunnattomasti, koska ihon kutina oli niin kova. Vieläkin tätä kirjoittaessa tulee oikein huono olo, kun ajattelee sen hetkisiä tilanteita.

Joulukuun lopussa pari-kolme viikkoa kärsiessäni, hakeuduin lääkärille. Lääkäri kertoi oman näkemyksensä tilanteesta ja määräsi tiettyjä hoitokeinoja. Kului taas pari viikkoa ja mikään ei tuntunut helpottavan, ei alkuunkaan. Olin todella vihainen tilanteeseen. Saatoin mennä klo 23.30 sänkyyn nukkumaan, mutta olin hereillä vielä 05.30 aamulla. Ei tuntiakaan unta siinä välillä. Kutina oli nii jäätävän kova, että unta oli mahdotonta saada. Välillä saatoin istua sohvalla kaksi tuntia tekemättä mitään keskellä yötä. Oli ihan turha yrittää edes mennä nukkumaan. Enemmän se ärsytti, kun yritti saada unta ja ei saanut, kuin että, istui vain sohvalla ja antautui lopulta tilanteelle. Tähän tilanteeseen, kun yhdistää jokapäiväiset työt niin voi vain kuvitella miten jaksaminen oli kortilla.

Lopulta tammikuun puolella päätin varata ajan erikoisihotautilääkärille, koska halusin, että saan varmasti oikean diagnoosin ja, että tilanne saadaan kontrolliin. Tämä lääkäri lyttäsi täysin edellisen ”normilääkärin” diagnoosin ja kertoi minulle, että mikä tilanne oikeasti oli ja mikä siihen auttaa. Toivoin sydämeni pohjasta, että tilanne oikeasti olisi näin, miten lääkäri sanoi. Olin valmis tekemään mitä vain, että parantuisin. Siksi varmasti maksoinkin lähes 200€ lääkäristä, vaikka olisi ollut mahdollista mennä yths:n lääkärille ilmaiseksi uudestaan.

Kipuilu ja ongelmat jatkuivat vielä viikon käynnin jälkeen, mutta pikkuhiljaa aloin huomata, että iltaisin kutina ei ole enää niin paha. Mietin monesti, että kuvittelenko vain niin, koska olin kuitenkin maksanut niin paljon lääkärikäynnistä ja halusin sen auttavan ja olevan rahan arvoinen. Asia oli kuitenkin ihan totta, kutina alkoi vähentyä eli hoitokeino toimii. Ja tällä hetkellä 2.2.2022 saan hyvin nukuttua öitä, illalla ei ole paljoa enää kutinaa, mutta minun täytyy toistaa täsmälleen samaa hoitorytmiä joka ilta. Juuri yksi ilta huomasin, kun jätin hoidon tekemättä, olin hereillä vielä kolmelta yöllä ja tein silloin hoidot, lopuksi sain hyvin unta.

Ongelmat eivät todellakaan ole vielä kuitenkaan poissa. Kutina on helpottanut, mutta sitäkin on vielä jonkun verran. Vähäisen määrän kanssa pystyy nyt kuitenkin nukkumaan, mikä on tärkeintä minulle. Suurimpana ongelmana tulee uupuneisuus. Kun kaksi kuukautta tekee töitä ja samaan aikaan kipuilee sen kanssa, että nukkuuko yössä yhden tunnin vai kolme tuntia, johtaa se väistämättäkin huonoon tilanteeseen. Olen ollut uupunut jo heti joulukuun alusta, kun tilanne puhkesi päälle. Nyt kutina on helpottanut ja työtkin loppuivat eilen. Olen kuitenkin huomannut, että vaikka viime yönä nukuin 11,5h, olen silti todella väsynyt heti herätessäni. Voisin jatkaa nukkumista ja torkuttelua varmasti pitkälle päivään. Uupuneisuus johtaa myös lopulta moneen muuhunkin ongelmaan, joita kirjassakin mainittiin. Minua ei esimerkiksi ole pitkään aikaan kiinnostanut monikaan asia, mikään ei saa oikein innostumaan minua, muita ihmisiä ei kiinnosta nähdä eikä kuunnella ja olisi mukavampaa olla vain omissa oloissa.

Tuntuu, että tarpeeksi nukkumalla tätä uupumusta ei voi poistaa. Täytyy olla jotakin muita keinoja sen parantamiseksi. Kaikki tekeminen lähtee minulla omasta motivaatiosta, jota ei tällä hetkellä todellakaan ole. Mikään ei kiinnosta. Esim. eilen viikkopalaverissamme tilanne alkoi kiristyä, kun emme saaneet jotakin asiaa valmiiksi. Olin hyvin vihaisella päällä, kun minun piti edes olla siinä tilanteessa, koska ei olisi kiinnostanut yhtään. Kun muut olivat negatiivisia ja vähän kiukkuisia, ja minäkin olin, niin meinasin räjähtää ja purkaa hermohdukseni muihin, mutta sain kuitenkin hillittyä itseäni hieman. Tuollaiset ajatukset ja tekemiset eivät todellakaan ole normi käytöstäni. Huomaa siis todellakin, että uupuminen on verottanut elämää todella monin tavoin. Tilanteeni on todellakin väsymystä, joka ei hellitä edes lepäämällä. Uskon, että selvittyäni lopulta tästä koko tilanteesta, olen taas paljon vahvempi ja itsenäisempi ihmisenä kuin koskaan ennen.

You May Also Like…

Älykäs intuitio

Mikä on se mystinen työkalu, jota Oprah, Einstein, Elon Musk, Steve Jobs, Nikola Tesla ja lukuisat muut aikamme nerot...

Digiyrittäjän käsikirja

Digiyrittäjän käsikirja kertoo, kuinka kannattava konsulttiyritys perustetaan ja kasvatetaan. Digikonsultti voi tehdä...

Suojattu: Lisää liksaa

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

0 kommenttia

Lähetä kommentti