Unfu*k yourself

Kirjoittaja: Emilia Ahonen

26 maaliskuun, 2022

Lähdeteos: Unfu*k yourself: Lopeta märehtiminen, aloita elämä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Gary John Bishop

Teoriapisteet: 1

Gary John Bishop on kirjoittanut maailmanlaajuisen bestsellerin nimeltä: Unfu*k yourself-lopeta märehtiminen aloita elämä. Kirjan räväkkä otsikko herätti kiinnostukseni kirjasta. Se osui mielenkiintoisesti elämääni juuri tällä hetkellä, koska olen muutamien vastoinkäymisten kanssa kamppaillut viimeiset kuukaudet. Käsittelemme jokainen eri tavalla vastaan tulleita vastoinkäymisiä, mutta miksi se on toisille niin helppoa? entä miksi toisille niin vaikeaa? Isoimpana erovaisuutena on toki vastoinkäymisten laajuus, mutta myös oma suhtautumisemme niihin. Kirja ei ole suora vastaus generaattori, mutta yrittää parhaansa muuttaa suhtautumisen siihen, ettei vastoinkäymisen tullen elämä pysähtyisi kokonaan vaan antaisi uutta perspektiiviä sekä tarmoa taistella vastaan.

Oma suhtautuminen

Kirjan alun myötä havahduin siihen, miten paljon oikeasti oma sisäinen puheemme ohjaa tekemisiämme. Kun saamme mahtavan mahdollisuuden lähteä tekemään jotain aivan uutta, niin usein tulee ensimmäisenä sisäinen ääni kummittelemaan kaikenlaisilla mielikuvilla epäonnistumisista sekä itsensä nolaamisesta. Kirjaa kuunnellessa tajusin, että minun oma suhtautumiseni toisten ihmisten mielipiteisiin tai siihen, kuinka paljon sisäinen ääneni minua häiritsee, riippuu täysin tilanteesta tai tekemisestä, jota olen tekemässä. Välillä tunnen hyvin syvää itsevarmuutta ja toisinaan epävarmuus nappaa minut syövereihinsä. Miten hitossa omat ajatukseni, muka voivat aina nähdä tulevaisuuteen ja määrittää sen mukaan omaa tekemistäni. Taistelemme samankaltaisten tuntemuksien kanssa, mutta se miten pistämme vastaan muiden mielipiteitä sekä sisäistä ääntämme erottaa meidät toisistamme.  Nämäkään eivät aina ole verronnallisia, koska jokaisen elämä on omanlainen ja koskaan emme voi tietää pintaraapaisun perusteella, mitä toinen kokee tai on jo kokenut.

Kirjassa oli minusta todella hienosti kiteytetty, miten antaa perspektiiviä omiin ongelmiin. Siinä sanottiin, että jos kaikkien maailman ihmisten ongelmat laitettaisiin samaan purkkiin, niin moni haluaisi sittenkin nostaa sieltä omansa takaisin.

Voimalauseet… lauseista voimaa

Bishop kirjassaan kertoo 7 erilaista voimalausetta, jotka ovat:

1. Minä suostun

2. Onnistuminen käy minulta luonnostaan

3. Minä pystyn

4. Olen sinut epävarmuuden kanssa

5. Minä en ole yhtä kuin ajatukseni, vaan yhtä kuin tekoni.

6. Minä olen sinnikäs

7. En odota mitään, vaan kohtaan asiat sellaisena kuin ne ovat.

Itselleni kolahti tuo ” minä en ole yhtä kuin ajatukseni, vaan yhtä kuin tekoni”. Ulkoiset haaverit ovat paljon helpoimpia korjata. Haavan tullen puhdistamme sen ja asetamme laastarin suojaamaan, jotta haava lähtee parantumaan. Sisäisiä haavereita ei niin yhdellä laastarilla korjata. Saatamme kokea erilaisia traumoja, jonka vaikutukset saattavat vaikuttaa meihin vielä vuosienkin päästä. Olisi siis hyvä yrittää murtaa trauman sidos, jotta ymmärtäisimme, että ainoastaan tekomme määrittävät meitä itseämme. Helppoa se ei ole, mutta olisi hyvä muistaa, että elämä antaa niin paljon, kuin sille itse on valmis antamaan.

Loppu fiilikset:

Tämä kirja antoi hyviä mietteitä siihen, miten katsoa omaa tilannetta uudesta perspektiivistä. Pidin kirjasta ja koin, että se oli oikein oiva helppo lukuinen kirja tähän väliin. Vaikka kuinka tyhmältä kliseiset voimalauseet välillä tuntuvat, niin lopetan esseeni voimalauseeseen: ” Se mikä ei tapa, vahvistaa”.

You May Also Like…

Dopamine nation

Luin Anne Lembken kirjoittaman kirjan ”Dopamine nation”. Anne Lembke on amerikkalainen psykiatri, joka on Stanford...

0 kommenttia

Lähetä kommentti