Tunne tunteesi

Lähdeteos: Johda tunteita - menesty työelämässä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Camilla Tuominen

Teoriapisteet: 2

Camilla Tuomisen kirjassa käsitellään tunteita, kuinka tunnistaa ja käsitellä niitä. Tuominen käyttää apunaan tutkijoiden/kirjailijoiden tietoa sekä omia kokemuksiaan aiheesta. Tuominen antaa myös kirjassaan käytännön vinkkejä tunteiden käsittelyyn ja tunnistamiseen.

Autopilotti

Tuominen aloittaa tunteiden käsittelyn, autopilotin poistamisella. Autopilotin poistamisella hän tarkoittaa tunteiden syrjään laiton lopettamista. Kun teemme työtä ja jokin asia menee pieleen, harvoin jäämme kysymään itseltämme mitä tunteita pieleen mennyt asia aiheuttaa meissä. Tunteen tunnistaminen ja sen analysointi auttaa käsittelemään tunnetta ja käsittely vuorostaan antaa mielelle rauhan. Kun olemme käsitelleet tunteen, tulevaisuudessa saman tunteen/tilanteen käsittelyn aikana me tulemme olemaan enemmän tietoisia meidän tunteista.

Tunteiden käsittely ei ole itselleni itsessään uusi asia, mutta siinä on kyllä itselläni paljon parannettavaa. Usein autopilotti ja työn melskeessä päälle ja huomaan tunkevani monia tunteita sivuun, aikomuksena käsitellä niitä myöhemmin. Ongelmana vaan on, että tätä “myöhemmin” aikaa ei joidenkin tunteiden kohdalla tule joko ollenkaan tai vasta kuukausien tai jopa vuosien päästä. Tunteiden tunnistaminen on varsin helppo asia itselleni, juurisyiden löytäminen taas, on hieman hankalampaa. Juurisyitä joutuu usein kaivamaan ja miettimään paljon syvällisemmin jonakin tiettynä ajankohtana tapahtunutta asiaa.

Käsittely ja tunnistaminen

Kirjaa lukiessani, kokeilin heti käytännössä Tuomisen antamia vinkkejä. Tunnistin omat tunteet ja pureuduin juurisyihin, on pakko myöntää, että ainakin hetkellisesti tuli varsin euforinen fiilis. Euforia kuitenkin loppui kun tuli uusia negatiivisiin tunteisiin johtaneita ärsykkeitä ja laitoin autopilotin päälle. Tunteiden käsittely vaatii aikaa, totuttelua sekä toistoja. Siitä pitää tehdä rutiini, vain silloin tunteiden käsittely tapahtuu siinä hetkessä, autopilotin kytkemisen sijaan. Kaikki tunteisiin liittyvät asiat ovat varsin monimutkaisia ja tunteiden käsittely pyrkii juuri yksinkertaistamaan, selkeyttämään sitä tunteiden aiheuttamaa kaaosta pään sisällä.

Tavat ja tunteet

Kirjailija antoi liki 50 käytännön vinkkiä tunteiden johtamisen avuksi, listan keskiössä on dialogi itsensä ja muiden ihmisten kanssa. Vinkeissä oli mainittu, että kiire on vain organisoinnin puutetta sekä vaikeimman asian tekemistä heti aamusta. Kaikki vinkit, jotka Tuominen mainitsee kirjassaan ovat hyvinvoivan, tasapainoisen ihmisen rutiineja. Oman viikon organisoiminen sekä ongelmatilanteisiin reagoiminen liittyy hyvin vahvasti jokaisen erillisen ihmisen tapoihin.

Tavat ovat neuronien välisiä liitoksia, jotka ovat vahvasti liitoksissa ihmisen tunteisiin. Jos ihmisellä on stressiä hänellä on jo olemassa olevia vanhoja neuroniliitoksia, jotka esimerkiksi viestivät hänelle, että syö suklaata niin stressi häviää. Neuroniliitoksiin voi kuitenkin vaikuttaa, sillä hermosolut ovat kykeneväisiä muutoksiin (neuroplastisuus). Uusi tapa vaatii toistokertoja ja tunteiden tunnistamista ja niihn vaikuttamista siinä hetkessä kun ne syntyvät (stressi). Kun stressin tunne tulee ja vanha tapa alkaa puskea päälle on uusi tapa aloitettava, esim. Juoksulenkille lähtö suklaan sijaan. Toki on myös muitakin keinoja jolla huonon tavan saa kytkettyä, esimerkiksi Tuomisen tunteiden käsittely metodi eli autopilotin pois laitto ja tunteen syvällinen tutkiskelu voi paljastaa mitä tunteen ja huonon tavan takana oikeasti piileekään.

Kun ajattelee tunteiden käsittelyä esimerkiksi projektin näkökulmasta, niin se on elintärkeää erityisesti projektipäällikön roolissa. Se millä lailla projektipäällikkö on kykeneväinen tai kykenemätön käsittelemään tunteitaan on suorassa yhteydessä projektin onnistuneeseen tai epäonnistuneeseen lopputulokseen. Tunteiden käsittelyn asioita olisi hyvä lisätä projektisuunnitelmaan, siihen kohtaan, joss mietittäisiin, miten ongelmatilanteita ja niistä syntyviä tunteita käsitellään projektin aikana. Uskon, että tunteiden käsittelyn kohdan lisääminen erityisesti pitkän ajan projekteihin toisi hyviä työkaluja stressin, pelon ja turhautuneisuuden tunteiden käsittelyä varten.

Tulen kyllä suosittelemaan Tuomisen kirjaa tiimiläisilleni, tämän kirjan pohjalta olisi hyvä pitää myös treenit. Näen, että tämä kirja antaa monia varsin varteenotettavia vinkkejä jokaiselle tiimiläiselle. Monet kirjan asiat ovat itselle tuttuja, mutta totuus piilee siinä, että kirja olisi ollut todella tylsä ja hyödytön, jos olisin jo sisäistänyt kaikki asiat mitä kirja tarjoaa, näin ei ollut.

You May Also Like…

Henkilöstöanalytiikka

Henkilöstöanalytiikka

Jaana Saramies, Maria Törnroos Tässä kirjassa on mielestäni paljon hyviä juttuja, joita Tiimiakatemian rekrypälen...

Business for Punks

Itsevarmasti otin käteeni tämän James Wattin, Brewdog -olutpanimon perustajan kirjoittaman kirjan, jota olen kuullut...

Mikä ihmeen digimarkkinointi?

Mikä ihmeen digimarkkinointi?

En ole koskaan harrastanut digimarkkinointia. Paljon olen siitä kuullut puhuttavan ja nyt minunkin pitäisi alkaa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti