Tunne lukkosi

Kirjoittaja: Iina Laurikainen

28 tammikuun, 2021

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Tunne lukkosi. Meillä jokaisella on tunnelukkoja, osalla enemmän ja osalla ehkä vähemmän. Ne vaikuttavat meidän toimintaamme yllättävän paljonkin. ”Tunnelukko on lapsuudessa ja nuoruudessa opittu tapa reagoida, kokea, tuntea, ajatella ja käyttäytyä. Kun tunnelukko nykypäivänä aktivoituu, meissä virittyy lapsuutemme tunteita ja lukitumme tiedostamattamme toimimaan lapsuudessa opittujen selviytymismallien mukaisesti.”

 

”Tunnelukot ovat haitallisia uskomuksia.” Tein itsekin tämän kirjassa suositellun tunnelukko testin ja tunnistin itseni kyllä näistä tunnelukoista mitä testi näytti. Tulokset herättivät ajatuksia ja oudointa tässä on se, että en yhtään keksi mistä lapsuudesta tai nuoruudesta nämä tunnelukot ovat peräisin. Vaikka miten yritin miettiä niin en vain keksinyt. Lapsuutenikin oli mielestäni oikein hyvä. Kirja herätti muutenkin miettimään todella paljon erilaisia asioita, miksi toimin niin kuin toimin ja miksi ajattelen tietyistä asioista niin kuin ajattelen. Sen itsekin tietää järjellä ajateltuna, että jotkin asiat mitä itse tuntee on haitallisia mutta sitä on hyvin hankalaa lähteä muuttamaan tuosta noin vaan jos tunne sanoo jotain muuta. Tunnetasolla täytyy tapahtua muutos, jos haluamme päästä eroon jostain uskomuksesta. Kuten kirjassakin sanottiin niin ”Lakkaamme uskomasta vasta, kun koemme, että se mihin uskomme, ei pidäkään paikkaansa.”

 

Tunnelukkoihin on kolme tapaa reagoida; antautuminen, välttely, hyökkääminen. Tunnelukolle antautumalla annat sen viedä sinut mennessään, koet että et voi vaikuttaa siihen mitenkään etkä myöskään tee muutoksen eteen mitään. Välttelyllä taas yrität välttää niitä tunteita mitä tunnelukosta herää, koska se ei tunnu mukavalle. Eli vältät näitä asioita missä tunnelukko aktivoituisi. Kun tunnelukkoa vastaan hyökätään niin pyritään siihen, että se ei aktivoituisi laisinkaan. Hyvin todennäköisesti sitten yritetään toimia tunnelukon vastakkaisella tavalla, kun et halua millään todistaa tunnelukkoa todeksi. Tämä toimintatapa on hyvin raskasta ja kuluttavaa, sillä taistelu sekä hyökkääminen tunnelukkoa vastaan on hyödytöntä.

 

Kun tunnelukot ohjaavat elämäämme ja pyrimme välttämään niiden aktivoitumista mahdollisimman paljon niin samalla myös kavennamme elämämme kokemusten piiriä. Pysymme siellä missä on mahdollisimman mukavaa ja helppoa olla, mukavuusalueella. Ja mitä enemmän jotain välttelet niin sitä suurempi asia siitä sinulle tulee, kun altistuksia tulisi säännöllisemmin niin myös asiasta tulisi joku päivä helpompi. Jos kuitenkin tunnelukoista haluaa eroon on vain mentävä myös epämukavuusalueelle, sitten kun siihen on valmis.

 

Tunnelukkojen myötä saatamme myös ”kerjätä” itsellemme tietynlaista kohtelua toisilta ihmisiltä sekä tietynlaisia tapahtumia. ”Tunnelukon aikaansaamat tunteet lukitsevat meidät toimimaan siten, että asiat toteutuvat itsellemme epäedullisella tavalla. Sabotoimme itse mahdollisuuksiamme omalla suhtautumistavallamme emmekä edes ymmärrä oman toimintamme vaikutusta, vaan luulemme asioiden johtuvan ennen kaikkea ulkoisista olosuhteista ja toisista ihmisistä.”

 

Kirja oli todella silmiä avaava itselle ainakin ja tunnelukkoihin perehtyminen oli kovin mielenkiintoista. Varsinkin kirjan alkupuolen koin hyödyllisenä itselleni. On todella hurjaa ajatella kuinka iso vaikutus tunnelukoilla on meihin, siihen mitä tunnemme sekä miten toimimme. Ja miten ne ovat syntyneet joskus aikoja sitten meille. Kun näistäkin asioista on tietoisempi niin on myös helpompi lähteä mahdollisesti jossain vaiheessa pyrkimään tunnelukoista eroon. Kohti hitusen helpompaa elämää.

 

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti