Tunne Itsesi – Toteuta toiveesi

Kirjoittaja: Hepola

17 marraskuun, 2020

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Johdanto

 

David Fontana on psykologi, joka työskentelee Walesin yliopistossa ja on tutkinut yli 25 vuoden ajan uskontotieteitä, meditaatiota, unia ja henkistä sekä psykologista kasvua. Tunne itsesi – Toteuta toiveesi käsittelee henkistä muutosta ja kasvua sekä luo tietynlaista pohjaa matkalle, jonka aikana kehityt ihmisenä ja opit tuntemaan paremmin itseäsi, ns. kirja opastaa oikealle reitille, ettei henkinen kehitys pysähtyisi tai kääntyisi väärälle reitille. Kirja on myös jopa stereotyyppinen 10 askeleen muutostyökalu mutta siinä korostettiin vahvasti sitä, että kirja luo suuntaviivoja ei aiheuta muutosta.

 

Ensimmäinen osa

 

Ensimmäinen osa käsittelee kuuden luvun(askeleen) mukaan itsensä tuntemista, menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus osana minuutta sekä vahvasti omaa maailmankatsomusta peilattuna apukysymyksiin.

 

Oman sisäisen maailman tutkiminen, pohdiskele omaa ajatusmaailmaasi, älä syyllistä itseäsi ja nykyelämän paineet. Joskus on hyvä vain pysähtyä hetkeksi ja aivan itsekseen pohtia miksi ajattelen näin, miksi toimin näin ja peilata yleisiin moraalikäsityksiin omia ajatuksia, jatkuva sosiaalisen median luoma kiire aiheuttaa sen, että harvoin pystyt itseksesi ajattelemaan vaan usein ihmiset tyytyvät vain käymään dialogia, jossa on riskinä vääränlaisen vaikutuksen saaminen tai toisten ihmisten suora mallintaminen.

 

Muutokseen on aina tilaa, miten näet itsesi, kun olet saanut aikaiseksi ensimmäisen askeleen, onko muutettavaa mielestäsi paljon vai vähän. Ongelmien tunnistaminen, työnarkomaani ei ehkä ole kaikista suurin ongelma mutta silloin menettää paljon sosiaalisesta elämästä ja useita upeita kokemuksia jää kokematta. Vai onko ongelma, jonka olet tiedostanut sittenkään ongelma vai löytyykö sen takaa jotain suurempaa, jonka korjaaminen ratkaisee samalla mielessäsi pyörivän asian.

 

Miten sinusta tuli sellainen kuin olet? Geenit määrittelevät osan ja paljon kotoa opittua viedään mukana läpi elämän mutta se ei tarkoita niiden olevan totta tai pysyviä osia sinua. Oletko aina ajatellut, että elämälläsi on käsikirjoitus, kenties sellainen, jota et edes itse ole kirjoittanut, 15-vuotiaana näin varmasti on mutta teini-ikäisenä tapahtuvan kapinoinnin aikana luot samalla itsellesi omaa käsikirjotustasi, väärät valinnat eivät ole muiden tekemiä. Itse olen kamppailut tämän asian kanssa useita vuosia ja vasta kun sain koulupaikan korkeakouluun, pystyin rehellisesti toteamaan, että itse maalaan reittiäni tällä hetkellä, mutta samalla olen aina valinnut kouluni sekä harrastukseni, joten jälkikäteen ajattelen, että olen käsikirjoittanut elämääni jo hyvin nuoresta iästä asti.

 

Muiden ihmisten vaikutus sinuun, kirjan ylivoimaisesti haastavin osuus ja käteen jäi paljon mutta ulostuonti on hankalampaa. Tiivistän ajatukseni siis lyhyesti, jokainen ihmissuhde muokkaa sinua, jollain tavalla ja tasolla sekä muutokset ovat usein peruuttamattomia halusit sitä tai et. Ainoa tapa päästä eroon huonoista muutoksista on korvata ne hyvillä muutoksilla elämän aikana, äärimmäisen haasteellinen asia mutta ehkä jokaisen oma ajatusmaailma tuo asian vähän lähemmäksi.

 

Missä olet nyt? Mitkä asiat ovat tuoneet sinut tähän hetkeen ja mitkä asiat vievät                    sinua tällä hetkellä eteenpäin. Oma kuva on huomattavan tärkeä peili, kun tutkiskelee itseään, säröt siinä aiheuttaa vakavia ongelmia ennemmin tai myöhemmin, jolloin ihmissuhteet kumppaniin tai kämppikseen nousevat tapetille, jotta pystyt selviämään yhteiskunnan olettamalla tavalla asioista. Mikä on sinun motivaatiosi selvitä asioista ja samalla kehittyä työssäsi, opiskeluissasi tai ihmisenä, jotta pystyt vastaamaan läheistesi huutoon vuorovaikutuksesta.

 

Viimeinen osio itsensä tuntemisesta, miten olet päätynyt siihen missä olet nyt? Suurin yksittäinen asia, joka on muokannut reittiäsi tähän pisteeseen, määrittelee usein ihmisten ajatuksia sinusta hyvässä ja pahassa, sekin on osattava käsitellä sekä kääntää voimavaraksi enemmin kuin surkutella hankalaa nuoruutta tai vastaavaa. Joka kerta kun ihminen haluaa päästä eteenpäin, on päästettävä irti, toisin sanoen päätettävä ihmissuhde tai minun tapauksessani lopettaa kilpaurheilu, jotta pystyn keskittymään opiskeluihin.

 

Toinen osa

 

Toisessa osassa päästään toden teolla vauhtiin kehityksen kannalta, miten pystyt toteuttamaan toiveesi. Toinen osa muodostuu muutaman apukysymyksen ympärille, mikä on määränpää, miten pääset sinne, erityisongelmat ja viimeinen luku käsittelee puhtaasti sitä, ettei matka pysähtyisi etkä jäisi kesken henkisen kasvun osalta.

 

 

Määränpään määritteleminen on tärkeää koska et pysty saavuttamaan mitään, jos et tiedä mitä olet saavuttamassa. Minkälaisia muutoksia sinun pitää tehdä, jotta pääse lähemmäksi tavoitetta ja oletko valmis tekemään muutoksia itsessäsi, uskallus hypätä pois mukavuusalueelta ja onnistumisien sekä epäonnistumisien vaikutus itsetuntoon ovat tärkeitä pointteja, jotta pysyt oikealla reitillä.

 

Miten pääset määränpäähäsi, valmistele muutoksia, tee muutokset ja arvioi, miten ne vaikuttavat elämääsi juuri sillä hetkellä koska muutoksen tuulten puhaltaessa ihmiset tuppaavat pahoittamaan mielensä. Jokaisella ihmisellä on omat sääntönsä asioihin ja yleensä ne lentävät ensimmäisenä romukoppaan, joten valmistaudu myös siihen, että alat toimimaan eri lailla laaja-alaisesti.

 

Erityisongelmat muodostuvat ahdistuksesta, paniikkihäiriöstä, neuroottisista peloista ja masennuksesta. Nyt en edes halua yrittää kirjoittaa jotain fiksua vaan todeta että nämä asiat ovat niitä, joihin tarvitsee muiden apua, jos nämä estävät muutoksen tai itsensä kehittämisen.

 

Tavoitteet saavutetaan aikanaan ja seuraava askel on miten jatkaa matkaa.

Mitä sain itselleni tästä opuksesta?

 

Kymmenittäin erilaisia harjoituksia, joita aion viedä treeneihin. Ajatusmaailmaa ehkä parempaa suuntaan, kunhan muutos ajatusmaailmassa joskus tapahtuu. Kirja oli hyvin psykologinen ja haastava, joten se pitää lukea ajatuksella ja en ehkä edes halua, että kaikki lukisivat kirjaa, tasapainoilu ymmärryksen ja oppimisen väillä taisi tällä kertaa jäädä ymmärtämiseen ehkä, jos joskus lukisin kirjan uudelleen oppisin siitä enemmän, sivistin itseäni psykologisessa mielessä, joten verbaaliseen takataskuun tarttui taas hyviä fraaseja, joilla pystyn sementoimaan asemaani aiheeseen liittyvissä keskusteluissa.

You May Also Like…

Shoe Dog

Anun suosituksesta sain kuulla tästä kirjasta. Urheilu, muoti ja kansainvälisyys ovat kiinnostaneet minua pitkään....

Homo Deus

Homo Deus

Noah Yuval Harari Harari on eittämättä yksi parhaista kirjailijoista, jonka kirjoja olen saanut lukea. Muihin...

Rakastan ja vihaan vaatteita

Vaateteollisuus on yksi maailman suurimmista teollisuudenaloista ja samalla yksi merkittävin tekijä...

0 kommenttia

Lähetä kommentti