Pelot ja niiden voittaminen

Kirjoittaja: Hepola

17 marraskuun, 2020

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Johdanto

 

Tällä kertaa kirjaksi valikoitui Antero Toskalan Pelot ja niiden voittaminen. Valinta oli helppo koska Tiimiakatemian perusajatuksiin kuuluu, kasvatamme rohkeita tiimiyrittäjiä ja kyseinen lause on kokenut koronan myötä kovia kolauksia. Kunnianhimo tuppaa olemaan kadoksissa, pysytään mukavuusalueella ja samalla tyydytään tekemään vuokratyön kaltaisia keikkatöitä, jotta vaatimukset liikevaihdosta saadaan täytettyä. Johtuuko tämän hetkinen pelko koronasta, epätietoisuudesta vai pelkästään henkilökemioihin liittyvistä haasteista? 10 pisteen kysymys, johon lähdin etsimään vastauksia kyseisestä kirjasta koska tällä hetkellä tuntuu kuin junnaisin paikallani, vaikka intoa ja ideoita varmasti löytyy, ehkä on jopa mahdollista, etten ole ainoa samassa tilanteessa tällä hetkellä.

 

Mitä kirja kertoi juuri minulle?

 

Pelkoja pitää ymmärtää ennen kuin niitä vastaan pystyy taistelemaan, kirja jaottelee pelot kolmeen osa-alueeseen

 

Ulkoiset tilanteet ja ilmiöt, jotka ovat esimerkiksi lentopelko, korkeanpaikankammo                 sekä suljettujen paikkojen pelko. Ensiksi kuulostaa siltä, että tämä osio peloista on helposti välteltävissä mutta mitä tulee elämästä ilman lentoja upeisiin ja mielenkiintoisiin maihin sivistämään itseään. Pelot eivät saa rajoittaa sinua kokemasta ja näkemästä maailma täysinäisenä. Tiimiakatemialla esimerkiksi voi ottaa Onixian suunnitelman kävellä halki Andorran viime keväänä Learning Circuksella, korkeanpaikankammon voittaminen olisi tarkoittanut todennäköisesti top 3 asiaa mitä muistella vanhana sängyssä ennen kuin lähtee jalat edellä uuteen ulottuvuuteen.

 

Sosiaaliset pelot, sitoutumiskammo, esiintymisen pelko sekä monet muut haasteet, joita ne luovat jokapäiväiseen elämään. Nykyaikana kun työelämä vaikuttaa monesti sotatantereelta, kun nuoret ja innokkaat ihmiset taistelevat jopa kassamyyjän paikoista on itsensä markkinointi kasvanut suureen asemaan, ei ole merkitystä oletko ekstrovertti ihminen, jos pelkäät esiintyä työhaastattelussa kunnolla, häviät merkittävästi, jos et pysty tuottamaan tarvittavaa vuoropuhelua haastattelijan kanssa. Tiimiakatemialla pystyy hyvin harjoittamaan sosiaalisia pelkoja, jos rohkeus riittää esiintymään ensin treeneissä aktiivisesti ja mahdollisesti jopa hakemaan koko talon rooleihin, jolloin on automaattisesti valokeilassa, tukea ja apua on myös helppo löytää aiheeseen tiimin sisältä.

 

 

 

Mieleen ja kehoon liittyvät pelot, jokainen on varmasti tämän vuoden aikana löytänyt itsensä ajattelemasta, entä jos se korona iskee minuun, mitä tapahtuu? Lehdet huutavat koko ajan enemmän sairastumisia ja jopa kuolonuhreja aiheutuu, toisaalta pelko on myös aiheellinen mutta sen kanssa pitää pystyä elämään koska pitkän aikavälin tarkasteluna ei ole tervettä eikä järkevää sulkeutua neljän seinä sisään pitkiksi ajoiksi. Tämän tyyppisestä pelosta ihminen saattaa kuitenkin hyötyä elämässä eniten, jos se ajaa ihmisen lopettamaan tupakoimisen, alkoholin käytön tai aloittamaan aktiivisen käsien pesemisen sekä turvavälineiden käytön suurissa ihmisjoukoissa. Tiimiakatemialla yhteiset linjaukset ja tarvittavat toimenpiteet tuovat vakautta ja helpotusta pelon kanssa elämiseen, jos käytetään jälleen koronaa esimerkkinä.

 

Kirjassa käytiin mielenkiintoisesti läpi erilaisten pelkojen voittamista ja aion käsitellä pelon voittamisen perusaskeleita mieluummin, koska haluan että muutkin lukisivat kirjan sekä löytäisivät sieltä pointteja juuri omiin pelkoihinsa.

 

Pohdi pelkojasi laukaisevia asioita, yritä palauttaa mieleesi miltä silloin tuntuu, kun pelkosi alkaa ja etenkin, milloin se alkaa, jos se tapahtuu usein. Rakenna uusi, vaihtoehtoinen totuus, jonka avulla taistelet pelkoa vastaan tai pystyt siirtämään ajatuksia pois pelkoa aiheuttamasta, esimerkiksi lentopelon kohdalla voisi ajatella matemaattisesti asioita, jotka tapahtuvat sinulle ennen kuin lentokoneesi putoaa todennäköisyyslaskennalla. Älä välttele pelkoa vaan valmistaudu niin hyvin kohtaamaan pelko, että se ei vain yksinkertaisesti pärjää kehittämällesi defenssille. Vertaile vanhoja tapauksia uusiin ja pohdiskele, missä mentiin metsään tai mitä olet pystynyt tekemään oikein toisella kerralla, ihmissuhteiden kohdalla miksi olet säilyttänyt tietyt ihmissuhteet pidempään kuin toiset, vastaukset saattavat ollakin yhtäkkiä selkeitä.

 

Opit ja kopit

 

Ensiksi, Janne I did it! Luin vihdoin hyvän kirja, jota voin suositella ja hieman myös painostaa ihmisiä lukemaan, jotka kamppailevat pelkojen kanssa, etenkin jos kyse on esiintymispelosta, johon törmää lähes päivittäin ainakin omassa elämässä. Suurin oppi oli yksiselitteisesti se, että haluan muiden ihmisten lukevan kirja mutta samalla sain omaan pelkooni keinoja käsitellä sitä. Reitti tulee olemaan pidempi mitä ennen kirjan lukemista ajattelin mutta nyt tiedän, että se on voitettavissa enkä vain tyydy junnaamaan paikallani tekemättä asialle mitään koska mitä pikemmin aloitan sitä nopeammin, olen valmis ja parempi oma itseni.

You May Also Like…

Shoe Dog

Anun suosituksesta sain kuulla tästä kirjasta. Urheilu, muoti ja kansainvälisyys ovat kiinnostaneet minua pitkään....

Homo Deus

Homo Deus

Noah Yuval Harari Harari on eittämättä yksi parhaista kirjailijoista, jonka kirjoja olen saanut lukea. Muihin...

Rakastan ja vihaan vaatteita

Vaateteollisuus on yksi maailman suurimmista teollisuudenaloista ja samalla yksi merkittävin tekijä...

0 kommenttia

Lähetä kommentti