Tulevaisuuden lukujärjestys Perttu Pölönen

Kirjoittaja: Karim Oussihl

4 tammikuun, 2022

Lähdeteos: Tulevaisuuden lukujärjestys

Lähdeteoksen kirjoittaja: Perttu Pölönen

Teoriapisteet: 2

Luulin aluksi, että Pölönen kertoo futurologina teoksessaan miltä tulevaisuus näyttää. No eihän hän kertonut ehkä ihan fiksuakin vaikka pätevä ja fiksu äijä Perttu onkin niin eihän hän mikään oraakkeli ole. Ei kukaan pysty kertomaan miltä tulevaisuus näyttää ja se on hyvä muistaa. Tiedämme kuitenkin trendejä jotka tulevat todennäköisesti vahvistuvat vain tulevaisuudessa, kuten digitalisaatio ja automatisaatio. Pölönen kertookin kirjassa mitä taitoja hän lähtisi opettamaan ihmisille jotka valmistaisivat heitä mahdollisimman hyvin tulevaisuuten ja sen työelämään. 

Näihin tulevaisuuden tärkeisiin taitoihin joita kannattaa omaksua ovat muunmoassa uteliaisuus, luovuus, tarinankerronta, kriittinen ajattelu, yrittäjyys, tiimityöskentely, itsetuntemus ja ongelman ratkaisu taidot. Nämä taidot ovat mielestäni niin sanottuja ajattomia taitoja. Luulen, että ihminen oli hän milloin vain elänyt tai työskenteli hän missä alalla tahansa, on ollut näistä taidoista todella paljon apua. 

Työelämä on ollut aina murroksena, vain muutoksena aiempaan työ muuttuu kovempaa tahtia kuin ennen. Tästä kunniaa saavat edellä mainitut digitalisaatio ja automaatio. Nykyään on myös todella normaalia, että henkilö työskentelee vaikka osa-aikaisena kahdessa eri firmassa ja miksi ei kahdella eri alalla. Siksi kannattaakin keskittyä kehittämään ammatissa tarvittavien taitojen lisäksi taitoja, joista on hyötyä olit sitten alalla kuin alalla. 

Ennen mentiin sillä kaavalla, että peruskoulun jälkeen mentiin hankkimaan ammatti, jos sitäkään, mentiin töihin ja oltiin siellä siihen asti töihin kunnes päästin eläkkeelle. Tämä on jo oman elinaikanani näkemä muutos. En tiedä tarkkoja lukuja, mutta nykyään ei ole yhtään poikkeavaa, että ihmisellä on kolme eri tutkintoa ja asiantuntia työt ovat syrjäyttäneet perinteisiä duunari työpaikkoja älytöntä vauhtia. Muutos on tapahtuu kovaa vauhtia ja siksi onkin hyvä muistaa että et voi tietää minkälaista työnteko on tulevaisuudessa. Vasta nyt pandemia aikanakin vasta ´´tajuttiin´´, että toimisto töitä voi tehdä kotoa käsin ja minkälaista resurssien säästöä se voi olla yrityksille. Tähän asiaan peilatenkin uusien työksentely tapojen tulemisesta normiksi ei vaadi todellisuudessa pitkää aikaa, ihminen on sopeutuva laji joka tottuu uuteen varsin nopeasti ja unohtaa vanhat tavat. 

Kerron nyt mitä ajatuksia nämä tiadot herättivät minussa. Itsetuntemus on tärkeää jotta osaat pitää itsestäsi huolta ja osaat päättää mitä haluat tehdä itse. Asiat tuppavaat sujua paremmin ja vaivattomammin kun oma motivaatio on kohdillaan. Uteliaisuus ja luovuus menevät mielestäni käsikädessä. Meidän pitää osata luoda uutta, oli se sitten toimintatapoja tai mitä ikinä ja olla uteliaita sen uuden löytämisestä. Ongelman ratkaisu taidot yhdistän luovuuteen. Mitä monimutkaisempi ongelma sitä enemmän luovempia ratkaisuja tarvitaan ja helpottaa kun osaa ajatella asioite monista eri näkökulmista. Yrittäjyyten Pölönen suhtautui enemmän asenteena kuin konkreettisena yrittäjyytenä. Niin itsekkin olen nyt akatemian aikaan tehnyt. Olen pitänyt yrittäjiä enemmän ongelman ratkaisijoina kuin liiketoiminnan pyörittäjinä. Tarinan kerronnan tärkeys on lisääntynyt älyttömästi. Ihmiset ovat aina kertoneen tarinoita ja ollee kiinnostuneet hyvästä tarinasta. Sinun pitää osata nykyään entistä paremmin myydä itseäsi työmarkkinoille ja mikä siihe parempi tapa kuin osata kertoa tarina itsestäsi. Myös yrityksen näkulmasta tarinan kerronta on tärkeää, koska ihmiset samaistuvat ja pitävät tarinoista ja yritykset joilla on hyvä tarina todennäköisemmin myyvät paremmin. Kriittinen ajattelu tämänpäivän tietotulvassa on mielestäni ihan itsestään selvä hyvä taito hallita ja tieto ei ole tästä maailmasta minnekkään katoamassa, sitä päin vastoin tuotetaan kokoajan vain lisää.

You May Also Like…

Sinistä vettä parkkihalliin!

Sinistä vettä parkkihalliin!

Sinisen meren strategia on vuonna 2005 julkaistu teos, jonka on kirjoittanut professorit W. Chan Kim ja Renee...

0 kommenttia

Lähetä kommentti