Kehnot pomot ympärilläni Thomas Erikson

Kirjoittaja: Karim Oussihl

4 tammikuun, 2022

Lähdeteos: Kehnot pomot ympärilläni

Lähdeteoksen kirjoittaja: Thomas Erikson

Teoriapisteet: 2

Kuuntelin kirjan meidän kirja treenejämme varten ja tämä taisi olla ensimmäinen johtamiseen liittyvä kirja minkä olen lukenut. Tässä kirjassa jaetaan ihmisten käyttäytymismallit neljään eri luokkaan ja kukaan ei välttämättä lukeudu itsestään tiettyyn luokkaan vaan voi myös toimia näiden luokkien rajoilla. Tämä kirja ei ollut itselle mieluisinta kuunneltavaa, mutta koitin ottaa sen avoimin mielin vastaan. 

Koitin aluksi kun puhuttiin jonkun tietyn värisestä pomosta miettiä, että olenko kohdannut tälläistä henkilöä omassa elämässäni, mutta menin aika ajoin sekaisin, että kenestä tästä voitaisiin puhua ja mikä väri nyt olikaan oikein kyseessä ja mitä ne värit nyt oikein tarkoittavatkaan. Rehellisesti kuulosti typerältä ja kapea katseiselta luokitella ihmiset vain neljään eri luokkaan ja luokitella ihmisten käyttäytymistä ylipäätänsäkään.  

Kun vieläkin luen näitä adjektiiveja millä tiettyä väriä kuvaillaan en näe miksi nämä jotkut adjektiivit ovat jollai värillä ja jotkut eivät. Minulle kuitenkin aukesi tämä käyttäytyimis malli jaottelu kun se oli kuvattu eri tavalla. Kirjassa on kaksi akselia, extrovertti, introvertti akseli ja asiasuhde- ja ihmissuhde keskeinen akseli. Kun katsoin näitä akseleita, luin kuvauksia väreistä ja katsoin minne värit sijoittuvat homma rupesi aukeamaan, eikä enää kuulostanut niin typerältä. 

En osannut hirveästi peilata tätä kohtaamiini johtajiin se saatta johtua työkokemuksen vähäisyydestä. Rupesin tämän jälkeen miettimään miten voisin tunnistaa näitä henkilöitä ja päätin peilata näitä tiimimme jäseniin. Se tuotti tulosta, sillä pystyin tunnistamaan monta tiimiläistä työskentelyn näkökulmasta ja se avasi sitä, että miksi jotkut ihmiset toimivat näin tai noin. Ja värit saattoivat vaihtua riippuen ihmisen työtehtävästä tai oliko ihminen töissä vai vapaa-ajalla. 

Kun olin hoksannut mitä värit meinaavat mitein miten saan nämä liitettyä johtajuuteen. On mielestäni todella tärkeää, että johtaja tunnistaa miten ja miksi alaiset ja kolleegat tekevät töitä niin kuin tekevät. On hyvä tunnistaa mikä johtamis- ja lähestymis tapa toimii kenenkin henkilön kohdalla parhaiten. Pitää muistaa, että kaikki ihmiset ovat erinlaisia ja heitä motivoivat erinlaiset asiat. Toisia enemmän tulokset ja toisia enemmän hyvä meininki. Tämä voi auttaa organisoinnissa ja tehtävien jaossa ja varmasti sitä kautta tulosten saannissa.  

Yhdestä kappaleesta heräsi myös ajatuksia, että mikä on johtajan ja pomon ero. Käytämme eri sanoja vaikka luulen, että nämä ovat aika synonyymejä ainakin oman käsityksen mukaan. Johtajasta herää mieleen itsellä kuva henkilöstä jota seurataan tai hän näyttää suuntaa. Pomosta taas joku joka sananmukaisesti pomottaa ja  hänen sanomaansa  seurataan sokeasti. Tässä kappaleessa mainittiin myös, että liian moni johtaja tekee alaistensa töitä ja heidän oma työnkuvansa kärsii siitä. Tämän on huomannut monesti, että projektijohtaja ahmii itsellensä eniten hommaa, mutta jos hän tuntisi paremmin alaistensa vahvuudet ja heikkoudet sekä työskentely tavat niin hänen olisi helpompi jakaa työtaakkaa. Sitten hän voi keskittyä enemmän työtehtäväänsä, eli johtamiseen. 

You May Also Like…

Dopamine nation

Luin Anne Lembken kirjoittaman kirjan ”Dopamine nation”. Anne Lembke on amerikkalainen psykiatri, joka on Stanford...

0 kommenttia

Lähetä kommentti