Tulevaisuuden lukujärjestys

Kirjoittaja: Lasse Helminen

2 helmikuun, 2021

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Maailma muuttuu todella nopeaa vauhtia ja sen mukana pysyminen on haastavaa. Kuuntelin Perttu Pölösen kirjoittaman kirjan Tulevaisuuden lukujärjestys. Pölönen laittoi tämän kirjan avulla lukijansa ajattelemaan omaa mielikuvitustaan pidemmälle. Kirjassa käsitellään tulevaisuudessa vaadittavia taitoja ja luovuutta. Etenkin nyt korona aikana tämä on tärkeää, kun meidän on sopeuduttava jatkuviin muutoksiin ja haasteisiin.

 

Perttu kertoo kirjassa, että me kaikki ihmiset pystymme luovuuteen, mutta nyky-yhteiskunta on tehnyt parhaansa kitkeäkseen sen meistä pois. Suurin tekijä tähän on koulutus. Meille opetetaan lopputuloskeskeistä ajattelumallia, eli miten voimme tehdä asiat oikein, niin kun joku toinen on joskus tehnyt onnistuakseen tavoitteessaan. Tähän olisi tultava muutos, jotta maailmamme kehitys ei pysähtyisi, vaan jatkaisimme elinikäistä oppimista. Olen tästä samaa mieltä. Suomalainen koulujärjestelmä ei anna juurikaan tilaa innovoimiselle ja sitä tulisi mielestäni lisätä erityisesti yläaste ikäisten kursseihin. Luovuus on usein yhdistetty eri aineopintojen yhteyteen ja se on mielestäni hyvä asia, mutta innovointi voisi olla ihan oma aine siinä missä koodauskin nykyään opetussuunnitelmassa.

 

Olen onnekas saadessani opiskella Tiimiakatemialla. Olen itse ollut pienestä pitäen todella luova ja innovatiivinen ihminen. Tunnen itseni tukahdutetuksi, jos en pääse käyttämään luovuuttani. Muistan monta hetkeä peruskoulusta ja lukiosta, kun minua on alkanut ärsyttämään liian yksinkertaiset opinnot, joissa luovuutta ei ole tarvinnut. Sama on käynyt myös työelämässä. Irtisanoin itseni muutaman kuukauden jälkeen yhdestä työpaikasta, joka oli todella yksinkertaista ja tehdasmaista. Sellainen ei vain sovi minulle. Tämä on vihdoin ensimmäinen koulu, jossa voin tuoda kaiken luovuuden esille samalla kun opiskelen. Tiimiakatemia on ollut varsin luova keksintö. Tässä kyseenalaistetaan tavallista, oikeaa koulujärjestelmää vieläkin päivittäin. Tiimiakatemiaan ei välttämättä laajemmin vieläkään uskota tai ymmärretä, mutta näen sen, että jonain päivänä nykyaikainen normaali koulutusjärjestelmä jää historiaan ja silloin Tiimiakatemia loistaa.

 

Päinvastoin kuin Pölönen, matematiikkaa pidän kuitenkin itse luovana oppiaineena. Matematiikka on aine, joka kehittää luovaa ja täsmällistä ajattelua. Luovana ihmisenä matematiikka ja fysiikka olivat lähes ainoita aineita, joista pidin peruskoulussa sekä lukiossa. Matemaattiset ratkaisut vaativat mielestäni jonkun verran myös luovuutta. Oppilaita tulisi kuitenkin ohjata enemmän itse löytämään ja muokkaamaan ongelmia ja löytämään niihin ratkaisuja. Päämäärän matematiikassa pitäisi olla ymmärrys ja matemaattisen ajattelun kehittyminen, joka kasvattaisi samalla luovuutta.

 

Tulevaisuuden lukujärjestys oli innostava kirja ja siinä oli sopivassa suhteessa teoriatietoa sekä luovuutta. Oppimisen merkitys koko elämänkaaremme aikana korostui kirjassa ja ymmärsin ajatuksen siitä, että emme ole koskaan valmiita oppimisen suhteen. Uskon, että tämä korona aika opettaa jokaiselle tiimin jäsenelle paljon uutta. Ainakin sen, että nyt jos joskus on aikaa uuden innovoinnille ja nyt jos joskus maailma niitä uusia innovointeja tarvitsee.

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti