Tulevaisuuden lukujärjestys

Kirjoittaja: Minka Paananen

12 joulukuun, 2022

Lähdeteos: Tulevaisuuden lukujärjestys

Lähdeteoksen kirjoittaja: Perttu Pölönen

Teoriapisteet: 2

Kirja on tullut minua monta kertaa vastaan muiden puheissa ja siksi päätin lukea sen. Päällimmäisenä minulle jäi mieleen se, kuinka maailma muuttuu jatkuvasti ja sen vauhdissa on vaikea pysyä, eikä tulevaisuudessa aukeaviin työmahdollisuuksiin voi mitenkään varautua, sillä emme voi tietää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Tekoäly on kuitenkin sellainen asia, mitä kannattaisi opiskella, sillä se on yksi ainoista varmoista tulevaisuuden työelämän piirteistä. 

Robotiikan lisääntyminen on pelottanut ihmisiä sen kehityksen alusta asti ja yhä nykyäänkin levitetään uhkakuvia siitä, kuinka tekoäly korvaa ihmiset. Robotit eivät kuitenkaan voi korvata, kuin ihmisten toiminnallisia ominaisuuksia. Tekoäly oppii käytäntöjä sitä mukaa, kun se kerää informaatiota ympäriltä ja voi matkia ihmisten käyttäytymistä, mutta tulkinnanvaraisia asioita sen on mahdotonta ymmärtää. Jos sanon, että asiat ovat huonosti, tietokone ei ymmärrä mitä se tarkoittaa. Sen sijaan tietokoneelle ymmärrettävää olisi, jos sanoisin että olen surullinen, koska en kerennyt bussiin aamulla ja myöhästyin palaverista. Empatiakykynsä ansiosta ihmiset ovat työelämässä korvaamattomia. Osaamme myös tulkita ilmeitä, eleitä ja esimerkiksi sarkasmia, johon tietokone ei pysty.  

Kouluissa opetuksen pitäisi mennä enemmän siihen suuntaan, että lapsille ja nuorille opetetaan yleisiä elämäntaitoja. Esimerkiksi ihmissuhteisiin, työelämään tai pankki- sekä muihin raha-asioihin liittyen. Ulkoa opiskeltavat lintulajit ja alkuainetaulukko ovat noin 2,3 sekunnin Google-haun päässä, eikä niihin siksi kannattaisi käyttää oppitunteja. Tiedonhaku ja lähdekriittisyys ovat mielestäni sellaisia asioita, mitä pitäisi opettaa joka oppiaineen tunnilla. Varsinkin nyt, kun TikTok on suurelle osalle lapsista alusta, josta he imevät kaiken tiedon, mitä siellä näkevät. Oli se sitten faktaa tai fiktiota. Itsekin aikuisena ihmisenä saatan katsoa jotain videota ja ajatella, että wow miten en ole kuullut aiemmin tästä. Sitten hetken kuluttua tajuan, että olen ollut niin uppoutuneena minulle syötettäviin videoihin, että otin tekaistun asian faktana. Mitä kaikkea ne lapset sieltä sitten sisäistävät? No kaiken.  

“Emme tiedä, mitä emme tiedä.” Tämä on hyvä lause kuvaamaan sitä, kuinka tulevaisuuteen on mahdotonta valmistautua. Tärkeintä on olla utelias ja halukas oppimaan lisää. Sillä pääsee jo pitkälle. 

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti