Tulevaisuuden lukujärjestys

Kirjoittaja: Aulis Mertaniemi

6 toukokuun, 2022

Lähdeteos: Tulevaisuuden lukujärjestys

Lähdeteoksen kirjoittaja: Perttu pölönen

Teoriapisteet: 2

Luin tämän kirjan, koska meillä oli treenit aiheesta tulevaisuus. Tulevaisuuden lukujärjestys kirjana yllätti minut positiivisesti, sillä kuvittelin tämän aiheen olevan todella tylsä, kuinka väärässä olinkaan. Kirja sai minut koukkuun heti johdannon jälkeisellä kappaleella ”Tulevaisuus ja teknologiat”, sillä olen todella paljon kiinnostunut teknologiasta ja tämä kirja antoi todella paljon uusia näkökulmia sekä sai minut pohtimaan tulevaisuutta eri tavalla.

Tulevaisuus ja teknologiat kappaleen alussa kerrotaan, että elämme tällä hetkellä maailmanhistorian näkökulmasta yhtä kiinnostavinta aikaa, sillä teknologian kehitys on tällä hetkellä niin nopeaa ja se vaikuttaa meidän ihmisten elämiseen enemmän kuin koskaan ennen. Olen tästä täysin samaa mieltä kirjan kanssa ja mietin, että milloinkohan tässä teknologian kehityksessä tulee niin sanotusti seinä vastaan? Tätä teknologian kehitystä voi peilata esimerkiksi meidän tiimimme kehitykseen. Kun mietin meidän taipalettamme akatemialla meidän tiimimme kehitystä jokaisella osa-alueella, niin olemme ottaneet isoja harppauksia. Mutta tuleeko meidän kehityksessämme, milloin seinä vastaan? Olemmeko saavuttaneet meidän täyden potentiaalimme jo? Ehkä se tulee lähitulevaisuudessa, ehkä ei aika tulee sen kertomaan. Itse uskon, ettemme vielä ole saavuttaneet täyttä potentiaaliamme kehityksessämme.

Onko sitten tämä teknologia kehitys ollut hyvä asia? Vastaus siihen on kyllä ja ei. Teknologia kyllä helpottaa meidän elämäämme monella eri osa-alueilla, mutta se on myös tuonut työt ja stressin meidän mukanamme kotiin. Lisäksi koen, että liian helposti ihmiset turvautuvat liikaa teknologiaan, eikä käytä aina perinteisiä keinoja esimerkiksi asiakastapaamisia järjestetään tietokoneiden välityksellä, eikä vaikkapa kahvilassa. Se tottakai mahdollistaa tapaamiset eripuolelle Suomea, joka on hyvä asia. Mutta kuten aikaisemminkin mainitsin, turvaudutaan liikaa teknologiaan, mikä syö sitten ihmisten mielikuvitusta, luovuutta ja empatiaa.

Tulevaisuus ja teknologian kappaleen lopussa oli mielestäni hyvä kotiläksy kohta, joka saa sinut miettimään monesta eri näkökulmasta tulevaisuutta sekä teknologiaa ja siihen suhtautumista

Kotiläksyn asiat olivat seuraavanlaiset:

 • Keskustele ystäviesi kanssa säännöllisesti tulevaisuuden teknologioista, esimerkiksi tekoälystä
 • Kokeile rohkeasti kaikkea uutta teknologiaa
 • Kun joku ei toimi, anna palautetta ja auta kehittäjiä tekemään siitä parempi
 • Suhtaudu kriittisesti sekä ennustuksiin että omiin pelkoihisi
 • Muista, että mielikuvituksesi rajat eivät ole maailman rajat
 • Pidä inhimillisyys kaiken lähtökohtana

Yrittäjyys ja tiimityöskentely

Tulevaisuudessa me kaikki saamme olla yrittäjiä. Tämän lauseen tarkoitusta jokaisen pitäisi miettiä itsekseen. Uskon, että tulevaisuudessa yrittäjiä tulee olemaan entistä enemmän ja jokaisessa asuukin yrittäjän sielu. Toisilla se on vain näkyvämpi kuin muilla. Kirjassa oli hyvä esimerkki tästä: ”Jos sinua pyydettäisiin nimeämään tämän ajan suuria, maailmaa muuttaneita merkkihenkilöitä, keiden nimet mainitsisit?”. Minun vastauksestani löytysi samat nimen kuin kirjassakin oli eli Bill Gates, Steve Jobs ja Mark Zuckerberg. Entä jos pitäisi mainita historiasta mitä sanoisit? Kirjassa mainittiin seuraavat henkilöt: Sokrates, Leonardo da Vinci ja Einstein. Ensimmäinen nimilistaus on tämän hetken yrittäjiä, mutta jälkimmäiset filosofeja, taiteilijoita ja tutkijoita. Vaikka nämä jälkimmäiset eivät saaneetkaan osinkoja suuryrityksistään, ovat he yhtä lailla yrittäjiä, sillä heillä on myös yrittäjän henki, koska he loivat jotakin suurta mistä heidät muistetaan. Tämä tiivistää pointin ”jokaisessa asuu yrittäjän sielu”. Tulevaisuudessa monet tulevat taistelemaan samoista töistä ja kenestä huokuu eniten yrittäjän tarmo saavat he mitä luultavammin sen paikan.

Tästä pääsemmekin yrittäjyys ja tiimityöskentelyn kotiläksyihin.

 • Älä hukkaa hyvää kriisiä! Siinä sinulla on oiva mahdollisuus oppia jotain
 • Miellä itsesi yrittäjäksi, sillä yrittäjyys on asenne
 • Usko unelmiisi ja luo oma polkusi
 • Jos jonkun asian voisi tehdä paremmin, älä jää sivustakatsojaksi, vaan tee se!
 • Uskalla ottaa vastuu itsestäsi ja opettele myymään ideasi
 • Ole se tyyppi, jonka kanssa kaikki haluavat tehdä työtä!

Tämä kirja sai minut ajattelemaan asioita ja pohtimaan niitä syvemmin. Sain tästä paljon mietiskeltävää ja jokaisen kappaleen lopussa olevat kotiläksy osioon sai pysähtyä pidemmäksi aikaa miettimään miten omalla kohdalla nämä toteutuvat ja miksi. Näitä oppeja tästä kirjasta on helppo viedä käytäntöön omaan elämään.

You May Also Like…

Uteliaisuuden taito

Utelijaisuuden taito kirja käsitteli erilaisia mielen malleja ja oppimisen johtavaa utelijaisuutta. Uteliaisuutta voi...

0 kommenttia

Lähetä kommentti