Tulevaisuuden identiteetit

Kirjoittaja: Oona Manninen

26 marraskuun, 2022

Lähdeteos: Tulevaisuuden identiteetit

Lähdeteoksen kirjoittaja: Perttu Pölönen

Teoriapisteet: 2

Kuka olen ja mitä voisin olla?
Perttu Pölösen kirja Tulevaisuuden identiteetit laittaa pohtimaan identiteettiämme uudesta näkökulmasta. Kirjassa tuodaan esille, että meistä jokainen on kopio muista. Ajatuksemme ovat muilta omaksuttuja ja intohimot lainattuja. Elämä on muiden matkimista. Oscar Wildinin mukaan olemme läheisimpien ystäviemme keskiarvo ja tulemme omaksi itseksemme vain muiden kautta. Kun mietin omia ystäviäni ja vertaan itseäni heihin näen paljon samaa, sattumaako?

Tunne itsesi.
Meidän on tunnettava itsemme, jotta voimme toimia omaksi parhaaksemme. Mutta kuka ja mikä määrittelee meidät? Jokainen meistä haluaa olla hyväksytty ja kuulua joukkoon. Kun meiltä kysytään, kuka olemme, tarkistelemme itseämme monipuolisesti. Kaikki mitä teen kertoo tarinaa siitä kuka olen ja valintani paljastavat minut. Kuitenkin koen usein olevani hukassa sen suhteen kuka olen ja mitä haluan. Lohduttavaa on se, että kirjan mukaan tuskin löydämme vastausta siihen keitä olemme. Muutumme kokoajan. Vaikka nyt tuntisimme itsemme, tunnemmeko enää huomenna? Jos me muutumme ja minäkuva pysyy samana syntyy ristiriita sen välillä, kuka olemme ja kuka luulemme olevamme. Ehkä mielenterveyden kannalta on tärkeää, että koemme löytävämme itsemme ja luulemme pysyvämme samana. Kuitenkin viikkojen tai kuukausien aikana arvomme, ajatuksemme ja mielenkiintomme saattavat vaihtua.

Oma identiteettini.
Kun minulta kysytään, kuka olen tai pyydetään kertomaan itsestäni, niin vastaus kuuluu näin: ”Olen Oona 23-vuotias opiskelija Jyväskylästä. Harrastan joukkuevoimistelua ja padelia. Työskentelen liikuntakeskuksessa ja valmennan joukkuevoimistelijoita. En vielä tiedä, mikä haluan olla isona tai mitä haluan tehdä tulevaisuudessa.”
Heti ensimmäisenä kuvaan itseäni tittelillä. Huomaan titteleillä olevan suuri merkitys pyydettäessä kertomaan itsestäni. Kun valmistuin edellisistä opiskeluista tai pidin taukoa voimistelusta, huomasin olevani hukassa sen suhteen mitä kerron itsestäni muille. Tuntui, että jäljellä oli vain nimi ja ikä. Olin identiteettikriisissä. Miksi kertoa titteli ensimmäisenä? Teemme töitä suuren osan ajastamme, joten olisi siis outoa jättää se mainitsematta. Titteli ei kuitenkaan ole koko identiteettini tai se edes se olennaisin asia minussa. Miksi en kertoisi tarinaa itsestäni. Se jää mieleen, kertoo sekä kiinnostaa enemmän. Tästä eteenpäin aion haastaa itseäni rakentamaan identiteettiäni luonteeni ja mielenkiintoni edellä.

Tittelit eivät kerro juuri ammattia enempää.
Eivät kaikki insinöörit tai lääkärit ole samanlaisia. Titteleissä on paljon hyvää sekä huonoa. Osalle meillä titteli on ylpeyden aihe, mutta toisille se voi olla häpeä. On tärkeää nähdä tittelin taakse, pintaa syvemmälle. Tulevaisuudessa voi olla vaikea määritellä itseään tittelin kautta. Työnimikkeet eivät kerro mihin ongelmaan työ vastaa tai mikä merkitys työllä on. Voimme valmistautua tulevaisuuteen miettimällä ja tunnistamalla omat vahvuudet sekä sanoittamalla ne taitotitteleiksi. Taitotittelit ovat tulevaisuuden tiitteleitä. Ne ovat toimintaa kuvaavia sanoja, taitoja ja ominaisuuksia. Ne eivät rajoitu tiettyyn ammattiin ja niitä tarvitaan tulevaisuudessa varmasti. Pölösen ideoimia taitotitteleitä ovat muunmuassa kirkastaja, välittäjä sekä yhdistäjä. Oman taitotittelin voi luoda kuka vain. Etsi verbi, joka kuvastaa sinua tai sitä mitä teet ja lisää ja, jä-pääte.

Taitotittelien alle mahtuu monia ammattinimikkeitä. Sovittaja voi toimia esimerkiksi poliisina tai lakimiehenä. Tämä helpottaa työpaikkojen löytämistä, eikö rajoita meitä suuntautumaan vain yhteen ammattiin. Välillä sen yhden tietyn ammatin löytäminen ja siihen suuntautuminen on tuskastuttanut minua, koska en tiedä mitä haluan tehdä. Taitotitteleiden avulla on helpompi hahmottaa sekä tunnistaa omat taitoni ja hakeutua niiden ammattien pariin, joissa näitä samoja ominaisuuksia tarvitaan.

Olenko kirkastaja, välittäjä vai yhdistäjä?
Taitotitteleitä on niin paljon kuin haluamme keksiä. Mikä on minun taitotittelini? Kuten jo aikaisemmin mainitsin, en ole varma mitä haluan tulevaisuudessa tehdä. Voisin nähdä itseni työskentelemässä opettajana, valmentajana, liikunnanohjaajana, asiakaspalvelijana tai sisällöntuottajana. Aika monta erilaista ammattia. Onneksi ei tarvitse valita vain yhtä, jota tavoitella. Vaikka edellä kuvaamani ammatit ovat erilaisia on niissä myös yhdistäviä tekijöitä. Niissä saa olla innostava, auttava sekä luova. Ehkä taitotittelini muodostuukin näistä elementeistä. Tietyn ammatin etsimisen sijaan voin jatkossa keskittyä oman taitotittelini kehittämiseen.

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti