Tiimiäly

Kirjoittaja: Nina Nurmesviita

26 marraskuun, 2022

Lähdeteos: Tiimiäly - opas muuttuvaan työelämään

Lähdeteoksen kirjoittaja: Ilona Hiila, Maaretta Tukiainen, Iida Hakola

Teoriapisteet: 2

Tiimit sekä tiimiäly ovat mielenkiintoinen tarkastelun kohde. Tiimit koostuvat ihmisistä, ja tiimiäly koostuu tiimiin kuuluvien ihmisten taidoista. Tiimin keskinäistä kanssakäymistä kutsutaan dialogiksi, jonka avulla opitaan uusia asioita ja tuodaan yksilön tietoja ja taitoja muun tiimin käytettäväksi.

Tiimit ovat paljon muutakin kuin vain ennalta määritelty joukko ihmisiä, joiden on määrä tehdä töitä yhdessä. Hyvä tiimi muodostuu yhdeksi olennoksi, jolla on yhteiset aivot ja yhteinen, lyövä sydän. Näin älykäs tiimi on enemmän kuin osiensa summa, sillä tiimi on paljon tehokkaampi kuin yksilö. Yhteen hiileen puhaltava tiimi ratkoo ongelmia nopeammin kuin yksilö, sekä luo useampien aivojen avulla helpommin uutta kuin yksilö.

Tiimiäly-kirjan valitsin mielestäni juuri oikeaan saumaan, sillä tällä hetkellä Tiimiakatemialla on käynnissä 24h synnytyshaasteet. Jos mikään, niin ne testaavat tiimin yhteisiä aivoja ja tiimiälyn reaktionopeutta. Olen lukenut kyseisen Tiimiäly -kirjan jo kerran aiemmin ennen akatemian alkua, ja nyt sain huomattavasti paremmin jutun juonesta kiinni. Tiimin toiminta ei ole jotain kliinistä faktatietoa mitä voi lukea kirjasta: se on koettava, opittava ja käsiteltävä erehdyksien ja oppien kautta. Moni asia kirkastui aivan uudella tavalla, kun nyt reilut kaksi vuotta myöhemmin nostin samaisen kirjan uudelleen käteen.

Tekoälykäs tulevaisuus

Kirkkaana mieleeni painui se, kuinka mikään ei ole pysyvää. Maailma on jatkuvassa murroksessa ja varsinkin työelämä kehittyy jatkuvasti. Muutoksen on sallittava tapahtua, vaikka se tuntuu pelottavalta. Kehitys luo sellaisia työpaikkoja, mitä ei tänään voisi uskoa olevan olemassa huomenna. Digitalisaatio ja sitä mukaan tekoäly ei ole enää tänä päivänä järin uusi asia – mutta se kehittyy sekä muuttaa muotoaan jatkuvasti. Ei digitalisaation alkumetreillä varmasti edes haaveiltu automaattisesta chattibotista, mutta nykyään sellainen on arkipäivää. Siispä emme voi edes kuvitella, millaisia mullistuksia tekoäly meille mahdollistaa jo muutamankin vuoden sisällä.

Ainakin odotettavissa on miellyttävämpi ja antoisampi työelämä. Robottien valtakautta ei tarvitse pelätä, sillä robottien avulla vapautamme kädet fyysisestä työstä ja voimme suunnata energiamme siihen mihin aivomme ovat tarkoitettu. Voimme lyödä viisaat päämme yhteen, jättää toistuvan ja mekaanisen työn tekoälylle, ja kehittää jotain uutta, kestävää ja kaunista. Ihmiselle jää luova työ, kun kone hoitaa data-analyysit, huomaa poikkeamat ja tuo datan ymmärrettävässä sekä hyödyllisessä muodossa tulkittavaksi. Tulevaisuuden työelämässä lisääntyvät vahvasti ne ammatit, jotka hyödyntävät tiimityön tukena tekoälyä. Tiimi saa enemmän aikaan kuin yksilö, ja työtunteja vapautuu tekoälyn hoitaessa toistuvat ja mekaaniset työtehtävät. Tästä syystä esimerkiksi alustatalous on tällä hetkellä kovassa nousussa.  

Tekoäly muuttaa siis sen, millaisia töitä meille on tarjolla sekä miten näitä työtehtäviä suoritamme, ja vaikuttaa siihen, millaisia työelämäntaitoja tarvitsemme. Alustatalous on tämän hetken johtava talouden malli, jossa valuuttana toimii data ja sen ymmärtäminen sekä hyötykäyttö. Nopeasti vilkaistuna maailman Top 10 suurimman yrityksen listalla yhtiöistä neljä on suoraan taloudellisia alustoja. Kaikki tällä listalla olivat kuitenkin jonkinlaisia teknologisia alustoja. En siis valehtele, jos väittäisin, että tulevaisuus on hyvin digitaalinen sekä tekoälyinen. Ruumiillinen työ tullaan korvaamaan.

On kuitenkin neljä asiaa, joissa pesemme tekoälyn mennen tullen. Elinikäinen oppiminen, joka mahdollistaa muun muassa työn organisoinnin. Luova älykkyys, joka mahdollistaa ainutlaatuisen ajattelukyvyn, taiteellisuuden sekä uuden luomisen. Sosiaalinen älykkyys eli sosiaalinen havainnointikyky, suostuttelu- ja neuvottelutaidot, sekä muista välittäminen. Työlle ominaisten työtehtävien vaatimien taitojen kehittäminen, jonka mahdollistaa uuden oppiminen orgaanisesti.

Näillä taidoilla ihmiset voivat tehdä jotain, mitä koneet eivät: herättää aitoja tunteita, kokea intohimoa, ja kehittää esimerkiksi tunteita herättäviä markkinointikärkiä. Ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta nousee ideoita, tunteista ja intohimosta kumpuaa ajatuksia maailman pelastamiseksi.  

Tiimiäly on hyvän tiimin terävin miekka

Mitä tiimiäly nyt siis oikeastaan on ja miten sitä voidaan työelämässä käyttää hyödyksi?

Tiimiäly on tietynlainen jaettu tietoisuus siitä, mitä ollaan tekemässä. Se toimii tiimissä, jossa jokainen uskaltaa antaa kaikkensa. Uskalletaan ottaa riskejä, kun jokainen tuntee omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Kun nämä asiat ovat selvillä, edes sivuraiteille hetkeksi ajautuminen ei haittaa, ja on mahdollista ylittää ennalta määritelty taso sekä synnyttää yhdessä jotain aidosti uutta. Tiimiäly toimii kuin tekoäly – se kerää koko ajan tietoa ja oppii kokemastaan.

Edellinen on melko suora lainaus Tiimiäly -kirjasta, mikä kuvastaa mielestäni todella hienosti sitä, mitä tiimiltä suurien haasteiden edessä vaaditaan. Tiimimme iso haaste tulee vuoden päästä olemaan 24h synnytykset, joissa luomme toimeksiantajan pulmaan ratkaisun. Eniten pelkään sitä, että luomme jotain tavanomaista ja turvallista, emmekä venytä rajoja tai ole tarpeeksi rohkeita. Konseptoinnin aika on hyvin rajallinen, joten suuri riski on välttää harha-askeleita ja pysyä turvallisesti mukavuusalueella helpohkon kasin toivossa.

Ymmärrän kuitenkin nyt, että voimme kyllä harjoitella synnytyksen prosessia ja kehittää yksilöiden taitoja sujuvan työn vuoksi. Mutta se on se aito tiimiäly, joka vie meidät kasista kymppiin. Siihen päästäksemme meidän on tunnettava toisemme sekä itsemme paremmin. Emme tule myöskään tekemään koko tiiminä töitä, vaan porukka jakautuu luultavasti kahtia. Olemmeko eri tiimi, kun jako on tehty? Olemmeko tiimiytyneet tarpeeksi vahvasti, jotta tiimiäly toimii millä tahansa kokoonpanolla? Olen kuullut sanottavan, että tiimiytyminen alkaa alusta, kun joku lähtee tiimistä tai liittyy uutena. Mutta toimivatko tiimin yksittäiset osat yhtä hyvin ilman kokonaisuutta?

Enemmän avoimia kysymyksiä kun selkeitä vastauksia. Näitä asioita selvittelemme ensi vuoden aikana, kun valmistaudumme tuleviin koitoksiin.

Tiimiakatemian toimintamalli vs. pirstaloitunut työelämä

Näitä tulevaisuuden työelämän kulmakiviä pohtiessa on mukava huomata, että saamme Tiimiakatemialta melko tärkeät eväät tulevaisuutta varten. Nykyajan työelämä on pirstaloitunutta, sitä tehdään tiimeissä erilaisten ihmisten kanssa, sekä yhä useammin aika- ja paikkariippumattomasti. Työelämässä tulee korostumaan laadukas ajan- sekä projektinhallinta, hyvät vuorovaikutustaidot sekä itsensä johtaminen. Näitä asioita pohdimme päivittäin, kun pyrimme aikatauluttamaan viikkomme suhteellisen järkevästi ja luovimme jatkuvissa konflikteissa ahtaissa tiloissa.

No ei vaan, Tiimiakatemian toimintamalli sekä yhteisö ovat kiistämättömän ainutlaatuiset. Tiedän jo nyt sen, että sieltä saamani taidot kantavat minut pitkälle urallani.

Kirjassa puhuttiin, miten on tärkeää kehittää jatkuvasti tekoälyn rinnalle inhimillisiä taitoja. Muuten on vaarana se, että tulevaisuudessa tekoäly palvelee kollektiivista tyhmyyttä. Ihmistaitojen kehittäminen on entistä tärkeämpää ei vain ihmislajin tulevaisuuden kannalta, vaan myös kukoistavan ja nautinnollisen työelämän turvaamiseksi.

Tiimiakatemialla näitä taitoja tulee harjoiteltua päivittäin. Tietysti keskitymme asioihin, jotka koemme merkityksellisiksi ja yleinen ilmapiiri on oppimiseen pyrkivä. Näin kaksi vuotta akatemian touhuja kuitenkin seuranneena olen pistänyt merkille, miten hyvä paikka se on oppia murroksessa olevaan työelämään vaadittavia taitoja.

Opimme juuri niitä asioita, mitkä ovat tulevaisuudessa valttikortti työllistymiselle. Oli se sitten itsensä työllistäminen yrittäjänä, tai jossain organisaatiossa työskentely osana sen yhteisöä. Tulevaisuudessa työskentely tulee olemaan tiimikeskeistä, jossa tiimiälyä käytetään dialogin avulla. Organisaatioiden hierarkiamallit tulevat tasaantumaan, kun työ jakautuu tasaisesti osaamisen puitteissa. Tiimiakatemialla saamme etumatkaa tämän taipaleen aloittamiseen.

Viiden askeleen matka kohti Diamond Stepiä

Seuraava askel Sentian Golden Stepin jälkeen on kehittää timanttinen tiimi. Sellaisessa tiimissä varmasti tiimiälykin toimii parhaalla mahdollisella tavalla. Kirjassa listattiin viisi tiimiälytaitoa, jotka hallitsemalla uskon meidän kulkevan kohti Diamond Stepin ottamista.

Ensimmäisenä on itsetuntemus. Jokaisella on vapaus ja myös vastuu kehittyä omaksi parhaaksi yksilökseen, sekä toteuttaa omia haaveitaan ja intohimojaan. Kukaan ei siis saa olla vapaamatkustaja tiimissä, jossa tunnetaan tiimin sisäinen dynamiikka läpikotaisin. Kaikki tuovat yhtä paljon pöydälle – niin sitoutumisessa kuin taidoissaan. Tiimin sisäinen toiminta on organisoitunutta ja se tietää, millaisissa oloissa tiimi kukoistaa. En usko tämän taidon olevan meiltä kaukana, sillä pieni tiimimme on jo kovin sitoutunut. Uskon, että ensi vuoden aikana saamme paljon lisää tiimin pöydälle henkilöiltä, jotka ovat vielä etsineet omaa reittiään.

Toisena on yhteinen suunta. Tiimissä on vahva yhteinen tunne jaetusta merkityksestä, jonka taustalla on yhteinen tavoite. Koen, että Sentiassa vallitsee hyvin selkeä jaettu visio tulevaisuudesta. Kaipaamme siihen mahdollisesti vielä konkretiaa, mutta tunne on mielestäni oikea.

Kolmantena on salliva, luottamuksen ilmapiiri. Tiimiläiset uskaltavat kokeilla ja epäonnistua, eikä tiimissä ole samantasoisten henkilöiden keskinäistä kilpailua, vaan aidosti toivotaan toisten onnistumista. Opitaan kokemuksista, ja konflikteja ratkotaan tuloksellisesti.

Neljäntenä on lupa ja vastuu toimia. Selkeästi viestityt ja jaetut roolit tuovat tiimiin rakennetta. Tämän vuoden loppuosa oli hyvin erikoinen Learning Circuksen sekä joryn hajanaisuuden vuoksi, mutta se saa varmasti uutta potkua tulevan vuoden johtoryhmästä, joka kootaan hieman eri lähtökohdista kuin aikaisempi. Uskon sen tuovan meille suuntaa, mutta samalla haluan säilyttää yhteisen jaetun vastuun tunnelman. Silloin tuntuu siltä, että kaikki ovat yhtä paljon mukana ja sitoutuneita.

Viidentenä ja viimeisenä on rikastava vuorovaikutus. Tiimin sisäinen vuorovaikutus on avointa, vapaata ja tarkoituksenmukaista. Näin syntyy jaettu tietoisuus, ja tiimi etenee itseohjautuvasti kohti yhteistä tavoitetta. Tätä on vaikea sanoin kuvailla, mutta koen Sentiassa olevan tällainen kulttuuri. Paljon on tietysti vielä tehtävää, sillä tiimin kokoonpano on hieman muuttunut syksyn aikana eikä tällainen työ ole tietenkään ikinä valmis.

Tiimiäly-kirja veikin minut vähän pidemmälle ja syvemmälle matkalle kuin odotin. Päässäni pyöri paljon ajatuksia tulevaisuudesta, nykyhetkestä ja myös menneisyydestä. Onneksi näiden asioiden käsittely ei jää vain tähän reflektioon, vaan työ jatkuu joka päivä. Toivottavasti näillä eväillä voimme hyvällä omallatunnolla tavoitella Diamond Stepin ottamista.

You May Also Like…

21 oppituntia maailmantilasta

Minulla on ollut tämä kirja koko Tiimiakatemian ajan lukulistalla, mutta en vain ole saanut sitä luettua mihinkään...

5 vinkkiä kirjoittajalle

Copywriting on taito, joka vaatii sekä luovuutta, että strategista ajattelua. Hyvä copywriting ei vain viihdytä tai...

Tylsyyden ylistys

Tylsyyden ylistys, mitä on tylsyys ja, miltä se tuntuu? Jokaisen ihmisen kohdalla käsitteelle tylsyys löytyy erilaisia...

0 kommenttia

Lähetä kommentti