Tim – Aviciin elämänkerta

Kirjoittaja: Teemu Vänttilä

22 marraskuun, 2021

Lähdeteos: Tim - Aviciin elämänkerta

Lähdeteoksen kirjoittaja: Måns Mosesson

Teoriapisteet: 2

Tim – Aviciin elämänkerta                                                                                 Teemu Vänttilä

Elämänkerta sisältää todella paljon mielenkiintoisia tarinoita ruotsalaisen DJ:n, Aviciin elämästä. Avicii, oikealta nimeltään Tim Bergling nousi yheksi maailman kuuluisammaksi musiikkituottajaksi uransa aikana. Tim Bergling kuoli vuonna 2018 vain 28-vuotiaana. Koko kirja kertoo Aviciin lapsuusvuosista aivan viimeisiin päiviin saakka. Suurena yhtymäkohtana kirjassa on Aviciin jatkuvat huonot elämäntavat. Persoonana Tim on hyvin perfektionisti. Hän saattoi tehdä yhtä kohtaa biisistä monia päiviä ja koskaan hän ei ollut tyytyväinen. Tim ei myöskään pitänyt ihmispaljoudesta ja hänelle esiintyminen isossa väkijoukossa oli haastavaa, varsinkin kuin mukaan tulivat elämän muutkin ongelmat.

Timin elämäntavat olivat karseat. Voin kuvitella, miten vaikeaa on tehdä 300 keikkaa vuodessa, kun on pahasti huume- ja alkoholiriippuvainen. Omassa elämässä huonot yöunet tai epäsäännöllinen ruokavalio saa mielen voimaan pahoin. Keskittymiskyky heikkenee suunnattomasti ja päivää on vaikea viedä määrätietoisesti eteenpäin, kun on esim. nukkunut vähäiset yöunet. Tunnistan itsestäni, että millainen on päivän vireystila. Välillä on helppo lyhentää päiviä tai tehdä päivästä normaalia helpompi, mutta aina sellaiseen ei ole mahdollisuutta. Itsekin on siis aina pyrittävä siihen, että työtaso ei heikkene muiden huonosti hoidettujen asioiden takia.

Olen aiemminkin puhunut siitä, kuinka oma ruokavalioni ja ruokarytmini kaipaisi parannusta. Asiaan on tullut parannusta, kun sain ammattilaisen suunnitteleman ruokaohjelman käyttööni. Ruokavalioni on hieman muuttunut, mutta isoimpana muutoksena on ruokamäärät ja ateriarytmi. En ole kuitenkaan valitettavasti huomannut päivittäisessä olotilassani mitään muutoksia. Tiedän täysin mistä homma kiikastaa. Minun unirytmini on myöskin ollut viime aikoina todella heikolla tasolla ja se vie päivittäisestä energiasta paljon pois. Jos ruokavalion muutos tekee mielelle ja keholle hyviä asioita niin epäsäännöllinen ja huono unirytmi vie hyvän olon tunteen pois. Monesti kuulee, että ihmiset puhuvat kuinka muutokset ovat näkyneet selvästi omassa tekemisessä, ja nimenomaan positiivisesti. Itse en ole kuitenkaan kokenut samaa ja se on ollut lopulta aika iso pettymys. Eikä unirytmi ole aina ollut huono eikä näin epäsäännöllinen, mutta ei olo silti ole parantunut niin huomattavasti, että voisin puhua isosta muutoksesta.

Kirja kertoo kuitenkin todella hyvän esimerkin siitä, mitä työuupumus voi kokonaisuudessaan aiheuttaa pahimmillaan. Ensinnä alistuu työuupumukseen, mutta kaikki sen jälkeen tapahtuva on oikeasti vasta se millä on väliä. Uupumuksesta parantumiseen on monia hyviä keinoja, mutta Aviciin käyttämät ”apukeinot” saattoivat hänet kuolemaan 28-vuotiaana. Toki hänen tilanteensa oli hyvin pitkälle viety työuupumus, mutta kaiken kaikkiaan siitä kaikki sai alkunsa. Ihmettelin kirjassa, miten kukaan ei halunnut auttaa niin paljoa, että olisi tehnyt kaikkensa Timin terveyden eteen. Tarpeeksi paljon halutessaan auttaa, uskon, että Tim olisi elossa. Toki vastuu on myös itsellään, mutta kyllä uupunut henkilö tarvitsee muidenkin apua parantuakseen.

Olemme tiimissä paljon puhuneet, että autamme aina tarvittaessa toisiamme ja, että meidän ei pidä olla vaiti mahdollisista terveyteen ja jaksamiseen liittyvissä asioissa. Olemme saaneet tiimiin mielestäni niin hyvän luottamuksen aikaiseksi, että pystymme puhumaan tällaisista asioista tiimimme kesken. Ja mikä parasta, meiltä varmasti löytyy auttajia vaikeisiin tilanteisiin. Uskon, että hyvä tekeminen ja tuloskin syntyy hyvän luottamuksen kautta, jonka olemme onnistuneet luomaan tiimillemme.

Kirja oli varsin hyvä ja mielenkiintoinen. Vaikka ei itse Tim Berglingiä tiedä tai ei ole kuullut Avicii:sta voi silti lukea kirjan ja oppia siitä paljon. Kirjassa on paljon kerrontaa Aviciin musiikista ja keikoista, mutta kaikkeen sisältyy koko ajan hänen omat henkilökohtaiset ongelmansa. Kirjassa ei kerrota kovin paljoa vaihtoehtoisia keinoja sille, mitä Tim olisi voinut tehdä ja mitä olisi pitänyt tehdä. Omia parannuskeinoja mahdollisille tilanteille on kuitenkin helppo miettiä kirjan edetessä, koska kirjan aikana tulee niin paljon esille Timin terveyteen liittyviä epäkohtia.  

You May Also Like…

Älykäs intuitio

Mikä on se mystinen työkalu, jota Oprah, Einstein, Elon Musk, Steve Jobs, Nikola Tesla ja lukuisat muut aikamme nerot...

Digiyrittäjän käsikirja

Digiyrittäjän käsikirja kertoo, kuinka kannattava konsulttiyritys perustetaan ja kasvatetaan. Digikonsultti voi tehdä...

Suojattu: Lisää liksaa

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

0 kommenttia

Lähetä kommentti