TIIMIÄLY

Kirjoittaja: Akseli Pasanen

10 toukokuun, 2023

Lähdeteos: Tiimiäly - opas muuttuvaan työelämään

Lähdeteoksen kirjoittaja: Ilona Hiila, Maaretta Tukiainen, Ida Hakola

Teoriapisteet: 2

Tämä kirja ei ollut kevään alkuperäisessä lukusuunnitelmassani, jouduin kuitenkin tekemään lukusuunnitelmaani muutoksia, sillä en saanut kirjastosta kaikkia haluamiani kirjoja. Olen aina kokenut itseni tiimipelaajaksi ja pidän sitä yhtenä vahvuuksistani, siksi olen koko ajan kiinnostunut siitä, miten voisin olla entistä parempi tiimityöskentelijä. Olen saanut useita suosituksia tästä kirjasta ja suunnitellessamme Henkan kanssa treenejä kirjastolla tämä kirja nousi esiin kehäteoriasta tietoa etsiessämme. Päätin silloin ottaa luettavaksi ja hankkia lisää tietoa tiimityöskentelystä.

Teknologisen kehityksen myötä työelämä on jatkuvassa muutoksessa, ja tämä muutos vaatii uusia työelämätaitoja. Yksilöiden osaaminen, voittajatyypit tai esimiestaidot eivät enää yksinään riitä, vaan tiimityöskentelyn merkitys muuttuu ratkaisevammaksi. Tiimin kyvykkyys valjastaa yhteiset tietonsa käytäntöön ja yhteisen osaamisen päälle rakennettavat uudet ajatukset ja ratkaisut tulevat olemaan suuri osa muuttuvaa työelämää. Tiimin kollektiivinen älykkyyden ja osaamisen yhdistäminen on kyvykkyyttä tiimiälyn käyttämiseen.

TIIMIN VAHVUUKSIEN TUNNISTAMINEN

Tiimin vahvuudet koostuvat kaikkien jäsenten yhteenlasketuista vahvuuksista ja niiden hyödyntämisestä. Jotta jäsenten vahvuudet saataisiin kaikkien tietoon ja että niitä voitaisiin hyödyntää parhaalla mahdollisella tavalla, on jokaisen tuotava vahvuutensa tiimintietoisuuteen. Koen että Vengassa on kevään aikana saatu paremmin kiinni kaikkien vahvuuksista. Syitä tähän on lisääntynyt luottamus ja avoimuus sekä syvempi tutustuminen tiimiläisten kesken. On paremmin uskallettu nyt kertoa omista vahvuuksista muille, jonka avulla olemme yhdessä voineet miettiä, miten niitä vahvuuksia saataisiin tiiminä hyödynnettyä. Duuniterkkarin pitämä valmennus oli mielestäni myös tarpeellinen, sillä sen aikana saimme paremmin tutustua kaikkien vahvuuksiin. Valmennuksessa oli mielenkiintoista miettiä myös ominaisuuksia itsessä, jotka ovat omia vahvuuksia. Vahvuuksien tunnistaminen ei aina ole helppoa, mutta tiimin kanssa yhdessä niitä miettiessä nousikin esiin uusia ajatuksia omista ja muiden vahvuuksista. Voisimme kuitenkin säännöllisemmin tarkastella tiimimme tilannetta siitä, miten hyvin olemme onnistuneet viemään käytäntöön ja mittaamaan ulos vahvuuksiemme hyödyntämisestä saatavan potentiaalin.

Kaikki tiimit ovat erilaisia, eikä ole olemassa yhtä oikeaa kaavaa rakentaa toimivaa tiimiä. Tiimidynamiikan tarkastelun avulla on mahdollista luoda parempaa kuvaa, siitä mikä meidän tiimillämme toimii. Olennaista tiimidynamiikan ymmärtämisessä on, että tiimin itsetuntemuksen taso nousee, jotta voimme paremmin ymmärtää millaiset rakenteet ja toimintatavat sopivat meille. Edellisissä treeneissä tarkastelimme tiimidynamiikkaa kehäteorian avulla. Kehäteoria auttoi meitä lisäämään ymmärrystä siitä, miten jokainen näkee itsensä osana tiimiä ja vertailukohdaksi saatiin muiden näkemys itsestä osana tiimiä. Kehäteorian antama palaute käsiteltiin suurelta osin henkilökohtaisesti, eikä tiimiälyä juurikaan hyödynnetty. Olisi mielenkiintoista perehtyä tiimidynamiikkaan vielä enemmän koko tiimin kesken ja pohtia syvemmin esimerkiksi kehäteoriassa esiin nousseita tiimiläisten positioita tiiminjäseninä. Emme käyneet lainkaan läpi treeneissä sitä minkälaisia vaikutuksia erilaisilla tiiminjäsenillä on kehäteorian näkökulmasta tiimin toimintaan.

VUOROVAIKUTUSTAIDOT

Tulevaisuudessa vuorovaikutustaitojen merkitys korostuu entisestään. Vuorovaikutustaidot tiimin sisällä vaikuttavat merkittävästi ilmapiiriin, sillä niitä kehittämällä voidaan välttää konflikteja, ymmärtää paremmin ihmisten erilaisuutta ja saada viestinnästä toimivaa ja tehokasta. Tulevaisuuden työelämässä uusia haasteita vuorovaikutukseen tuo esimerkiksi muuttuvat työympäristöt ja lisääntyvä mobilisaatio. Pari kertaa kevään aikana treeneissä keskustelimmekin väärin ymmärrettyjen viestien sisällöistä, mitä lähettäjä oli tarkoittanut vs. miten vastaanottaja oli viestin ymmärtänyt. Näistä oli tärkeä puhua, sillä sivuuttaminen olisi voinut johtaa jatkuvaan epätietoisuuteen ja vääriin oletuksiin. Uskon, että näiden yhteinen läpikäyminen lisäsi tiimiälyä tiimissämme ja ymmärrämme nyt paremmin toisten tapoja viestiä ja ottaa viestejä vastaan. Tiimimme viestinnässä on edelleen kehitettävää ja jokaisen olisi mielestäni hyvä panostaa omien vuorovaikutustaitojensa kehittämiseen, sillä esimerkiksi dialogin taso ailahtelee edelleen, välillä suurestikin.

You May Also Like…

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

1 Kommentti

  1. Rasmus Andersson

    Fiksua pohdintaa Akke! Aina kiva lukee äijän reflektioita. Hyviä pointteja erityisesti meidän kehäteoria treeneistä. Tuntuu, että kaikki oli ymmärtänyt treenit vähän omalla tavallaan, eikä siinä mitään vikaa! Itsekin annoin palautetta enemmän yksilönä, kun tiimin näkökulmasta. Koen, että treeneistä oli kuitenkin hyötyä ja päästiin taas syventymään tiimiin. En tiedä olisiko ensi kerralla ehkä hyvä laittaa ennakko tehtävään, miltä kulmalta palautetta mietitään? Tai ehkä se on itsestäänselvyys kehäteoriassa ja taas opittiin uutta.

Lähetä kommentti