Mindset – Carol S. Dweck

Kirjoittaja: Henri Ruuskanen

10 toukokuun, 2023

Lähdeteos: Mindset

Lähdeteoksen kirjoittaja: Carol S. Dweck

Teoriapisteet: 3

Carol S. Dweckin kirjoittaman Mindset: The New Psychology of Success -kirjan olin ajatellut jo lukea viime syksynä, mutta silloin se jäi, joten otin kirjan nyt keväällä haltuun. Kirjassa on kaksi eri pääkohtaa, jotka keskittyvät kahden erilaisen asennoitumisen, kiinteän ja kasvun asenteen, vaikutuksiin ihmisen oppimiseen, saavutuksiin ja menestykseen. Tässä reflektiossa tulen käsittelemään kirjan pääkohtia ja pohtimaan niiden merkitystä omaan elämään.

Käyn lyhyesti läpi mitä kiinteä ja kasvun asenne tarkoittavat: Kiinteän asenteen omaava henkilö uskoo, että älykkyys, kyvyt ja ominaisuudet ovat synnynnäisiä ja muuttumattomia ja ettei niitä voi kehittää. Kasvun asenteen omaava henkilö sen sijaan näkee, että kyvyt ja älykkyys ovat kehitettävissä ja parannettavissa oikeanlaisen harjoittelun ja ponnistelun kautta. Luin aiemmin kirjan missä puhuttiin lahjakkuudesta hieman samalla tavalla. On ihmisiä ketkä uskovat lahjakkuuden tulevan ’’äidin maidosta ja sitten on niitä ketkä uskovat, ettei lahjakkuutta olekaan vaan kaikki on kiinni omasta harjoittelu asenteesta ja sen määrästä. Kiinteästä tai kasvun asenteesta kuulun itse ehdottomasti kasvun asenteen omaavien joukkoon. Kiinteän asenteen henkilön ajatus voi helposti johtaa siihen, että asioista luovutaan helposti ja luovutetaan heti kun kohdataan jokin este. Myönnän, että tämä kuvaus on täsmännyt minuun myös jossain vaiheessa elämääni, koska olen halunnut mennä sieltä missä aita on ollut alhaalla. Varsinkin lukiossa tuntui, että ei halunnut panostaa mihinkään liikaa vaan antoi asioiden mennä mieluummin omalla painollaan. Tuosta asenteesta on kuitenkin päästy jo eroon ja parempaan suuntaan mennään koko ajan.

Ajattelun kehittäminen

Kirjassa tuli paljon konkreettisia esimerkkejä millä omaa tekemistä pystyy lähteä kehittämään ja yksi niistä oli negatiivisen ajattelun muuttaminen positiiviseksi. Kuulostaa helpommin sanotulta kuin tehdyltä minusta. Hetken tuota ajateltuani aloin kuitenkin miettimään omia päivittäisiä asioita, mitkä näen negatiivisina, mutta voisin ne mielessäni muuttaa myös positiiviseksi. Muuttuisiko elämänlaatu, jos kaikesta etsisi ensin positiivisen kannan ennemmin kuin negatiivisen. Aikaisin aamulla herääminen on ainakin yksi mikä itselle nousee monesti mieleen, kun alkaa kelaamaan omaa päiväänsä. Monesti ajatus sängystä noustaessa aikaisin on juuri negatiivinen: ’’väsyttää, onko pakko, voisinko vielä hetken nukkua?’’. Tämän sijasta, jos ajattelisikin, että hieno uusi päivä ja mahdollisuus tehdä ja oppia jotain uutta!

Tiimiakatemialle hakiessani minulla oli myös tavoitteena tulla tänne kehittymään käytännön tekemisen kautta, ja sitä olen myös toteuttanut viimeisen vuoden ajan. Kävin viime keväänä asiakastapaamisella Roope Rämäsen kanssa ja hänen kommenttinsa siitä, että kilpailemme tässä yhteiskunnassa älykkyyksiä vastaan ja siihen paras lääke on kirjojen lukeminen. Tuon tapaamisen jälkeen olen noudattanut Roopen neuvoa ja pyrkinyt lukemaan mahdollisimman paljon myös sellaista kirjallisuutta mistä en välttämättä kirjoittaisikaan reflektiota. Hyvä esimerkki tästä on tämän kevään podcast projekti, johon olen lukenut jokaiseen jaksoon eri aihealueen kirjan, mutta en ole niistä kirjoittanut kuitenkaan reflektioita. Tämä saattaisi kuitenkin, ehkä tehostaa omaa oppimista, mutta aika on ollut tänä keväänä melko kortilla, joten kaikkeen ei pysty satsaamaan.

Asenteen merkitys

Asenteen vaikutusta oppimiseen ja saavutuksiin Dweck korostaa kirjassaan ja kertoo että asenteella on suuri vaikutus siihen, miten ihmiset kohtaavat haasteita, miten he oppivat ja kehittyvät, sekä miten he saavuttavat menestystä. Kasvun asenteen omaavat ihmiset ovat yleensä uteliaampia, avoimempia uusille kokemuksille ja tavoitteellisempia, mikä johtaa parempiin oppimistuloksiin ja suurempiin saavutuksiin. Kiinteän asenteen omaavilla asenne voi olla myös kova ainakin aluksi, mutta se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti, mikäli jokin asia menee pieleen. Haasteet ovat kuitenkin juuri niitä mistä pitäisi oppia eniten ja yrittää kehittää omaa toimintaansa. Tämä on yksi keskeisimmistä teemoista tiimiakatemialla. Viime aikoina on tuntunut kuitenkin, että yhteisössä rohkeat kokeilut ovat jääneet melko vähäisiksi ja epäonnistumisia suorastaan pelätään. Teorian soveltaminen käytäntöön on myös jäänyt hyvin vähäiseksi ainakin omalta osaltani tänä keväänä, mikä vetäisi myös kiinteän asenteen puoleen. En kuitenkaan koe, että asenteeni olisi sellainen, että pysähdyn ja lopetan ensimmäisestä virheestä vaan yleensä sen jälkeen eteenpäin mennä vielä kovemmin.

Kirjassa käsitellään myös sitä, miten yksilöt voivat muuttaa omaa asennettaan ja siirtyä kiinteästä asenteesta kasvun asenteeseen. Dweck tarjoaa lukuisia esimerkkejä ja harjoituksia, joiden avulla lukijat voivat tunnistaa omia ajattelumallejaan ja työskennellä niiden muuttamiseksi. Olen lähtenyt miettimään omaa ajattelua tänä keväänä yhä enemmän ja varsinkin meidän LÄN-treenien jälkeen. Huomaan, että urheilun puolella ajatus omasta ajatuksesta kulkee melko vilkkaastikin ja mietin monesti, miten voisin parantaa tekemistäni juuri tuossa tilanteessa. Tämän kaiken siirtäminen bisnes maailmaan olisi varmasti itselleni seuraava iso steppi, mikä veisi minut seuraavalle tasolle.

Mindset-kirjassa käsitellään myös asenteen vaikutuksia yhteisöjen, kuten perheiden, koulujen ja työpaikkojen, toimintaan ja menestykseen. Kasvun asenteen omaavat yhteisöt kannustavat jäseniään oppimaan ja kehittymään, mikä johtaa parempaan yhteistyöhön, innovaatioon ja tuloksiin. Meidän tiimissämme on mielestäni tapahtunut huima kehitys tässä tämän kevään aikana. Viime syksynä tuntui, että kiinteän kasvun asenne oli vallannut kaikkien mielet, eikä yhteistä suuntaa löytynyt ollenkaan. Tekeminen lakkasi, kun jokin haaste tuli eteen tai tuli epäonnistuminen. Uusia juttuja ei myöskään yritetty aloittaa, koska asenteena oli jo alusta alkaen huono. Keväällä kuitenkin kaikki on muuttunut ja nykyään tuntuu, että meillä on kaikilla halu kehittää itseä ja tiimiä eteenpäin, mikä näkyy innostavilla projekteilla, parantuneella dialogilla ja oppien jakamisella.

Lopuksi

Mindset kirja tarjoaa arvokasta tietoa siitä, miten asenteemme vaikuttavat oppimiseen, saavutuksiin ja menestykseen. Carol S. Dweckin teos herättää pohtimaan, millaisen asenteen omaamme ja miten se vaikuttaa elämäämme ja valintoihimme. Dweckin mukaan kasvun asenteen omaksuminen voi avata ovia uusille mahdollisuuksille, sillä se rohkaisee ihmisiä kohtaamaan haasteita, oppimaan virheistään ja jatkuvasti kehittämään itseään. Dweckin kirja korostaa, että asenteen muuttaminen on mahdollista, ja siitä voi olla hyötyä niin yksilöille kuin yhteisöillekin. Esimerkiksi opettajat (meillä valmentajat) ja vanhemmat voivat kannustaa lapsia omaksumaan kasvun asenteen luomalla turvallisen ja tukevan ympäristön, jossa oppiminen ja kehittyminen ovat ensisijaisia tavoitteita. Työpaikoilla esimiehet ja johtajat (meillä jory) voivat edistää kasvun asenteen omaksumista luomalla kulttuurin, joka rohkaisee työntekijöitä kehittymään ja oppimaan uusia taitoja. Lopulta Dweckin Mindset-kirja tarjoaa paitsi syvällistä ymmärrystä siitä, miten asenteemme vaikuttavat elämäämme, myös konkreettisia työkaluja ja harjoituksia, joiden avulla voimme muuttaa ajattelumallejamme ja omaksua kasvun asenteen. Tämä voi auttaa meitä saavuttamaan parempia tuloksia, kasvattamaan itsetuntemustamme ja parantamaan yhteisöjemme toimintaa. Suosittelen kirjaa jokaiselle tiimiyrittäjälle ja pitämään kirjasta ehkä myös treenit, jotta ymmärrystä saadaan jaettua koko tiimille.

You May Also Like…

Sinisen meren strategia

Valitsin tämän kirjan reflektoitavaksi seuraavana, sillä se on ollut paljon keskusteluissa Tiimiakatemialla. Sinisen...

Kohderyhmän merkitys

Copywriting oli itselleni ennen tätä hetkeä lähes täysin uusi käsite. Siitä tuli ensimmäisenä mieleen jonkinlainen...

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

0 kommenttia

Lähetä kommentti