Tiimiakatemian johtavat ajatukset

Lähdeteos: Tiimiakatemian johtavat ajatukset 2020

Lähdeteoksen kirjoittaja: Valmentajat

Teoriapisteet: 1

Arvot

1. Ihmissuhteet

Henkilökohtaiset suhteet toisiimme, perheeseemme ja asiakkaisiimme ovat välttämätön edellytys liiketoiminnassa, jonka voimatekijänä ovat luovuus, luottamus, kunnioitus ja avoimuus. Annamme ja vastaanotamme rakentavaa palautetta suoraan toisiltamme ja kehitymme ihmisinä.

Häpeätutkija Brene Brown kertoo kirjassaan Rohkaiseva johtaja, että ennen julkista puheenvuoroa ja nousuaan lavalle hän hokee itselleen ’’ihmisiä, ihmisiä, ihmisiä…’’ Kaikki ovat vain ihmisiä. Olemme sisaruksia, puolisoita, omaishoitajia, tyttäriä, leskiä ja niin edelleen.

Margaret Thatcherin lausumat sanat ovat uurtuneet muistoihini, kun kuulin ne jossain tai luin verkosta.

”Yhteiskuntaa ei ole olemassa. On vain yksittäisiä miehiä ja naisia, ja sitten on perheitä.”

Margaret Thatcher

Rakenteet eivät ole todellisia, ne ovat työkalu elämän hallintaan. On vain ihmisiä erilaisissa ryhmissä, joiden rajat häilyvät. En ajattele myyväni mitään yritykselle, vaan ihmiselle. En ota apua vastaan yritykseltä, vaan ihmiseltä.

Minusta tuntuu, että liiketoiminnan tekemisestä on maalattu kylmää ja kovaa. Ainakin itse ajattelin niin pitkälle teini vuosiin saakka. Mutta liiketoiminta on nimenomaisesti liikettä ja toimintaa, josta vielä kaiken kukkuraksi syntyy uutta. Yrittäjyys on ihmisyyttä ja yrittäjänä usein pärjää luovat ihmiset, jotka ansaitsee luottamuksen ja kunnioituksen teoillaan ja avoimuudellaan.

2. Tiimiyrittäjyys

Kasvamme tiimiyrittäjyyteen jatkuvien treenien ja yhdessä tekemisen kautta. Valmennamme itseämme oman työpaikkamme luomiseen. Verkostossa on voimaa. Tunnemme ja ymmärrämme vastuumme ympäristöstämme ja autamme toisiamme.

Mitä enemmän kantaa aitoa ja hyödyllistä vastuuta, sitä enemmän saa valtaa. Ja omalla vallalla on mahdollisuus vaikuttaa ympäristöön ja maailmaan. Minun ajatukseni on, että yrittäjänä vastuun taakkaan tulee rakastua ja valtaa täytyy uskaltaa jakaa muille.

Tiimiyrittäjänä elää jatkuvassa tasapainottelun tilassa, kuinka paljon voi antaa muille kuitenkaan varastamatta itseltään. Omien rajojen tunnistaminen ja niiden mukaan eläminen on yksi tiimiyrittäjän ydin taidoista.

Kliseisesti, yksin pääsee nopeasti ja yhdessä pääsee pitkälle. Olen aina tehnyt asiat itse, jotta ne tapahtuvat nopeasti. Olen ymmärtänyt jo osittain akatemialla, että mitä enemmän projektissa on aivoja käytössä sitä tehokkaampaa työskentely on.

3. Rohkeat kokeilut ja jatkuva uuden synnyttäminen

Rikomme rajoja ja teemme rohkeasti asioita, joita emme ole ennen kokeilleet. Tartumme tilaisuuksiin ennakkoluulottomasti.

Olen pohtinut viimeiset kaksi päivää luovuutta ja synnyttämistä. Synnytys termin taustalla on toiminta, jolla varmistetaan elämän jatkuminen maapallolla. Jotta naisen keho voi valmistaa lapsen, se vaatii riittävän määrän oikeita ravinteita ja suojelua asioilta, jotka vaarantaa lapsen, esimerkiksi extreme -urheilu. Kun lapsi on valmis syntymään, niin tilan tulee olla turvallinen, tarvittavat työkalut tulee olla saatavilla. Lisäksi itse synnytys täytyy tehdä vauvan kanssa yhdessä aktiivisesti, mutta pakottamatta.

Tiimiakatemialla on tarkoitus synnyttää uutta. Olemmeko varmistaneet riittävät ravinteet eli resurssit. Suojelemmeko valmistautumisprosessia extremeltä, joka saa meidät taistele tai pakene tilaan, mitä tiimissä esiintyvät toimintahäiriöt saattavat aiheuttaa.

Annammeko uuden synnyttämisen tapahtua omassa tahdissa, mutta kuitenkin niin, että jokainen hoitaa aktiivisesti oman tonttinsa.

Tähän peilaten minusta tuntuu, että tiimissä olemme muka luovia ja aidon uuden synnyttämisen sijaan turvaudumme parastamiseen.

Rohkeiden kokeilujen arvosta, voisi kirjoittaa monta sivua tekstiä. Tänään minun tuli kuitenkin kanavoida ajatukseni synnyttämisestä, joten en syvenny arvon jokaiseen osaan.

4. Tekemällä oppiminen

Tiimiakatemiassa opimme soveltamaan tuoreinta teoriatietoa käytäntöön vuorovaikutuksessa asiakkaittemme ja verkostojemme kanssa. Otamme vastuun omasta tekemisestämme sekä tiimistämme. Teot puhuvat puolestaan.

Mikä saa ihmisen oppimaan tekemällä? Omasta puolestani voin vastata, että minulla ei ole kärsivällisyyttä tutkia 10 tuntia hiihtämisen teoriaa, ennen kuin laitan sukset jalkaan. Tahdon nähdä heti mitä se on käytännössä ja mitä haasteita siinä tulee vastaan. Olen siis laiska, enkä jaksa perehtyä teoriaan, joka ei välttämättä tuo helpotusta hiihdon aloittamiseen.

Yleisesti luulen, että edeltävään viitaten, ihmisen täytyy olla tarpeeksi laiska ja kyllästynyt. Laiska siinä mielessä, että ei halua ottaa riskiä, että tekisi turhaa työtä. Kyllästynyt siinä mielessä, että on jo heittänyt perfektionismin romukoppaan todeten, ettei se antanut arvoa ja iloa. Vaan miettii ennemmin, että kuinka kevyesti ja pienellä vaivalla pystyn saamaan itselleni onnistumisen kokemuksen ja työn riittävälle tasolle.

Toisaalta Tiimiakatemian malli, joka yhdistää teorian ja käytännön on loistava tapa tuoda käytännön kikkailijat ja kirjaviisaat lähemmäksi toisiaan ja menemään epämukavuusalueelle.

5. Matkustaminen

On mentävä kauas nähdäkseen lähelle. Kehitämme Tiimiakatemian kansainvälistä verkostoa ja etsimme kaikkialta uusia toimintamalleja soveltaaksemme niitä omaan

toimintaamme. Matkustamme paljon, koska haluamme etsiä ja löytää uusia verkostoja, joiden avulla opimme vielä nopeammin ja enemmän.

Tiedän, ettei matkustamista mielletä tässä ainoastaan filosofiselta kantilta tai symbolisesti. Kuitenkin se kutsuu minua nyt eniten tätä pohtiessani. Matkustaminen muihin aikakausiin, muiden ihmisten äärelle estää siiloutumista. Itselleni lukeminen on yksi suosikkitavoistani matkustaa. Kun luen Senecasta tai Plutarkhoksesta, niin pääsen antiikin Kreikkaan, joka kuvastuu mielessäni stereotyyppisenä marmorin, pitkien partojen ja ylevien puheiden yhdistelmänä. Saan sieltä evästä esimerkiksi tämän päivän viestintään. Toisaalta Kaisa Merelän Powerful Sexual Aware -kurssin videomateriaalit naiskauneuden vallasta opettaa minulle markkinoinnista uusia puolia. Unohtamatta, että miesvaltaiset yritykset ovat myyneet pitkään Rolexeita, Mersuja ja sikareita naiskauneudella.

Haen bisnesfilosofiaani vaikutteita Muumeilta, Nicki Minajilta, Raamatusta, Senecalta, Chanelilta ja niin edelleen.

Arvoja täydentävät periaatteet

Yksilön vastuu

Kaikki lähtee aina yksilöstä. Tiimiyrittäjän on ansaittava teoillaan jäsenyytensä tiimiyrityksessä joka päivä. Vapaus tuo vastuuta ja siksi emme syytä toisia vaan ainoastaan itseämme.

Mainitsin vastuusta jo aiemmin tiimiyrittäjyys -arvon kohdalla. Minusta yksi olennaisista taidoista on kyky kasvattaa ja kirkastaa omaa vastuuta, ajamatta itseään pitkäaikaiseen stressitilaan. Kyse on ihmisen koosta. Toiset pystyy olla paremmin tilanteen päällä, kuin toiset. Kuitenkin jokainen voi harjoitella kestävämmäksi.

Minulle vapaus on elämässä kaikkein tärkeintä. Siksi huolehdin itsestäni, ettei lääkärin tarvitse. Siksi reflektoin itseäni, etten kaada ajatuksiani raakaversioina ystävän syliin. Siksi rakastan itsestäni, ettei se ole kumppanini vastuulla. Siksi hemmottelen itseäni, etten vaadi palvontaa muilta.

Toiminta

Opimme ja teemme tulosta tiimiyrityksessämme yhteistyössä asiakkaiden kanssa. Toimintamme on hauskaa, tuloksellista ja näkyvää.

Toiminta jo itse sanana kiteyttää itsensä. Itsensä saa toiminnan tilaan, kun on tarpeeksi perannut omaa itseä. Esimerkiksi, minä en tee mitään itsekurilla. Toimin inspiraatio vetoisesti. Tämän vuoksi olen opetellut saamaan itseni inspiroituneeseen tilaan mm. visualisoimalla.

Oppiminen

Uudet kolahdukset tulevat dialogista, tekemisestä ja teorioista.

Opiskelenko vai opinko? Minulla tämä kysymys on nostanut päätään useasti viime aikoina. Ymmärränkö mitä luen, mihin käytän lukemaani tietoa. Kuinka varmistaa oppien juurtuminen? Tiimiakatemialla toteutuva jatkuva reflektointi ja motorolan läpikäyminen auttaa tietoa juurtumaan ja kirkastumaan. Mikään tieto ei ole tärkeää, ellei sitä voi viedä käytäntöön. Tämän haluan pitää mielessäni, kun opiskelen itselleni vaikeita asioita. Vastuu oppimisesta, ei ole vain kirjasta suoriutumista vaan itsensä rikastamista ja oman ajatusmaailman mylläämistä.

Joskus oppiminen on niin nopeasyklistä, että herää jopa pelko ’’jaksanko näin nopeaa prosessia?’’ Silloin luotan, että kyseessä on vaihe, joka tulee elämään.

Tiedon virtaus

Jokaisen tiimiyrittäjän on ymmärrettävä toimintamme kokonaisuus, luotava uutta tietoa ja levitettävä sitä yli tiimirajojen.

Mikä on oma tapani jakaa tietoa? Kirjoittaminen sekä puhuminen. Yksi asia, jonka tahdon toteuttaa on yrittäjyyspodcast tai videosarja. Miksi en tee sitä nyt? Koen, että tieto, jota minulla on ei ole synkronoitavissa oman elämäni käytännön esimerkkeihin. Tarvitsen lihaa luiden ympärille. Kuinka jakaa tietoa, jota itse ei ole sitonut esimerkkiin?

Perintö

Vaalimme kulttuuriamme ja jätämme perinnön tuleville tiimiyrityksille.

Millaisesta kulttuurista haluamme pitää kiinni, mistä luopua? Mitä kontribuoin eteenpäin? Matalan kynnyksen keinot periyttää kulttuuria on ylittää odotukset akatemian sisäisissä projekteissa ja talon tiimeissä. Lisäksi uusien tapahtumien ja mallien tuominen voi olla yksi tapa vaalia kulttuuria.  

Missio

Synnytämme rohkeita tiimiyrittäjiä.

Tiimiakatemia tietää miksi on olemassa. Mikä on tämän oppimispolun kontribuutio maailmalle.

Missiosta on helppoa saada kiinni. Minun tehtäväni on tulla rohkeaksi tiimiyrittäjäksi.

Teen asioita, vaikka punastuttaa, oksettaa ja polvet meinaa pettää alta. Pyrkimykseni on rakastua kiusallisen huonoon tilaan, jonka epämukavuusalueella olo aiheuttaa.

Sitoudun tekemään yhdessä, sillä tulen näkemään sen arvon pitkässä juoksussa. Minun ajatteluni on kieroutunut yhteen suuntaan ja tiimikaverilla toiseen. Yhdessä tasapainotamme toisiamme.

Visio

Tiimiakatemia kaikkien saataville!

Pidän siitä, että visiona ei ole olla laimeasti, maailman tai Euroopan paras yrittäjyyskasvatuksen yksikkö. Ymmärrän vision arvon, mitä hyvää siitä seuraa, kun Tiimiakatemia on kaikkien saatavilla.

Minusta tämän voi ymmärtää monella tavalla. Suvi Widgren on vienyt Tiimiakatemian logistiikkayritykseen, jossa hän ryhtyi rakentamaan johtoryhmää akatemian aikana kertyneillä opeilla.

Monet akatemialta ponnistaneet yrittäjät käyttävät Tiimiakatemian mallia rakentaessaan tiimiä ja yritystä. Sen lisäksi visiolla on markkinoinnillinen kanta. Ihmisten tulee saada tietää mitä akatemialla tapahtuu, kuinka tänne pääsee, ja miksi tänne kannattaa pyrkiä. Me tiimiyrittäjät olemme yhtenä ryhmänä viemässä viestiä akatemian maailmasta.

You May Also Like…

Kohderyhmän merkitys

Copywriting oli itselleni ennen tätä hetkeä lähes täysin uusi käsite. Siitä tuli ensimmäisenä mieleen jonkinlainen...

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti