Tiimiakatemian johtavat ajatukset

Kirjoittaja: Arttu Karisto

16 syyskuun, 2021

Lähdeteos: Tiimiakatemian johtavat ajatukset

Lähdeteoksen kirjoittaja: Janne Roiha

Teoriapisteet: 1

Tiimiakatemian toimintaa ohjaavat kymmenen ohjetta, joita kutsutaan johtaviksi ajatuksiksi. Ne ovat:

  1. Tee aloite, uskalla etsiä ohjeita
  • Opi hallitsemaan kaaosta
  • Uskalla tehdä virheitä, niistä voi oppia
  • Kohdista energiasi ratkaisuihin, älä ongelmien murehtimiseen
  • Tee parhaasi ja aseta tavoitteesi korkealle
  • Näe mahdollisuuksia, älä esteitä
  • Uskalla kokeilla ja olla oma itsesi
  • Hymyile, nauti ja heittäydy
  • Ole nöyrä ja luo menestyksesi aina uudelleen
  1. Kunnioita kanssaihmisiä ja hyödynnä jo Akatemian sisältä löytyvää tietoa

Pohdiskelen tässä esseessä niitä ohjeita, joista herää ajatuksia siitä näkökulmasta, miten ne toteutuvat omassa toiminnassani ja Sawakessa. 

Ensimmäinen ohje “tee aloite, uskalla etsiä ohjeita” on peruskivi nykyaikaisessa oppimisessa. Elämme ajassa, jossa ei enää päde vanha toimintamalli, jossa perheen pää marssii aamulla tehtaalle ja tulee illalla kotiin tienattuaan perheelleen elannon sen päivän osalta. Nykyään yritysmaailma ja työelämä muuttuvat niin nopeasti, että vailinnaisella aloitekyvyllä jää hyvin nopeasti muiden jalkoihin. Mielestäni jo se, että ihminen on suorittanut Tiimiakatemian opinnot kertoo paljon hänen aloitekyvykkyydestään. Tätä koulutusohjelmaa ei voi käydä läpi ilman jatkuvaa aloitteiden tekemistä ja ohjeiden etsimistä, koska jo pelkästään opinnoissa vaadittavien töiden löytäminen – saati valmiiksi saattaminen – vaatii suorastaan helvetillistä rämpimistä toinen toisiaan kumoavien ohjeiden viidakossa.

Ohjeviidakosta on helppo johtaa ajatus toiseen ohjeeseen: opi hallitsemaan kaaosta. Sitä tämä on. Itselleni ylitunnollisena ja kaaoksesta ahdistuvana ihmisenä tämä on ollut kova pala. Itsensä johtaminen – kalenterin hallitseminen, hyvinvointi ja ihan kaikki mikä auttaa pysymään rytmissä ja järjissään – ja sen opetteleminen on ollut olennainen osa opintoja Tiimiakatemialla, vaikka siitä ei kurssimerkintöjä tehdäkään. Tiimin kaaoksen hallitseminen on Sawakessa pitkälti johtoryhmän harteilla. Tarkat rutiinit seurannassa ja tiimiläisten potkiminen eteenpäin ovat sujuneet pinkkuvuoden jälkeen varsin mallikkaasti.

Olen pienestä pitäen pelännyt virheiden tekemistä ja kyllä se edelleen vaikuttaa toimintaani. Olen hyvin arka ryhtymään mihinkään, mistä en ole täysin varma, että se menee putkeen. Sawakessa virheiden pelko näkyy mielestäni ajoittain. Se ei ehkä ole koko tiimin tasolla merkittävä ongelma, mutta monet yksittäiset tiimiläiset pelkäävät virheiden tekemistä ja se heijastuu tiimin tasolla tehtäviin päätöksiin, eli ei uskalleta päätöksenteossa ajatella niin isosti, kuin olisi mahdollista.

“Menestyjät eivät edes osaa ajatella epäonnistumisen mahdollisuutta.” Esteiden näkeminen kaikessa tekemisessä lamauttaa tekemisen ilon ja johtaa varmemmin epäonnistumiseen. Ihailen ihmisiä, jotka lähtevät innostaviin projekteihin mukaan positiivisella mielellä. He eivät hidasta tahtiaan esteiden tullessa tielle, vaan uskovat onnistumisen mahdollisuuteen. Sawakesta löytyy nähdäkseni molemmanlaisia ihmisiä. Itse lukeudun valitettavasti niihin, jotka herkästi lamaantuvat ja ovat pessimistisiä.

Viimeinen ohje “kunnioita kanssaihmisiäsi ja hyödynnä jo Akatemian sisältä löytyvää tietoa” on perustavanlaatuinen ohje ylipäätään oppimiseen. Teoriapankki on hyvä alusta, mutta nähdäkseni sitä ei käytetä läheskään tarpeeksi tiedon hankintaan. Lisäksi olen huomannut, että monet arastelevat laittaa omia tuotoksiaan teoriapankkiin tai varsinkaan korostaa siellä julkaistuja oppeja. Itse pyrin lukemaan esseepankista kaikki tiimiläisteni esseet ja paljon myös muiden esseitä. Koen saavani niistä paljon hyödyllistä tietoa ja myös opastusta siihen, mihin suuntaan voisin opintopolkuani rakentaa. 

You May Also Like…

Google Digital Garage

Google digital garagessa oli paljon asioita, jotka olivat tuttuja mutta sain siitä myös paljon käytäntöön vietäviä...

Viherpesuopas

                                          Ai mitäkö on viherpesu? Viherpesun määritelmä perustuu  siihen, että...

0 kommenttia

Lähetä kommentti