Tiimiakatemian johtavat ajatukset

Kirjoittaja: Amalia Jokinen

10 marraskuun, 2021

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Keskustelimme tiimiakatemian johtavista ajatuksista johtajuuden koulutusohjelmassa. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun edes määritelmä ”johtavat ajatukset” aukesi minulle. Nyt kun jälkikäteen ajattelee, niin totta kai se tarkoittaa arvoja, missiota ja visiota. Nämä asiathan johtavat tekemistä.

En ole koskaan aikaisemmin päätynyt miettimään koulujeni johtavia ajatuksia, vaikka ihan varmasti jonkinlaiset sellaiset ovat olleet olemassa jokaisessa niistä. Tämä erotekijä on yksi asia mitä arvostan Tiimiakatemiassa todella paljon. Tuntuu, että täällä arvoista muistutellaan esimerkiksi tavoitteiden avulla ja niiden mukaan oikeasti halutaan toimia, sillä johtavien ajatusten noudattaminen on tiimiakatemian toiminnan ydin. Mielestäni erityisen tärkeää johtavien ajatusten olemassaolossa Tiimiakatemialla on se, että ne tarkastetaan vuosittain yhdessä, jotta ne pysyvät ajankohtaisina ja relevantteina. On hienoa, että joukossamme on rohkeita haastajia, jotka ajattelevat kriittisesti ja saavat aikaan tärkeitä muutoksia myös johtaviin ajatuksiin. Mielestäni on kuitenkin tärkeää, etteivät johtavat ajatukset muutu liikaa, sillä tämä voi vaikeuttaa sitoutumista vuosi toisensa jälkeen. Avainasemassa on johtavien ajatusten allekirjoittaminen ja niihin sitoutuminen. Siinä missä visio, missio ja arvot pyritään pitämään melko samoina, voidaan tehdä suurimmat muutokset suoraan toimintatapoihin, sääntöihin ja strategioihin.

Palatakseni takaisin johtajuuden koulutusohjelmaan, jossa kävimme Tiimiakatemian johtavia ajatuksia läpi tarkastusmielessä, kerron hieman yhteisistä ilmoille nousseista ajatuksistamme. Missio ”Synnytämme rohkeita tiimiyrittäjiä”, laukaisi puheen mm. rohkeudesta. Mietimme, pitäisikö ”rohkean” tilalla olla sana ”vastuullinen”. Tästä kuitenkin nopeasti nousi ajatus vastuullisuuden trendistä – olisiko sana ”vastuullinen” missiossamme vain sen vuoksi. Tästä aasinsiltana pohdimme voisiko vastuullisuus olla mieluumin yksi arvoistamme, sillä arvot ovat lähimpänä päivittäistä toimintaamme ja siellä vastuullisuus näkyy monella tapaa. Lähdimme pyörittelemään myös visiota, joka on toistaiseksi ”Tiimiakatemia kaikkien saataville!”. Tämä visio tuntui osasta hieman epäkonkreettiselta ja hankalalta suunnalta seurata. Muitakin ajatuksia ja hyvää keskustelua syntyi, mutta lopulta saimme muodostettua mielestämme aikaisempaa paremman vaihtoehdon: ”Johtava tiimiyrittäjyyden huippuyksikkö maailmassa”. Mielestäni tämä on kunnianhimoinen ja saavutettavissa oleva visio, mutta tarvitsee kuitenkin rinnalleen arvojemme mukaisen päivittäisen toiminnan eli paljon työtä!

Pidän siitä, että sain olla mukana pyörittelemässä tiimiakatemian johtavia ajatuksia. Tässä muutamia minisynnytyksessä listattuja keinoja, joilla voisimme johtaa johtavien ajatusten mukaista kulttuuria Tiimiakatemialla:

Visio, missio ja arvot näkyville kaikille akatemialaisille sekä ulkopuolisille:

  • Fyysisesti esille kankaan tiloihin (esim. seinille)
  • Viikoittaiset aamunavaukset (vuorot tiimeittäin?)
  • Nettisivut englanniksi
  • Nettisivuille luvut näkyviin (yhteenlaskettu liikevaihto, luetut kirjat, projektit, asiakaskäynnit yms.)

Esitellään edistymistä konkreettisesti yhteisölle:

  • Mittarit (voisi näyttää esim. battle teamissa)

Alumnit vahvasti mukaan toimintaan:

  • YouTube kanavalle ”haastatteluja” heistä

Projektit jatkuvasti näkyvillä (useammin kuin kerran sprintissä):

  • Motorolat videoina jollekin julkiselle alustalle

You May Also Like…

Dopamine nation

Luin Anne Lembken kirjoittaman kirjan ”Dopamine nation”. Anne Lembke on amerikkalainen psykiatri, joka on Stanford...

0 kommenttia

Lähetä kommentti