Thomas Erikson – Idiootit ympärilläni

Kirjoittaja: Anna-Sofia Jarva

31 tammikuun, 2020

Lähdeteos: -

Lähdeteoksen kirjoittaja: -

Teoriapisteet: 2

Anna-Sofia Jarva, Osuuskunta ONIXIA

Monesti mietimme, miksei toinen ihminen ymmärrä sanomaamme ja turhaudumme tästä. Minun kohdallani mietin aina, ettei juuri toinen osapuoli ymmärrä ja minä olen oikeassa. Koskaan ei tule ajatelleeksi, että ehkä minä itse viestin väärin häntä kohtaan. Ilman tämän kirjan lukemista en olisi koskaan alkanut ymmärtää, että ehkä muut ihmiset eivät ole idiootteja vaan he vain ottavat viestini erillä tavoin. Heidän silmissään minä taas saatan näyttää idiootilta. Viestimisen ongelma eri ihmistyyppien välillä on varsinkin tiimissä korostunut jo tämän lyhyen ajan sisällä Tiimiakatemiassa. On hauska, kun yritän puhua vahvan sinisen persoonan kanssa ja itse olen todella keltapunainen persoona. Kirja antoi loistavat avaimet itsensä kehittämiseen, jotta voi ymmärtää erilaisia ihmisiä ja heidän käyttäytymistään. Seuraavaksi kerron havaintojani ihmisten väreistä sekä omista kokemuksistani.

 

Punainen

Vahva persoona, joka yleensä lähes väkisin työntyy jonkinlaiseen johtaja asemaan tai ottaa vastuu tehtävän. Haluaa asioiden etenevän tehokkaasti ja välttää turhaa jutustelua. Jos jokin projekti ei etene niin yleensä punainen työntää koko tiimiä eteenpäin. Monesti ilmaisee mielipiteensä asioihin äänekkäästi ja haluaa itsensä kuulluksi. Punaiset ovat yleensä päämäärätietoisia sekä energisiä työmyyriä. Välillä liika innostus vie tilan muilta ja punaiset haalivat kaikki ohjakset asioista itselleen.

Punaisten ongelma on monesti juuri, että he ajattelevat aina olevansa oikeassa ja joku muu ei voisi tehdä heidän tehtäväänsä paremmin. Heidän on hankala ymmärtää toisia ja heidän toimintatapojaan. Miksi toinen ihminen ei pysty keskittymään mihinkään ja ajatukset säntäilevät. Toinen taas ei sano lähes mitään mielipiteitään ja mieluummin istuu hiljaa kuuntelemassa palavereissa. Kolmas henkilö tuo taas esille kysymyksiä, jotka ehkä hidastavat projektia. Punainen sokaistuu omalle tekemiselleen monesti ja unohtaa, että myös muita tapoja on.

Kuunnellessani kirjaa nauroin ääneen monesti, kun mietin itseni käytöstä ja kuinka punainen täsmäsi minuun. Kun pitää miettiä omia vahvuuksiaan näen itseni tehokkaana työmyyränä, joka työntää asiat maaliin asti. Heikkouksi miettiessä ensimmäisenä tulee mieleen, kuinka kerään vastuuta asioissa itselleni ja pidän ohjaksista tiukasti kiinni. Välillä näistä ohjaksista on hankalaa luopua. Oli hienoa, että kirjan avulla aloin huomata näitä asioita itsessäni ja tiimissä yritän kehittää itseäni. En aina esimerkiksi ottaisi juuri vastuunkantajan paikkaa tai yritän treenien aikana olla vähemmän äänessä.

 

Keltainen

Yleensä keltaiset valtaavat tilat itselleen omalla persoonallaan ja tuovat itsensä esille ryhmässä. He loistavat energiaa ja jakavat sitä myös muille. Keltaisten pää on täynnä ideoita ja he ovatkin monesti todella luovia. He innostavat myös muita ja ovatkin tunnelman nostattajia. Keltaiset pitävät puhumisesta sekä nauramisesta ja ovatkin monesti keskipisteessä. Keltaisissa on se hauskaa, että heistä yleensä aina pidetään.

Keltaisten ongelmaksi koituu monesti liika energia ja ajatukset. He eivät voi keskittyä asioihin täysillä ja hyppivät paikasta toiseen. Monesti ajan taju katoaa ja he ajattelevat aikaa olevan rajattomasti. Keltaiset kyllästyvät nopeaa asioihin ja näin monesti ne jäävät puolitiehen. Joskus palautteen ottaminen voi olla todella hankalaa heille ja vain sivuuttavat sen, koska miksei se onnistuisi muka.

En olisi vielä vuosi sitten ajatellut, että olisin ideoija ja innostuja. Eräs akatemialta sanoi syksyllä, että olen selvästi keltapunainen ihminen ja ihmettelin tätä. Mutta viime aikoina olen sen itsekin huomannut. Olen täynnä energiaa ja ensimmäisten joukossa tekemässä taukojumppaa. Heittelen ajatuksia ilmaan ja innostun hulluistakin ideoista. Nauran ja puhun paljon muiden kanssa ja välillä se herpauttaa keskittymiseni. On hyvä, että minussa on myös keltaista, jotta pystyn hellittämään välillä tahdista.

 

Vihreä

Vihreälle henkilölle voit kertoa kaiken ja luottaa siihen, ettei asia leviä. He kuuntelevat mielellään ongelmasi ja auttavat eivätkä tuo omiaan esille. Vihreät eivät muutenkaan halua ilmaista mielipiteitään vahvasti vaan mieluummin myötäilevät muita. He haluavat välttää konflikteja viimeiseen asti. Vihreä pysyy sivussa vastuu tehtävistä ja auttaa muita. He ovat unelma työntekijöitä, koska tekevät kaiken mutisematta. Vihreät eivät ole juhlien keskipiste vaan antavat toisille tilaa ja ovat tähän tyytyväisiä. Vihreät ovat miellyttäjiä ja haluavat muiden pitävän heistä.

Ongelmaksi vihreillä tulee miellyttämisen halu ja konfliktien välttäminen viimeiseen asti. He mieluummin katoavat jännittyneestä tilanteesta pois kuin jäisivät keskustelemaan asioista. Kasvotusten on hankalaa sanoa toiselle asioita suoraan ja niistä puhutaan mieluummin selän takana. Työympäristössä vihreät eivät osaa sanoa ei ja tekevät kaiken mitä heille sanotaan tai ainakin lupaavat tehdä.  Toinen vaihtoehto heidän kohdallaan on, että he ovat kiireisiä tekemään ei mitään, koska he eivät halua vastuu tehtäviä. Liiallinen miellyttäminen siinä, että kuuntelee toisen ongelmia muttei kerro omistaan voi olla todella raskasta. Kaikki huolet kasaantuvat vihreän henkilön harteille.

Minulla on hyvä ystävä, joka on ennen ollut todella vihreä. Lähes aina kun kysyin esimerkiksi ”Mihin menisimme syömään?” vastaus oli ”Minulle käy kaikki. Päätä sinä”. Näissä tilanteissa punaisena persoonana turhaudun monesti ja päädyn lopulta päättämään paikan, koska en jaksa odottaa häneltä mielipiteen saamista. Vihreitä ihmisiä on paljon ympärilläni. Yleensä he ovat sekoituksia myös muista väreistä, mutta vihreä puskee esiin. Heidän kanssaan on helppo toimia, mutta on turhauttavaa, kun välillä huomaamattakaan sitä itse poljen heidän päältään asioissa.

 

Sininen

Siniset rakastavat loogisuutta ja yksityiskohtia. Sininen persoona on monesti introvertti ja viettää aikaa itsekseen. He ovat perfektionisteja, joiden on tehtävä asiat yksityiskohtia myöten täydelliseksi. Sinisen pöydällä tavarat ovat aina järjestyksessä. He arvioivat asioita sekä miettivät niitä monelta kantilta.  Siniset vaativat kaikelle selityksen ja haluavat faktat ennen kuin alkavat tekemään mitään. He laskelmoivat kaikki muiden puolesta ja näin välttävät ohi lyönnit. Siniset järjestelevät asiat ja ovat monesti tehneet jo tarkan aikataulun kaikelle ennen kuin toinen edes ajattelee sitä.

He miettivät monesti asioita omassa päässä eivätkä jaa niitä muille. Siniset ajattelevat, ettei heidän tarvitse kertoa kaikkea mikä koituu ongelmaksi ryhmässä. Yksityiskohtien miettiminen sekä hiominen voi olla hyvä asia, mutta monesti hidastaa etenemistä. Sininen saattaa ennen projektin alkamista miettiä yksityiskohtia millä ei ole siinä vaiheessa vielä merkitystä. Heille onkin turha antaa kiireellisiä asioita hoidettavaksi. Siniset puhuvat sen mitä heillä on asiaa ja eivät harrasta jutustelua. Tämän vuoksi he vaikuttavat kylmiltä tai etäisiltä välillä.

Henkilökohtaisesti minun on hankalaa välillä ymmärtää vahvasti sinisiä persoonia. Ajatukseni ovat jo vetämässä projektia tietyllä tavalla, kun sininen ihminen ajattelee minun mielestäni ihan vääriä asioita. Haluankin kehittää itseäni ja oppia ymmärtämään paremmin toisten käyttäytymistä. Toisaalta itsestäni myös löytyy ripaus sinistä, kun mietin asioissa niiden tuottavuutta ja järkevyyttä.

 

 

Värejä ei voi kumminkaan täysin kohdistaa henkilöihin, mutta ne herättävät ajatuksia ja auttavat ymmärtämään ihmisiä. Monesti ihmiset ovat värien sekoituksia ja luonteisiin vaikuttaa monet muutkin tekijät kuten kokemukset ja näiden kautta tulleet tunnelukot. Kirja herättää ristiriitaisia ajatuksia sen todenperäisyydestä, mutta koen henkilökohtaisesti saaneeni kirjasta irti paljon. Olen pystynyt sen avulla miettimään omaa käyttäytymistäni viestiessä ja muuttamaan sitä, jotta saisin esimerkiksi tiimissä keskinäistä ymmärtämistä paremmaksi.

You May Also Like…

Älykäs intuitio

Mikä on se mystinen työkalu, jota Oprah, Einstein, Elon Musk, Steve Jobs, Nikola Tesla ja lukuisat muut aikamme nerot...

Digiyrittäjän käsikirja

Digiyrittäjän käsikirja kertoo, kuinka kannattava konsulttiyritys perustetaan ja kasvatetaan. Digikonsultti voi tehdä...

Suojattu: Lisää liksaa

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

0 kommenttia

Lähetä kommentti