4 tunnin työviikko – Timothy Ferriss

Lähdeteos: 4 tunnin työviikko

Lähdeteoksen kirjoittaja: Timothy Ferriss

Teoriapisteet: 2

Anna-Sofia Jarva, Osuuskunta ONIXIA

 

Luin Timothy Ferrisin kirjan joku aika sitten ja viime viikolla sain jo muistutuksen kirjasta. Treeneissä ilmoille tuli seuraavia kysymyksiä. Haluatko olla yrittäjä vai työntekijä? Miten voit järjestellä asiat niin, että pystyt lähtemään kahdeksi viikoksi pois ja kaikki rullaa normaalisti? Kuinka ajan voi hyödyntää parhaiten ja olet tehokkaimmillasi? Voisiko asioita ulkoistaa enemmän? Kirjassa oli paljon hyviä sekä huonoja puolia, mutta se antoi muistutuksen, että kaikkea ei tarvitse tehdä itse ja asiat hoituvat vähemmälläkin työmäärällä.

Paljon muussakin kirjallisuudessa käytetty 80/20 periaate jäi minulle päällimmäisenä mieleen. Tajusin itsekin, että myös minulla iso osa päivästä välillä menee sähköpostin rullaamiseen ylös alas. En tee tehokkaasti töitä kuin pienen ajan päivästä ja silti saatan istua kymmenen tuntia koneen ääressä. Tuo pieni aika kumminkin tuottaa suurimman tuloksen ja olisin voinut lähteä viiden tunnin jälkeen, vaikka urheilemaan. Niin kuin Ferriss kirjoitti ” Kiireinen touhuaminen on eräänlaista laiskuutta – velttoa ajattelua ja umpihäkäistä toimintaa. ” Pitäisikin miettiä omaa tekemistä useammin ja mikä on aika mitä oikeasti tarvitsen tehokkaaseen tekemiseen. Aikatauluttaminen sekä asioiden priorisoiminen on avainsana. Tämä on monelle ihmiselle mukavuusalueen ulkopuolella, mutta kaiken voi opetella ja lupaan kokemuksesta, että se helpottaa arkea.

Toinen ajatus, joka minulla jäi leijumaan kirjan jälkeen, oli asioiden ulkoistaminen ja tämän kautta saatu vapaus. Haaveena on tulevaisuudessa itse työllistää itsensä, mutta haluanko toimia omana työntekijänäni. Minun on henkilökohtaisesti hankalaa jakaa vastuutani muille ja tätä tulee kehittää, jos haluan menestyä yrittäjänä. Töitä on mahdollista jakaa omilta harteilta ja se taito tulee vain oppia. Kaikista optimistisin tilanne olisi tulevaisuudessa, että voi vain lähteä kahdeksi viikoksi pois ja asiat rullaavat normaalisti yrityksessäni. Olisin tällöin yrittäjä en työntekijä.

Kirjassa erään kappaleen otsikko on ” On helpompi suoriutua epärealistisesta kuin realistisesta”.  Tuo on ihan loistava muistutus, että mahdollisuuksia on ja ei kannata mennä aina mistä aita on matalin. Kaikki tietävät mikä olisi kasasta vaihtoehtoja realistisinta ja lähes jokainen pyrkii sitä kohti. Havittelijoita on niin monta, että jääkö sinulle tilaa taistella siitä. Voitko saavuttaa esimerkiksi saman rahallisen tilanteen tekemällä epärealistisimpia asioita useamman. Pelkäämme vain monesti kokeilla ja jäämme turvalliseen. Epärealistisissa tavoitteissa monesti myös haastamme itseämme enemmän ja näin ylitämme haasteet. Kun tavoite on realistinen niin emme haasta itseämme tarpeeksi.

Yksi hyvä ajatus jäi mieleen palveluiden tai tuotteiden tarjoamisesta. Ei kannata lähteä tarjoamaan mitään ennekuin tietää onko sille kysyntää. Ensin täytyy selvittää markkinarako sitten asiakaskunta ja tämän jälkeen lähteä kehittämään heille tuote.

”On kannattavampaa olla suuri kala pienessä lammikossa kuin pieni, huomaamaton kala suuressa lammikossa”, Ferriss kirjoittaa. Kannattaa siis aloittaa pienemmästä sivulta missä muut eivät ole ja siirtyä sieltä suurempaan. On paljon haastavampaa kilpailla alueella missä on suuri tarjonta kuin siellä missä voit nousta korkealle lähes heti.

Tässäkin kirjassa on tietenkin asioita, jotka eivät minun mielestäni toimi tai ole päteviä. Tärkeintä kuitenkin on, jos kirjasta saa joitain asioita hyödyksi omaan toimimiseen jatkossa. Sain henkilökohtaisesti monta asiaa, joita aion viedä käytäntöön ja suosittelenkin kirjan lukemista myös muille.

” Usein sanotaan, että etsimme elämän tarkoitusta. Minä en usko, että todellisuudessa etsimme sitä. Uskon meidän etsivän elossa olemisen tunnetta ” – Joseph Campbell, The Power of Myth

You May Also Like…

Kohderyhmän merkitys

Copywriting oli itselleni ennen tätä hetkeä lähes täysin uusi käsite. Siitä tuli ensimmäisenä mieleen jonkinlainen...

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti