Thinking, fast and slow

Kirjoittaja: Ville Lehtola

8 joulukuun, 2020

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Thinking fast and slow

Daniel Kahneman

Ville Lehtola – Essee 3 kirjapistettä

 

Ihan aluksi pahoittelen, jos esseessäni on virheitä / virheellistä tietoa, kuuntelin kirjan lävitse englanniksi ja on hyvin mahdollista, että olen ymmärtänyt jotain väärin! Mitä tulee itse kirjan kuuntelu- tai lukukokemukseen, on se ajatuksia herättävä teos, joka avaa ihmismielen toimintaa hyvin.

 

Daniel Kahnemanin teoksessa kerrotaan, kuinka ajattelu toimii. Kirja kertoo kahdesta eri ajattelusta, ajatteluin järjestelmästä if you will. On olemassa nopeaa ajattelua, sekä hidasta ajattelua.
Nopea ajattelu (järjestelmä 1) toimii nopeissa tilanteissa, niin sanotusti selkärangasta tulevissa asioissa, esimerkiksi 2+2=? nyt kun luit äskeisen pulman, tiesit heti vastauksen olevan neljä. Nopea ajattelu toimii ilman sen suurempia ponnisteluja ikään kuin refleksistä. Nopea ajattelu syntyy harjoittelun, sekä opittujen summasta, muita esimerkkejä voisi olla esimerkiksi autolla ajo, se luonnistuu kokeneelta kuskilta ilman sen suurempia ponnisteluja, tai kävely. Toki jokainen on yksilö eikä voida eritellä tietenkään tarkkaan mikä yleisesti on nopeaa ajattelua, yllä mainitut toimivat hyvin yleisestettyinä esimerkkeinä. Käytännössä kaikki mikä tapahtuu niin sanotusti ”automaattisesti” aistiärsykkeestä toiminnaksi on nopeaa ajattelua.

Hidas ajattelu puolestaan on nimensä mukaan hidasta, monimutkaisempaa, ”oikeaa” ajatustyötä vaativaa toimintaa. Hitaaseen ajatteluun voitaisiin mieltää esimerkiksi monimutkaiset laskutoimitukset, kaikenlainen ”pohtimista” vaativa ajattelu luetaan tämän alle. Esimerkiksi hidasta ajattelua voisi olla seuraavan kesäloman suunnittelu, missä kaikkialla et ole käynyt, mitä haluaisit tehdä, mihin sinulla on varaa jne. Toivon mukaan ymmärsin suomentaa termit oikein seuraavaan.
Järjestelmä 2 liitetään usein valinnan ja keskittymisen subjektiiviseen kokemukseen. Tietoinen, päättelevä ihminen, joka päättää mitä ajatella on 2 järjestelmää kuvaavia piirteitä.

Mites nämä järjestelmät sitten toimivat keskenään yhteen?
Järjestelmä 2 käytännössä on ihmisen toiminnan perusta, ja se kontrolloi asioita, joita järjestelmä 1 hoitaa.
Järjestelmä 2 usein jää järjestelmän 1 jalkoihin ja ihmiset toimivat päähänpistojen varassa. Esimerkiksi valikoituu synkkä, mutta valitettavan usein maailmalla tapahtuvia kuoleman tuottamuksia.
Ollaan tunnepohjalta saatu päähänpisto tappaa toinen ihminen, vaikka järjestelmä 2 varmasti olisi ajan kanssa ymmärtänyt, että tämä ei ole hyvä idea.
Esimerkki järjestelmien yhteistoiminnasta:
Maila ja pallo maksavat 1,10 yhteensä. Maila maksaa 1 € enemmän kuin pallo.
Paljonko pallo maksaa?
Monesti vastaus tähän on ensimmäiseksi 10cnt, tämä on järjestelmä 1 jälkeä, näit numerot ja ajattelit 10cnt pallon hinnaksi, se on erittäin yleistä, mutta kun oikeasti ajattelet voit todeta pallon hinnaksi huoletta sen 5cnt jolloin esineiden erotus on 1€ kun hinnat ovat seuraavat:
Pallo: 0,05€
Maila: 1,05€
Yhteensä 1,1€

Kirjan mukaan järjestelmä 1 automaattiset reaktiot / toiminnot aiheuttavat yllättävän monimutkaisia yhdistelmiä, joista järjestelmä 2 jäsentelee kokonaisia ajatuksia ja ajatusmalleja.

Mitäs tästä opin nyt sitten?
Kirja avasi tosiaan uusia ajatuksia oman mielen ja reaktioiden, sekä ajatusten toiminnasta.
Mitä kaikkea järjestelmä 1 sitten oikeastaan hoitaakaan. Vastaus on yllättävän paljon.
Toki kuten aiemmin mainitsinkin jokainen ihminen on yksilö eikä samat asiat ole kaikilla 1 järjestelmän ”käden jälkeä” sama toki pätee myös 2 järjestelmään.

You May Also Like…

Kilpailuetua etsimässä

Selasin Jamkin nettikirjastoa ja kymmenien kirjojen joukosta vastaan tuli Markku Vierulan (2021) teos Löydä...

Sanojen supervoima

Sanojen supervoima kirja on nimensä mukainen tietopakkaus siitä, miten sanat oikeasti vaikuttavat elämäämme. En ollut...

Älykäs intuitio

Luin Asta Raamin kirjoittaman kirjan ”Älykäs intuitio”. Kirja kertoo siitä, kuinka pystyt käyttämään intuitiota...

0 kommenttia

Lähetä kommentti