The Subtle Art of Not Giving A F*ck

Kirjoittaja: Matias Alsio

3 maaliskuun, 2020

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Mark Manson The Subtle Art of Not Giving a F*ck

 

 

Jokainen meistä välittää ja antaa painoarvoa erilaisille asioille. Tämä kirja on hyvä työkalu sille, että pystyt pohtimaan mille asioille painoarvoa kannattaa antaa. Se auttaa sinua käyttämään päätäsi ja miettimään mistä välität oikeasti ja mistä olla piittaamatta p*skaakaan.

 

 

Ongelmat elämässä

 

Mark Manson antoi mielenkiintoista näkemystä siihen, miten ongelmat vaikuttavat elämään. Elämässä on aina ongelmia ja haasteita, joita selvittää. Kun olet ratkaissut yhden ongelman, tulee aina uusi tilalle. Ongelmien ratkominen tekee ihmisen onnelliseksi.

Usein kysytään ”mitä tahdot elämältäsi?”. Jotta asiaa voi pohtia eri näkökulmasta ja päästä pintaa syvemmälle siitä, mitä haluat elämältäsi. Tulee sinun miettiä että ”Minkä vuoksi olen valmis kärsimään ja näkemään vaivaa?”. Tätä miettimällä pystyy realistisemmin arvioimaan, mikä on oikeasti tärkeää. Kun olet löytänyt asiat joiden vuoksi olet valmis kärsimään, näet helpommin mitkä asiat eivät ole kärsimyksen arvoisia.

 

“In my life, I have given a fuck about many people and many things. I have also not given a fuck about many people and many things. And like the road not taken, it was the fucks not given that made all the difference.”

 

“This is the most simple and basic component of life: our struggles determine our successes.”

 

Onnellisuuden tavoittelu

 

Nykyaikana lähes kaikki tavoittelevat onnellisuutta, sitä pusketaan kaikkialta. Somella on suuri vaikutus tähän asiaa. Esimerkiksi kun avaat vaikka Instagramin, näet kuinka onnellisia ihmiset ovat. Tämä pohjautuu ”onnellisuus trendiin”, joka on nyt vallannut somen. Isot vaikuttajat mainostavat jatkuvasti omaa elämäänsä ja sitä kuinka jokainen päivä voit olla onnellisempi ja tehdä siistimpiä asioita kuin eilen. Jos heidän elämää seuraa kyseenalaistamatta, voi tulla helposti sellainen olo, että heidän elämän tyylillä voit olla oikeasti onnellinen. He eivät usein kuitenkaan näytä sitä, mitä kulissien takana on, kaikilla on huonoja päiviä ja jokaisen elämään kuuluu myös huonoja kokemuksia. Somen selailu kyseenalaistamatta voi vääristää ajatuksiasi onnellisuudesta ja saa pahimmassa tapauksessa sinut ajattelemaan, ”Mut tekis onnelliseks se, kun pääsisin ajeleen Ferrarilla Miami Beachille ja sen jälkeen lentää toiselle puolelle maailmaa tekeen jotain muuta siistii.” Tämä on myönteisen olotilan haikailua.

Kirjasta tunnetuksi tullut lainaus ”Myönteisen olotilan haikailu on kielteinen olotila, kielteisen olotilan hyväksyntä aiheuttaa myönteisen olotilan.” perustuu filosofin Alan Watts keksimään takaperoisuuden lakiin.

Takaperoisuuden lain tarkoitus on auttaa ymmärtämään sitä, että jos keskityt johonkin puutteeseen elämässäsi, sen puute vain korostuu entisestään. Esimerkiksi jos ajattelet sitä, että ”haluan hienomman auton”, keskityt negatiiviseen asiaan, eli siihen ettei sinulla ole vielä hienoa autoa. Tämä johtaa siihen, ettet ole enää niin tyytyväinen nykyiseen autoosi. Tämä pätee kaikkeen mitä voit esimerkiksi ”haluta”. Haluaminen tarkoittaa sitä, että sinulla ei ole sitä vielä, keskityt ”halutessasi” johonkin puutteeseen elämässäsi.

”Koskaan ei tule onnelliseksi, jos onnen olemusta jatkuvasti pohtii. Ei voi elää, jos etsii merkitystä elämälle.” – Eksistentiaalifilosofi Albert Camus. Mark Manson tiivistää Albert Camuksen viisaat sanat kirjassa lyhyesti ja ytimekkäästi ”Älä yritä”.

 

 

Epäonnistumalla eteenpäin

 

Jos yrität olla täydellinen, et tule koskaan olemaan sellainen. Täydellisyyteen pyrkiessä et ota riskejä, et tee virheitä. Virheet ovat kuitenkin paras tapa oppia.

Hyvänä esimerkkinä toimii Petrin myyntikoulutus, otimme sen meidän tiimin ensimmäiseksi projektiksi, ja se meni ihan täydellisesti mönkään. Emme tienanneet siitä yhtään rahaa, vaan jäimme miinukselle. Tämä oli isoin virhe minkä olemme tähän asti tehneet, ja tästä isosta virheestä, saimme eniten oppia. Opimme että jatkossa emme lähde suuriin projekteihin mukaan noin vain. Tulemme keskustelemaan yhdessä taloudellisen puolen ensiksi läpi, pohtimaan miten tuottoisa projekti tulee olemaan ja suurimpana oppina se, että projektiin lähtee mukaan vain sellaisia ihmisiä ketkä ovat valmiita sitoutumaan siihen, mitä teemme. Petri projektin kohdalla oli kaikki alkuun mukana, koska meillä ei ollut muutakaan. Pikku hiljaa kun uusia projekteja alkoi tulemaan, lähti ihmisiltä kiinnostus myyntikoulutuksen järkkäämiseen ihan täysin, pian jäljellä oli enään kaksi motivoitunutta tekijää ja loppujen lopuksi projekti jouduttiin pistämään jäihin työvoiman puutteen takia. Petri projekti oli meille todella hyvä opetus heti alkuun. Osa tiimistä ajattelee että projekti epäonnistui, ymmärrän miksi niin ajatellaan, koska sehän pistettiin jäihin. Pitää kuitenkin muistaa, että se oli myös iso onnistuminen, opit jotka saimme ei tule unohtumaan ja ne antavat hyvän pohjan tulevaisuudelle.

 

 

Mitä opimme virheistämme

 

Jatkossa jokaista projektia kohden täytyy tehdä tarkka ja huolellinen projektisuunnittelu, jonka avulla pystymme paremmin näkemään kokonaisuuden ja varmistumaan että keitä on projektissa mukana. Tehtävän jako on myös hyvä käydä projektinsuunnittelussa jo selkeästi läpi kaikkien osallistujien osalta. Jälki käteen myös laajan ja ajatuksella tehdyn motorolan tekeminen auttaa selvittämään, mikä johti mihinkin ja mitkä opit ovat tärkeimpiä.

 

 

 

“There is a simple realization from which all personal improvement and growth emerges. This is the realization that we, individually, are responsible for everything in our lives, no matter the external circumstances. We don’t always control what happens to us. But we always control how we interpret what happens to us, as well as how we respond. Whether we consciously recognize it or not, we are always responsible for our experiences. It’s impossible not to be. Choosing to not consciously interpret events in our lives is still an interpretation of the events of our lives. Choosing”

 

 

 

 

Matias Alsio

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti