Tekoäly 123

Lähdeteos: Tekoäly 123

Lähdeteoksen kirjoittaja: Jukka Kolari , Aleksi Kallio

Teoriapisteet: 2

Ajattelin lukea tekoälyyn liittyvän kirjan ja perehtyä sitä kautta aiheeseen vielä lisää. Tekoäly on ollut tosi pinnalla nyt kaiken saralla ja siksi koenkin, että on tärkeä pysyä ajan hermolla tämän suhteen. Olen tehnyt vapaasti valittavista kursseista Elements of AI – kurssin ja sen avulla olen jo vähän perillä aiheesta mutta toivoin saavani kirjasta vielä lisää oivalluksia.

Yksi käytetyimmistä työkaluista on ollut ChatGpt. Tätä olen käyttänyt itsekin jonkun verran ja koen sen kyllä olleen ihan hyödyllinen. Kirjassakin tätä oli hyödynnetty johdannon kirjoittamisessa ja on se hurja huomata, kuinka tekoäly pystyy tekemään niin järkevää tekstiä vain muutamassa minuutissa. Se on kuitenkin fakta, ettei se pysty korvaamaan ihmisten aivoja vaan tieto mitä se syöttää voi olla väärää. Tekoäly on niin kehittyvä aihe, joten sen analysoinnissa on oltava kriittinen eikä uskoa kaikkea mitä se syöttää. Tämä on tärkeä työkalu ihmisille, jotta he pystyvät laajentaa ideaalista näkökulmaa ja luoda jotain uutta ja kehittävää. Tekoälyä auttaa normaalissa arjessa myös paljon, kuten kuvien muokkauksissa ja tiedonhaussa.

Kirjassa käsiteltiin paljon eri käsitteitä liittyen tekoälyyn ja nämä olivat todella hyviä muistutuksia itselle. Käsitteitä olivat esimerkiksi algoritmi, koneoppiminen, neuroverkko ja konenäkö. Kirjassa myös puhuttiin siitä, kuinka paljon esimerkiksi tekoälyn luomia kuvia käytettään kaikkialla. Olen itsekin haivainut tämän ja mielestäni se on hyvä juttu, sillä siinä säästää huomattavan määrän aikaa. Toki miinus puoli siinäkin on se, ettei valokuvaajille tai editoijille ole niin paljoa tarvetta varsinkaan arkisessa tekemisessä ja tekijänoikeus asiat puhuttelevat paljon.  Yksi asia mikä itseäni ärsyttää tekoälyn ja hakukoneiden kanssa on se, että jos Googlaan joskus ihan jotain turhan päivästä, niin jo rupeaa tulemaan saman tien puhelin täyteen eri somekanaville aiheeseen liittyviä mainoksia. Myös se, jos keskustelen ääneen jostain asiasta ja puhelin kuulee sen, on Facebook ja Instagram ajan tasalla mikä minua mahdollisesti kiinnostaisi. Tämä on ärsyttävää, mutta osittain aika siistiä ja samalla pelottavaa.

Yksi isoista trendeistä tekoälyn parissa on noussut äänet. Tämä on huolestuttavaa, sillä tekoäly pystyy matkimaan kenen tahansa ääntä ja puhumaan selkää kieltä. Tästä puhuimmekin yksi päivä akatemialla ja siitä, kuinka sitä pystyy käyttämän väärin. Tällä voidaan saada suurtakin harmia pystyyn, sillä jos minulle soitettaisiin ja tunnistaisin äänen olevan oikeasti olevan joku läheisistäni niin kyllä huolestuisin. Tätä trendiä on nähnyt paljon Tiktokissa ja sen käyttäjät ovat suurimmaksi osaksi nuoria, jotka eivät välttämättä ymmärrä tätä vaaraa ja haittapuolta, mitä tekoälyssä on.

 Aion itse hyödyntää tekoälyä entisestään enemmän, sillä koen sen olevan hyvä apuväline. Se auttaa ajattelemaan laajemmin, kun sille osaa esittää oikeita kysymyksiä. Se auttaa luomaan erilaisia toimintatapoja, joita itse ei välttämättä ole edes osannut ajatella. Aion myös hyödyntää tekoälyn luomia kuvia ja videopohjia tulevana kesänä golfklubilla ja katsoa kuinka se nopeuttaa ja helpottaa siellä. Olemme nyt käyttänyt nyt tekoälyä apuna Himos Winterfestejen markkinoinnissa, sekä myös yksissä treeneissä, missä teimme Luminurtsille videoita. Videoon sai vain muutamassa sekunnissa tekstitykset Captions sovelluksessa ja vielä täysin oikein, ettei niitä tarvinnut muokata käytännössä yhtään. Näen hyvänä asiana tekoälyn kehityksessä sen, että se tulee auttamaan lähes jokaisella alalla ihmisiä. Tämähän tarkoittaa sitä, että se tulee korvaamaan ihmisen tekemää työtä ja vähentämään työpaikkoja, mutta samalla se tulee avaamaan myös uusia ovia. Aiheena tekoäly on hyvin mielenkiintoinen ja tämä kirja oli ihan todella hyvä. Kirja oli selkeä ja avasi asioita hyvin. Suosittelen ehdottomasti tätä kaikille. Sieltä sai kysymyksiin vastauksia ilman että niitä täytyi tekoälyltä kysyä.

You May Also Like…

Sinisen meren strategia

Valitsin tämän kirjan reflektoitavaksi seuraavana, sillä se on ollut paljon keskusteluissa Tiimiakatemialla. Sinisen...

Kohderyhmän merkitys

Copywriting oli itselleni ennen tätä hetkeä lähes täysin uusi käsite. Siitä tuli ensimmäisenä mieleen jonkinlainen...

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

0 kommenttia

Lähetä kommentti