Taivas + Helvetti

Kirjoittaja: Pavel Popov

10 toukokuun, 2020

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Taivas + Helvetti

 

Kirjassa kerrotaan yrittäjien tarinoita, milloin he perustivat yrityksensä, miten yritys menestyi/kaatui ja miksi.

 

Yrittäjät

Ennen minun käsitykseni yrittäjyydestä oli se, että kaikki yrittäjät tekevät töitä 24h päivässä ja heillä ei ole vapaa-aikaa juuri ollenkaan. Päätin, että 8h palkkatyö olisi minulle paljon sopivampi, ainakin minulla on enemmän vapaa-aikaa ja työasiat jäävät töihin.

Minua on aina kiinnostanut, ei niinkään raha, vaan korkea elintaso. Haluan taata itselleni, sekä ensisijaisesti tulevalle perheelleni korkean elintason, jotta heiltä ei tulisi puuttumaan yhtään mitään. Jos lapseni haluaisivat kokeilla 10 eri lajia, heillä olisi mahdollisuus siihen, jos vaimoni haluaisi matkustaa maailman ympäri minun kanssani pari kertaa vuodessa, sanoisin hänelle, että kerran vuodessa riittää varsin hyvin. Aloin huomaamaan, että hyvin monilla yrittäjillä oli melko korkea elintaso ja kun katsoin palkkatyöläisiä, niin heistä paljon harvemmalla oli varaa asua kolmikerroksisessa omakotitalossa ja ajella uuden karhealla Bemarilla kaupungin halki.

Nuoren pojan klopin aivoni tekivät näistä elintason eroavaisuuden havainnoista omat päätelmät. Jos haluaa elää alaluokan, tai keskiluokan elämää, se onnistuu melko helposti tekemällä palkkatyötä. Ahkera ja laadukas työnteko voi nostaa jokaisen ihmisen Suomessa alaluokasta keskiluokkaan tietyn vuosimäärän jälkeen, sillä, mitä pidempi kokemus ihmisellä on oman alan töistä, sen korkeampi palkka hänellä on. Vain pieni marginaalinen määrä ihmisiä pystyy nousemaan keskiluokasta yläluokkaan palkkatyöllä. Kun taas yrittäjillä on varsin hyvät mahdollisuudet nousta keskiluokasta yläluokkaan jos heidän yrityksensä menestyy hyvin.

Tullaan taas siihen ajatusten juoksun kohtaan, jossa tulee esille se, että se aika mitä työntekoon käyttää vaikuttaa suoranaisesti mihin luokkaan ja minkä elintason hedelmiä jokaisella ihmisellä on mahdollisuus syödä. Tässä kohdassa mielen uumenista nousee uusi ajatus pintaan, entä jos ihminen perustaakin sellaisen yrityksen, joka veisi häntä joka päivä lähemmäs omaa unelmaa. Se veisi paljon enemmän aikaa pois jokaisesta päivästä kuin palkkatyö, mutta olisi sitäkin palkitsevampaa, varsinkin jos on kyse kauan mielessä olleen haaveen toteutuksesta. Mutta ei tule unohtaa, että monelle oma palkkatyö on myös unelmien työ. Joten loppujen lopuksi jokaisen tulee itse päättää mikä on hänen unelmatyö. Sekä se haluaako hän käyttää työhönsä kaiken vapaa-aikansa, vai haluaako hän olla 8h töissä, jonka jälkeen työasiat jäävät töihin.

Olen lukenut monia yrittäjyyteen liittyviä kirjoja, sekä keskustellut monien yrittäjien kanssa. Taivas + Helvetti kirjan luettuani, käsitykseni siitä, että yrittäjä tekee töitä 24h päivässä vain varmentuivat. Mutta samalla ymmärsin yhden seikan, jota olen miettinyt näinä päivinä yhä enemmän. Jos perustaa yrityksen ja se menestyy, aukeaa siinä parikin varsin positiivista vaihtoehtoa. Ensimmäinen niistä on se, että, pääomasijoittajat tai muut yritykset saattavat haluta ostaa menestyvän yrityksen, joko kehittääkseen sitä tai poistaakseen kilpailijan markkinoilta. Ensimmäisen positiivisen vaihtoehdon kohdalla kannattaa miettiä haluaako yrityksestä luopua ja jos siitä luopuu onko yrityksen myyvälle henkilölle aivan sama mitä yritykselle tapahtuu. Toki voi tehdä niinkin, että myy yrityksen, mutta jättää itselleen tietyn osuuden yrityksestä.

Toinen positiivinen aspekti ja tämä aspekti on mahdoton palkkatyötä tekevälle ihmiselle, on yrityksen operatiivisesta toiminnasta pois jättäytyminen. Kun yritys on laajentunut tietyn kokoiseksi voi yrittäjä palkata toimitusjohtajan ja ottaa yrityksessä neuvonantajan roolin, esim. hallituksen puheenjohtajana. Nämä kaksi positiivista seikkaa yrittäjyydessä saivat minut miettimään palkkatyön ja yrittäjyyden välillä.

 

Oma Päätös

Akatemiassa olon aikana olen tehnyt päätöksen, minusta tulee joko yrittäjä, tai toimitusjohtaja. Minun mielestä on todella palkitsevaa tehdä töitä unelman eteen ja olla itse vastuussa siitä mihin päin firma menee ja tuleeko firma menestymään, se on vain itsestä kiinni. Toimitusjohtajan työt ovat sytyttäneet minun mielenkiinnon vasta ihan äskettäin. Ennen halusin olla projektipäällikkö, haluan toki olla nytkin, mutta Tiimiakatemiassa pääsen olemaan aika monessa projektissa projektipäällikkönä. Kun taas toimitusjohtajan rooliin valitaan ja toki siitä pestistä voi lentää aika nopeasti pois jos ei hoida omaa työtänsä hyvin, toki tämä pätee joka työrooliin. Palkkatyönä toimitusjohtajan pesti tuo minua lähemmäksi minun omaa elintason tavoitetta. Kun taas yrittäjänä, minulla on mahdollisuus mennä varsin varhain eläkkeelle, jos saan myytyä yritykseni hyvään hintaan, tai saan yrityksen osuuksista juuri minun elintaso tavoitteiden mukaista rahallista tuloa. Molemmat vaihtoehdot ovat hyviä, mutta tällä hetkellä oman yrityksen perustaminen houkuttaa kaikista eniten.

 

Rohkeus

Kirjan tarinat toivat hyvin selkeästi esille sen, että jos haluat elää melko tasaista ja riskitöntä elämää kannattaa valita vakituinen palkkatyö. Kahdeksan tunnin työpäivän jälkeen kun laitat oven perässäsi kiinni niin työasiat jäävät oven taakse. Tosin joskus työasiat tulevat palkkatyöläiselläkin vapaa-ajan puolelle, mutta huomattavasti vähemmän kuin yrittäjällä. Näissä pohdinnoissa on kuitenkin hyvä muistaa, että varsin pienellä osalla ihmisistä on rohkeutta lähteä yrittäjäksi. Kirjassakin melkein jokaisessa tarinassa näkyi suora yhteys rohkeuden ja menestyksekkään yrityksen välillä. Mitä isompi riski sen suurempi palkkio.

Meidän Osuuskunnan treeneissä tuli kerran käymään yksi henkilö, joka työnsi ja kannusti meitä olemaan rohkeita ja yrittämään meidän opiskelujen aikana kaikkea mitä haluammekaan yrittää. Vierailija kertoi meille, että Tiimiakatemia on täydellinen paikka perustaa oma firma, sillä Akatemialta löytyy laaja tukiverkosto, täynnä erilaista osaamista ja tietoa. Hän painotti sitä, että me olemme tyhmiä, jos emme ala perustamaan yrityksiä, sillä valtio rahoittaa meidän yrittäjyyttä Tiimiakatemian aikana, sillä olemme virallisesti vielä opiskelijoita. Kirjan pääsanoma oli, että, tee rohkeasti unelmista totta. Sama sanoma oli meidän vierailijallakin. Mitä enemmän luen yrittäjyyteen liittyviä kirjoja ja mitä enemmän keskustelen yrittäjien kanssa, ymmärrän, että yrittäjän erottaa tavallisesta ihmisestä yksi ainut asia, rohkeus, rohkeus mennä unelmia kohti.

Uskon, että kaikilta ihmisiltä löytyy rohkeutta. Joskus ihmiset kuitenkin kaipaavat muistutusta siitä, että he pystyvät mihin vain, jos he vain päättävät niin. Juuri tätä rohkeutta haluan tuoda omalle tiimilleni. Haluan, että joka ikisestä meidän Osuuskunnan jäsenestä tulee rohkeita itseensä uskovia ihmisiä, jotka eivät luovuta vastoinkäymisistä huolimatta.

Tiimiakatemiassa meistä halutaan tehdä rohkeita tiimiyrittäjiä. Ymmärrän nyt, että olen oikeassa paikassa, sillä haluan olla rohkea. Haluan tehdä oman unelmani eteen 24h päivässä töitä ja mennä lähemmäs omia unelmiani joka päivä. Nyt tiedän, että jonain päivänä minusta tulee yrittäjä.

 

 

You May Also Like…

Kasva tai kuihdu

Yrityksen on kasvattava tai se ei pysy muun maailman mukana. Miten tämä on toteutettavissa, kirjassa kerrotaan ison...

Asiakastutkimus

Valitsin luettavaksi seuraavan kirjan Asiakastutkimuksen perusteet ja käytännöt. Kirjan lukemisen tarkoituksena oli...

0 kommenttia

Lähetä kommentti