How to Win Friends and Influence People

Kirjoittaja: Vili Selenius

10 toukokuun, 2020

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Dale Carnegien “How to Win Friends and Influence People” on kattava self-help kirja, jonka perimmäinen opetus on: Muovaa muiden käyttäytymistä ja asenteita, muokkaamalla ensin omiasi. Se auttaa ymmärtämään kanssaihmisiä ja luomaan parempia ihmissuhteita kaikilla elämän osa-alueilla.

Kuinka käsitellä ihmisiä?

  1. Älä kritisoi, tuomitse tai valita
  2. Osoita rehellistä ja vilpitöntä arvostusta
  3. Herätä ihmisten innostus

 

 

Kritiikki on usein turhaa ja se voi olla jopa vaarallista. Se saa usein kritiikin saajan puolustuskannalle, vahingoittaa hänen itseluottamustaan ja voi luoda kaunaa ihmisten välille. Ihmiset oppivat nopeammin ja sisäistävät oppimansa paremmin, kun heidät palkitaan onnistumisista, sen sijaan että he kohtaavat kritiikkiä aina epäonnistuessaan. Kuka tahansa osaa kritisoida tai valittaa, mutta vaatii luonnetta olla ymmärtäväinen ja osata antaa anteeksi.

”When dealing with people, let us remember we are not dealing with creatures of logic. We are dealing with creatures of emotion, creatures bristling with prejudices and motivated by pride and vanity.”

Mitä useimmat ihmiset haluavat? Olla tärkeitä muiden silmissä ja erottua edukseen.

Miten antaa ihmisille haluamansa? Rehellisellä ja vilpittömällä arvostuksella ja tukemisella.

Arvostuksen ja imartelun raja on häilyvä, mutta ne toimivat täysin eri tavoin. Imartelu on epärehellistä, kun taas arvostus kumpuaa suoraan sisältä, kun lakkaamme ajattelemasta omaa etuamme. Rehellisen ja vilpittömän arvostuksen pystyy tunnistamaan ja se jää ihmisten mieliin pidemmäksi aikaa, kun epärehelliset ja omaa etua tavoittelevat kehut.

 

Kuinka saada ihmiset pitämään sinusta?

 

  1. Osoita aitoa kiinnostusta.
  2. Hymyile.
  3. Puhuttele kaikkia heidän nimellään.
  4. Kuuntele.
  5. Keskustele vastapuolen mielenkiinnoista.
  6. Saa vastapuoli tuntemaan itsensä aidosti tärkeäksi.

 

Ystävyyssuhteita ei voi luoda väkisin. Me kiinnostumme muista, kun he kiinnostuvat meistä ja kiinnostuksen täytyy olla aitoa molemmin puolin. Jos et ole aidosti kiinnostunut jostakin henkilöstä, miksi haluaisitkaan olla hänen ystävänsä?

Teot kertovat enemmän kuin sanat. Hymyilemällä välität positiivista energiaa ulospäin sanomatta sanaakaan. On psykologisesti tutkittu, että jopa tekaistu hymy nostattaa mielialaa. Hymyile siis vaikka sinua ei hymyilyttäisi, sillä se välittää hyvää mieltä ja positiivisuutta itsellesi ja kaikille ketkä sen näkevät.

Ollaksesi hyvä keskustelukumppani, ole hyvä kuuntelemaan = Ollaksesi kiinnostava, ole kiinnostunut. Kuuntele tarkasti keskustelukumppaniasi ja esitä hänelle jatkokysymyksiä. Kannusta heitä puhumaan itsestään, sillä keskiverto ihminen on kiinnostuneempi omistaan, kuin muiden asioista.

 

Pohdintaa

 

En lukenut kirjaa loppuun asti, sillä se alkoi tuntumaan oppaalta itsensä ja muiden manipulointiin oman tahtonsa läpisaamiseksi. Toki kirjasta löytyy fiksuja pointteja esim. aidon mielenkiinnon ja arvostuksen osoittamisesta, sekä hymyilemisestä, mutta muuten kirjan idea tuntuu olevan: Ole alistuva ja teeskentele niin saat tahtosi läpi ja ihmiset pitämään sinusta. En kuitenkaan tuomitse kirjaa täysin, voihan olla, että joku on saanut kirjan opeilla itsellensä uusia ystäviä. Itselleni merkitykselliset ihmissuhteet syntyvät kuitenkin ajan kanssa ja luonnostaan, eivätkä seuraamalla jonkinlaista ”ohjenuoraa”. Siinä ei ole mitään aitoa.

You May Also Like…

Älykäs intuitio

Mikä on se mystinen työkalu, jota Oprah, Einstein, Elon Musk, Steve Jobs, Nikola Tesla ja lukuisat muut aikamme nerot...

Digiyrittäjän käsikirja

Digiyrittäjän käsikirja kertoo, kuinka kannattava konsulttiyritys perustetaan ja kasvatetaan. Digikonsultti voi tehdä...

Suojattu: Lisää liksaa

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

0 kommenttia

Lähetä kommentti