Tahdonvoiman kehittäminen

Kirjoittaja: Elina Korhonen

29 elokuun, 2022

Lähdeteos: Willpower instinct

Lähdeteoksen kirjoittaja: Kelly McGonigal

Teoriapisteet: 3

Tälläkin hetkellä mielessäni pyörii asia, joka on jäänyt kesken tai tekemättä kokonaan. Se onkin yksi syy, miksi tämä kirja päätyi lukuun. Kelly McGonigalin kirjoittama Willpower instinct kertoo tahdonvoimasta ja sen kehittämisestä, sekä auttaa lukijaa ymmärtämään sen vaikutukset arjessa. Kirjan oivallusten avulla pääsee kehittämään omaa tahdonvoimaa, ja vinkit ovat tiedepohjaisia. Kirjailija on terveyspsykologi, joka pitää luentoja neurotieteestä, psykologiasta sekä hyvinvoinnista Stanfordin yliopistossa. 

Monesti sisäinen ääni ajattelee, että hetken sometauon jälkeen palaan takaisin työntekoon ja tärkeiden asioiden pariin, mutta näin ei todellisuudessa käy. Hetken tauko venyy ja venyy, jolloin alkaa syyllistämään itseä. Sen seurauksena tulee stressiä ja ahdistusta, kun ei saa mitään aikaiseksi. Samalla kuitenkin ajattelee, että huomenna teen asiat toisin. Huomisen koittaessa, toimintamallit on silti edelleen samat, ja asioita siirtää taas myöhemmäksi. Tällöin monesti toistuessaan, usko itseen ja omaan tekemiseen heikkenee. On kuin hamsteri juoksupyörässään. Jokainen kun on vastuussa omasta tekemisestä tai tekemättömyydestä, laiskuudesta, keskittymisestä ja välinpitämättömyydestä. 

Työskentely ja onnistumiset 

Tahdonvoima on kuin ladattava paristo. Aamuisin se on yöunien jäljiltä täyteen ladattu, ja päivän myötä sen varaus laskee sekä illalla se on lähes tyhjä. Usein kuullaan ihmisten sanovan, että jollakin on todella vahva tahdonvoima ohjaamassa tekemistä, kun joku taas ei omaa sitä ollenkaan. Toki asia voi olla niin, mutta siihen ajatukseen ei kannata jämähtää kiinni, sillä tahdonvoimaa todella voi kehittää ja kasvattaa. Kun laatii aikataulunsa oikein, voi hyvinkin työskennellä tehokkaasti ja elää monipuolisesti. 

Asiat, jotka vaativat keskittymistä ja jonkinnäköistä aivotyöskentelyä, tai ovat muuten tärkeitä, kannattaisi suorittaa aamulla tai työpäivänä ensimmäisenä. Koska kaikki päivän askareet kuluttavat paristoa, jopa lykättyjen asioiden miettiminen, kannattaa siis hoitaa tärkeimmät ensin pois alta. Jos päivän ensimmäiset tunnit käyttää johonkin turhanpäiväiseen, asioiden välttelyyn tai epäolennaisten työtehtävien hoitamiseen, ei akkua enää jää innostaville ja kehittäville asioille. Tällöin myös tuntee onnistuneensa, kun saa heti ensimmäisenä aamulla tärkeät asiat hoidettua. Myös motivaatio pysyy hyvin yllä, kun päivät alkavat siten. 

Palauttavat yöunet 

Kaiken tekemisen perusta on yöunet, hyvät sellaiset. Unien täytyy olla palauttavia, jotta hyvä motivaatio ja keskittyminen pysyy koko päivän läpi yllä. Jokainen varmaan voikin samaistua siihen, miten nuutunut ja epäkiinnostunut olo on huonojen yöunien jälkeen, saati silloin jos huonot yöunet ovat jatkuvia. Itse tarvitsen ainakin 7 tuntia joka yö, mielellään kuitenkin 8, että jaksan toimia seuraavan päivän normaalisti. Unet vaikuttavat kaikkeen tekemiseen, niin vapaa-ajalla kuin työelämäänkin. Töissä eri tehtävät voi tuntua haastavilta, sekä päätöksien teko takkuavalta. 

Kun olo ei ole levännyt yön jälkeen, keho on alttiimpi erilaisille ärsykkeille. Tällaisessa olotilassa hakeutuu helpommin mukavuusalueelle, ja myös turhien asioiden pariin. Kun päivänokoset sohvalla vaikuttaa houkuttelevammalta kuin palauttava lenkki raikkaassa syyssäässä, vaikuttaa sekin tahdonvoiman paristoon. Kannattaisikin myös väsyneenä miettiä liikuntaa siten, että se nimenomaan lataa akkuja eikä kuluta niitä entisestään. 

Meditaation hyödyt 

Tahdonvoima on tavallaan kuin lihas, joten sitäkin pitää treenata. Sen treenaaminen tarkoittaa lähinnä meditaatiota ja erilaisia hengitysharjoituksia. Meditaation avulla voidaan aktivoida otsalohkossa sijaitsevaa prefrontaalialuetta, johon tahdonvoiman hallinta keskittyy. Kyseinen alue vastaa mm. tunteista, ongelmanratkaisusta, vertailusta, luovuudesta sekä sinnikkyydestä. Prefrontaalialue pystyykin muistuttamaan siitä, miten tärkeää on hoitaa tähdelliset jutut pois alta, ettei kaduta jälkeenpäin. Olen itse jonkin verran kokeillut meditaatiota, mutta en tiedä miksi se aina unohtuu arjesta pois. Voisinkin tehdä itselleni kokeilun, jossa ainakin viikon ajan herään 10 minuuttia aikaisemmin, ja käytän sen ajan meditoimiseen ja mielen tyhjentämiseen. Olisi nimittäin kiinnostava huomata, miten se vaikuttaa päivän kulkuun. Myös päivän aikana kun tekee mieli napata luuri käteen ja selata Instagramia, voisikin ajan käyttää meditoimiseen.  

Negatiivisuus veks 

Ajatusten hallitseminen on tärkeää, sillä ne vaikuttavat suuresti omaan ja muiden toimintaan. Negatiiviset ajatukset ja ihmiset kuluttavat energiaa valittamiseen, jolloin ei hirveästi jää tilaa positiiviselle. Olen itse huomannut sen, että usein negatiiviset ihmiset ovat usein niitä väsyneimpiä. Jos kuitenkin pystyy itse luopumaan negatiivisuudesta, huomaa pariston varauksen olevan täydempi, ja jää aikaa keskittyä tärkeimpiin asioihin. Nimittäin positiiviset ajatukset, elämänilo ja nauraminen lataa akkuja, eikä tyhjää niitä. 

Kaiken kaikkiaan kirja oli herättelevä, ja sai mietiskelemään paljon. Monella meillä on samankaltaiset lähtökohdat asioiden tekemiseen, mutta kuinka suuri osa lopulta hyödyntää kaiken energian itsestään? Tahdonvoima ei ole asia, mikä joko on tai ei, vaan siihen voi ja pitääkin itse vaikuttaa. Tiedostan itse haitalliset tapani, jotka estävät tai hidastavat omaa kehitystäni. Voisin kiinnittää niihin huomiota, sillä eihän ne ole kenenkään muun tiellä kuin itseni. Ja miksi tahtoisin olla itseni tiellä, kun minulla on kaikki avaimet menestykseen ja parhaaseen versioon itsestäni? 

You May Also Like…

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti