TA-johtavat ajatukset

Kirjoittaja: Pele

10 joulukuun, 2021

Lähdeteos: Johtavat ajatukset

Lähdeteoksen kirjoittaja: Johtavat ajatukset

Teoriapisteet: 2

Johtavat ajatukset

Tiimiakatemian johtavat ajatukset olivat rehellisesti sanottuna mennyt minulta toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos siihen asti, kunnes tiimimme kesken päätimme täpitys -treenien innoittamana kirjoittaa johtavien ajatusten esseet kuntoon, jotta seuraavassa täpityksessä saisimme korjattua puuttuvia kohtia kuntoon.

Saman viikon tiistaina, jolloin tätä esseetä kirjoitan, meidän tiimillämme oli toiset palautetreenit, ja oli minun vuoroni saada palautetta muilta tiimiläisiltä. Palaute oli suurimmaksi osaksi positiivista, mutta sain palautetta näissä treeneissä, että kyselen paljon apua ja neuvoja eri projekteihin liittyen ja minun pitäisi löytää rohkeus ruveta tekemään ja lopettaa ylimääräinen pohdinta.  Tämä on jossain määrin totta, saatan joskus viettää puhelimessa aikaa eri henkilöitten kanssa päivässä useita kertoja, mutta heti tiimiakatemian johtavista ajatuksista löysin tähän hyvän tarttumiskohdan:

Kymmenen ohjetta tiimiyrittäjälle, kohta 10: Kunnioita kanssaihmisiä ja hyödynnä Tiimiakatemian sisältä löytyvä kokemus ja tieto, jottei pyörää tarvitse keksiä uudelleen.

En tällä tahdo missään nimessä sivuuttaa tai alentaa saamaani palautetta, mutta tätä minä juuri teen. Kysyn vinkkiä, näkökulmia ja neuvoja eri asioihin sellaisilta henkilöiltä, kenen luulisin tietävän jostain tietystä asiasta.

Tiimiakatemian arvot:

1.      Ihmissuhteet

Tiimiakatemian alkuaikoina, kun pyörittiin vielä rajakadulla perusopintojen ääressä tietämättä, mihin tiimiin tai kenen kanssa työskentelisit mahdollisesti seuraavat 3 vuotta, oli hyvin hämmentävää aikaa. Sitä elätteli jonkunlaisia toiveita siitä, että kenen kanssa samaan tiimiin pääsisi. Harva näistä omista toiveista toteutui, mutta ehkä ihan hyväkin. Hyvää tiimiä tai tiimiyritystä ei välttämättä tehdä lapsuuden kaveriporukasta. Hyvä tiimi (tai tiimiyritys) muodostuu mitä todennäköisimmin henkilöistä, joilla on sosiaaliset taidot kondiksessa, mutta paljon erilaisia näkökulmia ja mielipiteitä asioihin. Ihmissuhteet ovat tärkeässä osassa tiimiakatemialla niin omassa arkielämässä, kuin tiimiakatemian sisälläkin. Olen itse huomannut myös arkielämän vaikuttavan tiimiakatemialla vietettyyn aikaan ja jopa joihinkin projekteihin.

2.      Tiimiyrittäjyys

Mitä tiimiyrittäjyys käytännössä pitää sisällään? Hyvä kysymys, luultavasti paljonkin asioita. Pelkästään projektien tekeminen ja liikevaihdon kasvattaminen ei ole se asia omasta näkökulmasta. Tiimiyrittäjyyteen kuuluu myös esimerkiksi yhdessä vietetty aika muiden tiimijäsenten kanssa ja jatkuva kehittyminen ihmisenä. Nämähän tapahtuvat käytännössä molemmat treenien kautta, mutta siihen tarvitaan myös muuta työajan ulkopuolella tehtävää aktiviteettia. Mielestäni kuitenkin tärkein tiimiyrittäjyyteen paneutuva asia on se, että oppii omasta ympäristöstään ja antaa ymmärrystä itseään ympäröiville henkilöille.

3.      Rohkeat kokeilut ja jatkuva uuden synnyttäminen

Nämä rohkeat kokeilut ja jatkuva uuden synnyttäminen on varmasti asioita, jotka eivät tule lähes keneltäkään itsestäänselvyytenä. Rohkeat kokeilut ymmärrän sellaisena asiana, jossa ihminen tekee jotain sellaista, mikä vie hänet ulos omalta mukavuusalueeltaan ja saa tekemään jotain sellaista, jota ei normaalissa tilanteessa tekisi. Rohkeat kokeilut vaativat myös heittäytymiskykyä. Jatkuva uuden synnyttäminen taas on vaikeaa varmasti jokaiselle ihmiselle. Tiimiakatemialla kun ujutetaan ~15 ihmistä työskentelemään yhdessä, tästä uuden synnyttämisestä tuleekin huomattavasti helpompaa. Erilaiset näkökulmat ja niistä ääneen puhuminen synnyttää jatkuvasti uusia asioita, vaikka se olisikin vain jotain pientä.

4.      Tekemällä oppiminen

Eräällä asiakaskäynnillä jutellessani opin uuden asian – ihmiset oppivat eri tavalla. Jotkut ihmiset oppivat lukemalla, jotkut kuuntelemalla, jotkut katsomalla, jotkut tekemällä. Tiimiakatemialla näistä oppimismuodoista korostuu eniten ainakin omalla kohdallani tekemällä oppiminen. Tämän tekemisen tukena sitten on kirjat, videot, webinaarit, podcastit jne. Tekemällä oppiminen on itselle ainakin se tapa, jolla saan uuden taidon parhaiten haltuun. Voisi siis sanoa, että tiimiakatemia on itselle täydellinen paikka oppia ja kasvaa ihmisenä.

5.      Matkustaminen

Matkustaminen tietysti on viime aikoina ollut hyvin, hyvin vaikeaa. Itseä on jäänyt eniten harmittamaan toteuttamatta jäänyt Learning Circus reissu. Ties minkälaisia matkoja olisimme yksilöinä tai tiiminä tehneet, jos siihen olisi ollut mahdollisuus. Tämä matkustamisen arvo kuitenkin on mielestäni hyvä pitää mielessä, koska siinä vaiheessa, kun matkustaminen ja reissujen tekeminen tiimin kesken ja yksinään on taas mahdollista, niin on se varmasti entistä antoisempaa ja nautinnollisempaa. Kansainvälisyys ja verkostoituminen on mielestäni tärkeä asia ihan sieltä ruohonjuuritasolta asti katsoen, eikä sitä sovi unohtaa missään tilanteessa.

Tiimiakatemian arvoja täydentävistä periaatteista löysin kohdan, joka kolahti omaan korvaan varsinkin viime treenien saatujen palautteen perusteella – yksilön vastuu.

”Kaikki lähtee aina yksilöstä. Tiimiyrittäjän on ansaittava teoillaan jäsenyytensä tiimiyrityksessä joka päivä. Vapaus tuo vastuuta ja siksi emme syytä toisia vaan ainoastaan itseämme.”

Näen itsessäni kehitettäviä kohteita hyvinkin paljon, ja haluan sekä aion kasvaa ihmisenä vielä tiimiakatemian opiskelujeni aikana sen verran, että pystyn todistamaan tiimilleni, että kuulun tähän ja kuinka paljon haluan kuulua sinne syvimpään ytimeen.

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Asiakastutkimus

Valitsin luettavaksi seuraavan kirjan Asiakastutkimuksen perusteet ja käytännöt. Kirjan lukemisen tarkoituksena oli...

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti