Sanojen supervoima

Lähdeteos: Sanojen supervoima

Lähdeteoksen kirjoittaja: Martti Vaalahti

Teoriapisteet: 3

Sanojen supervoima

”Jokaista varten on olemassa lause, joukko sanoja, joka voi tuhota sinut. Jokaista varten on olemassa myös lause, joukko sanoja, joka voi parantaa sinut.”

Mielestäni erittäin mielenkiintoinen pointti kaikessa faktuaalisuudessaan. Tuntuu jotenkin hauskalta, mutta samalla sairaalta ajatella, miten yksittäisellä lauseellakin pystyy mahdollisesti pilaamaan toisen päivän, tai vastaisuudessa myös pelastamaan sen. Tuskin kukaan tieten tahtoen haluaisi pilata toisen päivän pelkästään sanomalla jotain niin ilkeää, että toinen siitä täysin loukkaantuisi. Uskon, että ihmisillä kuitenkin on, ainakin suurimmaksi osaksi, tahto tehdä toiselle ihmiselle hyvää.

Nykypäivän sanojen voima

Keskustelimme erään ystäväni kanssa muutama kuukausi sitten melko syvällisen keskustelun discordissa. Siinä samalla pelatessamme keskustelu jostain syystä eteni erittäinkin syvällisiin keskusteluihin ja sieltä mieleeni jäi monta asiaa, mutta päällimmäisenä yksi pointti, josta kirjassakin puhutaan. Keskustelu luultavasti eteni ja jatkui niinkin pitkään syystä, että ystäväni kuulosti olevan allapäin ja yksinkertaisesti kysyin pelailun keskellä: ”Onko kaikki OK?” Tästä pääsimmekin asiaan.

Viimeisen kuluneen vuoden aikana on uutisoitu paljon koronavirus -pandemiasta ja monesta asiasta, johon se vaikuttaa. Ystäväni aloitti keskustelun kertomalla siitä, kuinka hänen päivänsä oli viime aikoina pilattu niinkin yksinkertaisella asialla kuin sosiaalisen median, yleensä facebookin avaamisella hänen herätessään. Facebookin syöte oli täynnä kymmeniä uutisia koronaviruksen vaikutuksesta kotimaassa ja ulkomailla, kuinka yrittäjät kärsivät ja paikkoja suljetaan. Rajoja pistetään kiinni monessa maassa ja jotkut protestoivat maskin käytöstä. Kuolleisuustilastot ovat kasvussa niin Suomessa kuin muualla maailmassa ja ties mitä muuta. Näitten uutisotsikoiden lukeminen sai ystäväni päivän pilatuksi hyvinkin äkkiä. Koko loppupäivän häntä vaivasi nämä asiat ja ei saanut mielenrauhaa, ei sitten millään. Kavereitakaan ei oikein voinut pyytää käymään, koska hän oli muuttanut vasta jokin aika sitten uudelle paikkakunnalle eikä hän tuntenut sieltä oikein vielä ketään ja muut kaverit asuivat väh. kahdensadan kilometrin matkan päässä.

Minun oli ensiksi hyvin vaikea ymmärtää tätä, koska itse olen nähnyt samoja uutisia, mutta en ole huomannut niillä olevan vaikutusta mielialaani tai jokapäiväiseen elämääni. Kuitenkin kävimme asian läpi hyvin perinpohjin ja se, millä tavalla ne vaikutti hänen elämään oli loppujenlopuksi oli melko merkittävä muutos aikaisempaan. Takana oli tietysti muutto uudelle paikkakunnalle ja pari muutakin elämäntilanteen muutosta, mutta tämä facebookin syötteestä korona-uutisten lukeminen oli kuitenkin laukaiseva tekijä tälle huonolle fiilikselle, joka oli samaan aikaan surullista, mutta mielenkiintoista.

Omien sanojen supervoima

Minulla on ollut suunnitelmissa jo monien vuosien ajan lukea jonkunlainen self-talk kirja. Muistan erään valmentajani suositelleen minulle luettavaksi sellaista, mutta olin tuohon aikaan vielä sen verran nuori, etten todellakaan ollut lukemassa yhtään ylimääräistä kirjaa, tai saatika ymmärtänyt kirjojen päälle yleisesti ottaen.

Itseni kohdalla ainakin ne sanat, jotka vaikuttavat eniten omaan toimintaani ja sen hetkiseen fiilikseen, ovat omani. Havahdun monesti nykypäivänä siihen, kuinka puhun itselleni oman pääni sisällä. Toisinaan se on parasta, mitä maailmassa voi olla, koska omasta mielestäni minullahan on maailman parhaat vitsit. Toisinaan se on taas huonointa, mitä maailmassa voi olla. Tämä vielä nykypäivänäkin paljon itselle oman pään sisällä puhuminen tulee varmasti niiltä ajoilta, kun pelasin vielä jääkiekkoa. Jääkiekkopelin ollessa käynnissä, et hirveästi pysty keskittymään siihen, mitä ympärillä tapahtuu, tai saatika keskustelemaan kenenkään kanssa. Pelin aikana muistan jutelleeni itselleni melkein jatkuvasti, joskus hieman rennompaan sävyyn, joskus tsemppaavaan ja joskus taas ruoskin itseäni erätauoilla omissa ajatuksissa.

Self-talk on varmasti yksi vaikuttavimpia tekijöitä siihen, miten menestyt aivan arkipäiväisessä elämässä. Sitä ei välttämättä aina edes tajua, minkälaisen vaikutuksen voit tehdä omilla ajatuksilla päivän kulkuun ja yleiseen fiilikseen.

Sanojen supervoima meidän tiimissä

Meillä on tiimissä henkilö, kuka on monen mielestä hyvä ja vaikuttava puhumaan, minä itse mukaan lukien. Tiimillämme oli päällikkörooleihin -haku ennen vuodenvaihdetta ja muistan siellä jokaisen pitäneen ”vaalipuheen” siitä, miten kukakin tulisi omassa roolin täyttämään ja mitä aikoisi tehdä. Tässä paikassa oli juurikin sanojen supervoima läsnä vahvasti. Totta kai monella oli jo valmiiksi mielessä vaihtoehdot siihen, ketä äänestäisi kuhunkin rooliin, mutta koska tällainen puhevuoro jokaiselle halukkaalle hakijalle annettiin, niin oli niillä oltava jonkinlainen vaikutus lopullisiin tuloksiin.

En siis missään nimessä sano, että olisi ollut huono asia pitää puhe siitä, mitä aikoo tehdä, mutta siinäkin tilanteessa näimme, kuinka sanat voivat vaikuttaa melko suurellakin mittakaavalla toisiin ihmisiin. Meidän talouspäällikkömme Ilari on saanut palautetta hänen hyvistä puhumistaidoistaan, ja olen kuullut häntä kehuttavan useasti hänen esityksestään täällä päällikköroolien hakutilanteessa.

Tämä oli täyttä pohdintaa ja mietiskelyä, en osaa sanoa olisiko lopullisiin tuloksiin ollut merkitystä sillä, olisiko vaalipuheita pidetty vai ei. On vaan mielenkiintoista miettiä tällaisia asioita.

Pohdinta

Kirjasta opin sen, että sanat ovat todellinen supervoima, jos niitä osaa käyttää oikein. Kuulostaa hieman manipuloinnin perusteilta, mutta jätetään se nyt sikseen.

Sanat vaikuttavat jokapäiväiseen elämäämme, ja toisien elämään. On mielestäni tärkeä keskittyä siihen, mitä puhuu. Jos kaikki ihmiset latelisivat ilmaan kaiken mitä sylki suuhun tuo, olisi maailma luultavasti paljon ikävämpi paikka. Itse olen siihen keskittynyt ja tämän kirjan luettuani aion keskittyä vielä enemmän, että jaan mieluummin hyvää kuin pahaa sanoillani.

You May Also Like…

21 oppituntia maailmantilasta

Minulla on ollut tämä kirja koko Tiimiakatemian ajan lukulistalla, mutta en vain ole saanut sitä luettua mihinkään...

5 vinkkiä kirjoittajalle

Copywriting on taito, joka vaatii sekä luovuutta, että strategista ajattelua. Hyvä copywriting ei vain viihdytä tai...

Tylsyyden ylistys

Tylsyyden ylistys, mitä on tylsyys ja, miltä se tuntuu? Jokaisen ihmisen kohdalla käsitteelle tylsyys löytyy erilaisia...

1 Kommentti

  1. Janne Roiha

    Mielestäni käytät sanoja tässä reflektiossa sanoja erittäin viisaasti. Kuten olen sinulle aikaisemminkin sanonut, sinulla on supervoima, joka liittyy siihen, miten kohtaat toisen ihmisen. Kasvokkain tapahtuvassa vuorovaikutuksessa sanan tai sanojen merkitys on erilainen riippuen siitä, miten sana sanotaan. Positiivinen muuttuu helposti negatiiviseksi, jos vastapuoli huomaa, että et oikeasti tarkoita mitä sanot. Kehu voi muuttuua puukoksi ja niin edelleen.

    Olet sitä, mitä itsestäsi ajattelet. Toivon, että jatkossa ajattelet itsestäsi kauniisti, sillä sinulla toden totta on sanojen supervoima.

Lähetä kommentti