Suorituskyvyn salaisuus

Kirjoittaja: Wiljami Jokela

13 toukokuun, 2022

Lähdeteos: Suorituskyvyn salaisuus

Lähdeteoksen kirjoittaja: Hanna Markuksela

Teoriapisteet: 2

Hanna Markuksela

Tätä kirjaa oli kieltämättä hiukan jopa jännittävä alkaa kuuntelemaan ja reflektoimaan. En tällä hetkellä pidä itseäni kovin tehokkaana ihmisenä. Vaikka kalenteri täyttyy vähän kaikenlaisesta menemisestä ja tekemisestä niin se ei tarkoita vielä sitä, että olisin tehokas tekemisessäni. Tässä kirjassa tosin käydään läpi miksi kyse ei välttämättä ole pelkästään kroonisesta laiskuudesta tai saamattomuudesta. Syy saattaa olla pikemminkin kroonistuneen stressi, kehnojen elintapojen ja matalan vireystilan muodostama cocktail. Tehottomuus itsessään aiheuttaa myös valtavasti ahdistuneisuutta, joka omalta osaltaan myös vaikeuttaa asioiden aloittamista ja huolellista tekemistä.

Olen alkanut ymmärtämään omaa stressiäni vasta viime vuoden aikana. Pitkään pidin itseäni myyttisenä henkilönä, joka vaan ei pysty stressaamaan. Siinä, missä useiden muiden stressioireet tulevat esiin ahdistuksena, unettomuutena ja muuna vastaavan, niin omat stressioireeni vastaavat innostuneisuutta ja sitä, että en malta olla aloillani. Voisin koko ajan tehdä jotain, vaikka oikeasti pitäisi pysähtyä ja levätä. Viime aikoina stressi on omalta osaltani yltynyt todella korkeaksi ja oireet eivät enää ole enää innostuneisuutta ja korkeita kierroksia, vaan pikemminkin ahdistuneisuutta ja kohonnutta apaattisuutta. Korkea stressi konkretisoitui vasta siitä aiheutuneista rytmihäiriöistä. Olo on tällä hetkellä todella kurja ja kieltämättä sellainen, että haluaisin vain kadota ja tulla muutaman vuoden päästä takaisin.

Hyvässä vireessä?

En ole varmaan koskaan pitänyt vireystilaani kovin tärkeänä. Oikein hienosti olen monta vuotta selvinnyt syömällä mitä sattuu, nukkumalla miten sattuu ja uhraamalla hyviä elämäntapoja nautinnon, viihteen ja huolettoman elämän alttarille. Koko kevään olen ollut ylivireystilassa. Pitkittynyt ylivireystila johtaa alivireystilaan ja huonoon suorituskykyyn. Keho ja aivot ei pysty toimimaan tehokkaasti, jos polttoainetta ei ole. Yleinen suorituskykyni on ollut alentunut jo pidemmän aikaa, enkä taida edes tietää, miten tehokkaasti voisin toimia, jos saisin itseni noudattamaan hyviä elämäntapoja ja pois saamattomuuden aiheuttamasta apaattisuuden kierteestä.

Saamattomuudelle on oltava myös muita syitä, kuin pelkästään vireystila. Sisäiset motivaation lähteet ovat todella vähissä ja minun on vaikea saada mitään aikaiseksi vain itseäni varten. Ihmisten kanssa saan asioita aikaan, mutta kun pääsen kotiin, muutun useana päivänä lähes vihannekseksi, jolloin en jaksa tehdä ruokaa tai pitää kotiani siistinä. Voi toki olla, että oman jaksamisen laiminlyönti on voinut johtaa nykyiseen tilanteeseen, mutta olen epäillyt itselläni olevan viitteitä myös ADD:stä. Olen keskutellut muiden akatemialaisten kanssa, jotka ovat diagnoosin saaneet ja heidän kuvailemat ongelmat arjessa kuulostavat hyvinkin samanlaisilta. Tutkimukset voisivat olla hyvä vaihtoehto.

Toki diagnoosi voisi auttaa, jonkin verran, mutta muutos täytyy silti lähteä liikkeelle meikäläisestä.

Unettaako?

Kirjaa kuunnellessa tuli aika ajoin lähes huono olo omista elämäntavoista ja unen kanssa on itselläni eniten hävettävää. Olen laiminlyönyt unensaantiani yläasteikäisestä lähtien ja en lapsuusvuosien jälkeen ole ylläpitänyt säännöllistä unirytmiä. Paitsi ehkä armeijassa ja sielläkin huonosti. Uni on heittämällä tärkein tekijä yleisessä suorituskyvyssä ja jo pienikin univaje tekee tuhoa. Usein kerään itselleni paljon hommaa, joka pitää minua hereillä todella myöhään. Olen todella huono irrottamaan itseäni työasioista, sillä Whatsapissa saatetaan ryhmissä jutella vielä puolenyön aikaan yllättävän tärkeistäkin asioista, mikä on todella turhauttavaa. Viestintää eri projekteissa pitää selkeyttää, sillä ei ole kenenkään etu, että keskellä yötä yritetään jutella jostain tärkeästä.

Usein nukkumaan mennessä olen vielä virittyneessä tilassa ja tarvitsen usein jotain rauhoittavia. Enkä nyt puhu lääkkeistä, mutta täydessä hiljaisuudessa stressaaminen unen saamisesta kääntyy todella nopeasti ahdistukseksi ja sängyssä pyörimiseksi. Kuuntelen lähes joka ilta ASMR ääniä, jotta saisin nopeammin unta. Liian nopea unensaanti taas kertoo yleensä väsymyksestä. Yleensä meikäläisen illat koostu jommastakummasta. Joko on vaikeuksia saada unta tai sitten simahdan todella nopeasti. Optimaalinen tilanne tulee harvoin.

Onko tähän enää edes apukeinoja?

Kaikkeen löytyy apukeinoja. tästäkin suosta päästään, mutta yleensä elämäntapamuutokseni ovat saaneet nopean lopun. Liikkeelle pitäisi lähteä helpoista ja pienistä muutoksista, eikä heti kokonaisvaltaisesta elämäntapamuutoksesta. Helppo keino vireystilan tarkistamiseen oli kymmenen kysymystä, jotka pitää kysyä itseltään, kun tuntuu siltä, että vireystila ei ole optimaali.

  1. Pystytkö keskittymään töihisi hyvällä mielellä?
  2. Saatko flow kokemuksia, eli paneudutko onnellisena ja keskittyneesti käsillä oleviin ongelmiin?
  3. Koetko että voit itse vaikuttaa aikatauluihisi?
  4. Onko sinulla hallinnan tunne opinnoistasi tai töistäsi?
  5. Koetko olevasi mukavuusalueellasi silloinkin, kun tilanne olisi jännittävä?
  6. Oletko aikaansaava?
  7. Onko sinun helppo ilmaista tunteitasi ja ajatuksiasi ystävällisesti?
  8. Osaatko vetää rajasi ja pitää työmäärän kohtuullisena?
  9. Onko sinun helppo nukahtaa ja irtautua käynnissä olevista tehtävistä?
  10. Palaudutko hyvin vapaalla ja yöllä?

Tällä litanialla saa hyvän käsityksen siitä onko huono vireystila pitkittynyt. Ja onhan se.

Unirytmiä ei tarvitse lähteä kääntämään heti kohti miljonäärien tuntia eli kello viiden herätykseen. Kunhan pitää alkuun huolen, että saa unta 7–8 tuntia. Pikaruuan ja alkoholin määrä pitäisi pystyä vähentämään minimiin. Nautintoja ei tarvitse saada elämästä pois, mutta niiden määrä täytyy pitää kohtuullisena. Muutosta parempaan tehdessä pitää muistaa olla itselleen myös armollinen. Itseään ei saa rankaista, vaikka kahden viikon välein söisikin Big Mac aterian.

Pitää ymmärtää, että muutos ei tule hetkessä ja pitkäjänteisyyteen on helppo turhautua. Turhautumisen yli pitää kuitenkin selviytyä sillä todellinen suorituskyky tulee perusasioiden pitkäjänteisellä vaalimisella. Hyvä uni, riittävästi lepoa, terveellinen ruokavalio ja sopivasti liikuntaa.

You May Also Like…

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti