Suorituskyvyn peruspilarit

Kirjoittaja: Väinö Lehtimäki

27 marraskuun, 2022

Lähdeteos: Suorituskyvyn salaisuus

Lähdeteoksen kirjoittaja: Hanna Markuksela

Teoriapisteet: 2

Suorituskyky on valehtelematta yksi tärkeimpiä asioita arkipäiväisessä elämässämme, mikäli haluamme olla tehokkaita, menestyä tai saada huipputuloksia tavoitteidemme parissa. Suorituskyky on ehkä asia, jota vähätellään usein. Ei välttämättä tietoisesti, mutta ainakin tiedostamatta. Hyvä ja jatkuva tasapainoinen jaksaminen saavutetaan vain jatkuvalla panostuksella sen eteen. Saatat ajatella, että syöt suunnilleen terveellisesti, nukut hyvät yöt unet joka yö ja liikut riittävästi. Kuitenkaan suorituskyvyn tukeminen ei välttämättä ole prioriteeteissa etusijalla ja satunnaiset terveydellisesti hyvät teot arjessa on vaikeaa toistaa tai niistä on vaikeaa tehdä oikeasti säännöllistä. Mutta mitä ovat ne keinot, jotka pitävät vireystilan, eli suorituskyvyn hyvänä ja miten saada hyviä tapoja mukaan päivittäiseen elämään pidemmäksi aikaa. Näistä aiheista kertoo kirja Suorituskyvyn salaisuus, jonka on kirjoittanut Hanna Markuksela.

Suorituskyvyn ja yleisen vireystilan ylläpitäjät ovat kaikkien tuntemat liikunta, ravinto ja lepo. Kaikki tietävät ainakin jokseenkin niiden tärkeyden ja moni yrittää panostaa ainakin osittain näihin arjessa. Olemme eläneet niin sanottua Fitness-aikakautta tässä jo pidemmän aikaa, joka on tuonut ihmisille varmasti hyvinkin selväksi liikunnan ja ravinnon tärkeyden. Myös unen tärkeydestä kirjoitetaan kirjoja kerta toisensa jälkeen ja siitä puhutaan jatkuvasti esimerkiksi uutisissa, dokumenteissa, artikkeleissa jne. Unenkin tärkeys on tullut monelle varsin selväksi, joten oikeanlainen pyrkimissuunta on kaikilla tiedossa ja erittäin epätoivoisen yrittämisen alla. Miksi sitten ihmiset epäonnistuvat niin helposti, kun yrittävät korjata arjessa mukana kulkevia elämäntapoja. Hyvin yleinen ongelma on se, että asioita lähdetään muuttamaan kerralla liian radikaalisti. Yritetään heti alussa saada kahdeksan tuntia unta joka yö, syödä viisi terveellistä ateriaa päivässä ja aloittaa uusi raskas urheilulaji, joka lisää kehon rasitusta voimakkaasti. Ihminen on totuttelija ja isot muutokset lyhyessä ajassa ovat monelle henkisesti aivan liian kuormittavia. Tehdessään muutoksia suorituskyvyn parantamiseksi on parempi ottaa yksi tavoite kerralla ja luoda tarkka suunnitelma sen ympärille. Esimerkiksi tällä viikolla aion mennä varttia aikaisemmin nukkumaan joka ilta. Seuraavalla viikolla nukkumista aikaistetaan entisestään ja otetaan uusi pieni askel eteenpäin, esimerkiksi lopetetaan puhelimen käyttö aikaisemmin illalla ennen unille menemistä. Pienet tavoitteet, jotka oikeasti ovat henkilölle realistisia ohjaavat huomattavasti sitoutuvammin ihmistä kohti parempaa suorituskykyä ja usein muutosten hyödytkin huomataan paremmin, kun edetään pienillä muutoksilla.

Seuraavaksi aion kertoa opeista, joita sain kirjasta. Opit liittyvät tähän pyhään suorituskyvyn kolminaisuuteen liikuntaan, ravintoon ja lepoon. Ne ovat hyvin pitkälti uusia oivalluksia siitä, minkälaiset pienet elämäntavat auttavat menemään kohti parempaa suorituskykyä ja mitä asioita en ole ennen osannut ajatella omassa arjessa. Osan opeista, jotka koen realistisiksi, aion todellakin viedä käytäntöön ja yrittää nähdä sekä tuntea niiden hyödyt.

Oma ajatusmalli unta ja sen tarvetta kohtaan on ollut aina hyvin simppeli. Ajattelin, että kaikki ihmiset tarvitsevat vähintään sen kahdeksan tuntia unta yössä ollakseen oikeasti pirteitä jatkuvasti. Todellisuudella yksilöiden välisillä erolla ja tottumuksilla voi olla hyvin suuri merkitys. Totta kai olisi tottumukset mitkä tahansa niin ihminen tarvitsee tietyn verran unta pitääkseen aistit tarpeeksi hereillä. Kuitenkin välillämme on paljon eroja ja pieni osa ihmisistä voi pysyä suorituskykyisenä hyvinkin pienellä unimäärällä. Unen tarpeeseen vaikuttaa totta kai paljon kuormitus päivän aikana. Mitä enemmän rasittaa itseänsä henkisesti ja fyysisesti, sitä enemmän tarvitsee unta. Tämän takia koen, että jokaisen ihmisen on löydettävä itselleen se oikea määrä unta. Erot eivät tietenkään voi olla radikaaleja, koska tietyn määrän unta ihminen tarvitsee väkisin, mikäli haluaa pysyä suorituskykyisenä. Ideana on löytää omaan päivän aktiivisuuteen ja aktiviteetteihin nähden sopiva määrä unta. Unen tarpeeseen vaikuttaa myös perinnölliset asiat ja ihmisen perusterveys. Itse aion tämän asian suhteen lähteä omassa arjessa selvittämään sitä, mikä on itselleni se oikea määrä unta, jolla olen suorituskykyinen. Unen tarpeellista määrää voi olla joskus vaikeaa tunnistaa ja moni ajattelee, että jos herätessäsi olet väsynyt et ole levännyt tarpeeksi. Mitä todennäköisemmin väsymys johtuu vain siitä, että olet juuri herännyt syvästä unesta ja olo on vielä jonkin aikaa tokkurainen. Omalla kohdalla uskon, että jos pidän huolen noin kahdeksan tunnin unista joka yö, pystyn olemaan maksimaalisen suorituskykyinen. Joillekin ihmisille kahdeksan tuntia voi olla jopa liian vähän, mutta oman tarpeellisen unen määrän löytää vain kokeilemalla.

Kirja käsitteli myös paljon liikuntaa. Haluttiin pureutua paljon siihen, minkälaisia on terveelliset ja suorituskykyä ylläpitävät elämäntavat arjen keskellä. Etenkin toimistotyötä tekevällä päivät kuluvat hyvin pitkälti istuen. Kirjassa istumista kuvaillaan sanoilla hidas kuolema. Ongelmana on se myös omalla kohdalla, että vaikka esimerkiksi kuntosalia harrastan viisi kertaa viikossa hyvinkin tavoitteellisesti, voi siitä huolimatta päivän kokonaisvaltainen aktiivisuustaso olla aika alhainen. Tämä johtuu siitä, että kuljen koulu- ja työmatkat aina autolla. Myös tehtävät, joita tällä hetkellä teen työn ja opiskelun parissa ovat pitkälti istumista. Heikko jatkuva aktiivisuustaso vaikuttaa ankarasti eritavoin terveyteen. Istuminen heikentää ihmisen aineenvaihduntaa ja verenkiertoa, jäykistää niveliä ja lisää selkävaivojen yleisten sairauksien riskiä. Aionkin jatkossa kiinnittää tähän asiaan huomiota ja alkaa tekemään pienin askelin töitä istumisen vähentämiseksi. Esimerkiksi parin minuutin verryttely tai jaloittelu aluksi, vaikka noin tunnin välein kesken työpäivän tekee jo ihmeitä kehossa.

Tässä ainakin pari asiaa, jotka jäivät kirjasta vahvasti mieleen. Kirja tarjosi lukemattoman määrän pieniä juttuja, jota en ole ennen tiennyt terveellisistä elämäntavoista. Pieniä vinkkejä ja uusia pieniä toimintatapoja nousi esille hyvin paljon. Kuitenkin kirjan uudet opit jäivät kokonaisuudessaan omalta osalta aika vaisuksi. Koen olevan hyvä itseni johtaja ja tämänkaltaiset asiat, joita kirjassa käsiteltiin, oli minulle todella tuttuja. Samoista perusasioista jaariteltiin paljonkin ja niihin syvennyttiin vahvasti. En koe suurta osaa kirjan teoriatiedosta kovin hyödylliseksi elämässä. Kirja rakentui pitkälti näiden tutun kolmen tärkeän asian ympärille, joihin syvennyttiin tarkemmin esimerkkien, vinkkien, tarinoiden ja pienien uusien oivallusten kautta. Kirja oli kokonaisuudessaan minulle ehkä vain hyvä muistutus omista elämäntavoista, mutta onneksi jotain toimintatapoja jäi myös mukaan, jota vien käytäntöön.

You May Also Like…

Biohakkerin käsikirja

“Biohakkerin käsikirja tiivistää visuaalisesti ja ymmärrettävästi ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia koskettavan...

0 kommenttia

Lähetä kommentti