Spotify

Kirjoittaja: Alek Korpinen

20 syyskuun, 2021

Lähdeteos: Spotify Miten maailma valloitetaan

Lähdeteoksen kirjoittaja: SVEN CARLSSON, JONAS LEIJONHUFVUD

Teoriapisteet: 2

Spotify perustetiin Tukholmassa vuonna 2006. Sven Carlssonin ja Jonas Leijonhufvudin kirjoittaman kirjan julkaisuhetkellä 13 vuotta perustamisen jälkeen Spotify on maailman suurin musiikin suoratoistopalvelu, jota kuuntelee yli 230 miljoonaa käyttäjää 79 eri maassa. Spotify oli onnistunut kasvamaan suureksi ruotsalaisyritykseksi, jonka markkina-arvo Wall Streetillä oli lähes 270 miljardia kruunua. Spotifyn tarina on uskomaton ja todella opettavainen tähän suomalaiseen yrityskulttuuriin. 

Olin aina luullut, että Spotify on jenkkien keksintö ja iso juttu siellä. Minulle tuli todella yllätyksenä, että yritys on Ruotsista. Mielestäni tätä on tuotu todella huonosti esille markkinoinnissa, sillä uskon että moni muukin luulee samaa edelleen.

Aloitin itse Spotifyn käytön vuonna 2010 perheemme tietokoneella. Minulla ei ollut vielä silloin puhelinta, jolla pystyisi kuunnella musiikkia. Sain vuonna 2013 puhelimen, johon sain ladattua Spotifyn. Silloin ilmaisversio sovelluksesta ei haitannut, sillä musiikin kuuntelu puhelimella oli todella siisti juttu. Muutaman vuoden päästä rupesi kavereilla olemaan Spotifyn premium versiot, jolloinka oman ilmaisversion mainokset rupesivat ärsyttämään todenteolla. Vuodesta 2015 minulla on ollut sitten premium versio ja siitä ei enää pois pääse.

Kilpailu herruudesta

Spotifyn suurimpia kilpailijoita alusta alkaen oli Applen Itunes store. Apple pyrki pysäyttämään Spotifyn kasvun etenkin Yhdysvaltoihin erittäin monella tapaa. Itunes store oli julkaistu 2003 ja se tarjosi mahdollisuuden kuluttajille ostaa yksittäisiä kappaleita tai albumeita kuunneltavaksi esimerkiksi ipodeihin. Applen Steve Jobs kuten olettaa voi ei riemastunut kuultuaan Spotifystä ja hänen tiedetään neuvotelleen suurien levy lyhtiöiden kanssa, yrittäen tuhota Spotifyn suunnitelmat. 

Jobs menehtyi vuonna 2011 mutta Applen ja Spotifyn kilpailu ei suinkaan loppunut siihen. Alussa he eivät päästäneet Spotifytä edes App Storeen ja, kun he vihdoin päästivät, niin Spotifyn tekemiä sovelluksen päivityksiä ja parannuksia ei meinattu ikinä päästää läpi. Apple myös hankaloitti Premium käyttäjyyden ostamista Applen laitteilla ja teki sopimuksen Spotifyn kanssa, että Premium käyttäjän oikeudet ostavan tulisi maksaa muutama dollari enemmän Premiumista ja tämä muutama dollari menisi suoraa Applelle. 

Visio

Daniel Ek:n kyky tehdä asioita eri tavalla on aivan uskomaton. Hänen rohkeus ja tietynlainen jääräpäisyys puskea omaa ideaa läpi kohti visiota teki Spotifystä lopulta menestyjän. Kyky ajatella erilailla asioita tekee Danielisat ja Spotify:sta menestyjän. Usko omaan tekemiseen on ollut Danielilla todella kova. Spotify toimi 13 vuotta tehden valtavaa tappiota, ennen kuin se teki yhtään voittoa. Samanaikaisesti Danielin omaisuus on kasvanut n. 5miljardin arvoiseksi.

Spotify pyrkii edelleen tekemään kaikesta mahdollisimman helppoa. Se tarjoaa sinulle jatkuvasti uutta musiikkia, joka voisi olla mielestäsi hyvää. Se analysoi musiikkia mitä kuuntelet ja tarjoaa jotain samantyylistä. Kaikki Spotifyssa on tehty asiakasta varten. Jatkuvaa tuotteen kehittelyä satoja testejä pienemillä asiakas ryhmillä tuhansia analyysejä ihmisen toiminnasta ja siitä miten teko äly voi helpottaa ihmistä jossain mikä on niin yksinkertaista.

Lopuksi

On käsittämätöntä, miten Ruotsista voi tulla kerta toisensa jälkeen näin uskomattomia yrityksiä maailmalle. Eikö Suomessa uskalleta lähteä kilpailemaan isoille markkinoille ja myyvät siksi liian nopeasti heidän potentiaaliset yritykset pois isommalle yhtiöille? Valmentajani Janne suositteli minulle kirjaa ”läpi kasvun lasikaton”, joka kertoo juuri tästä yrityksen kasvattamisesta. Tämä on lukulistalla ja odotan innolla.  

You May Also Like…

21 oppia maailman tilasta

Mitä minun tulisi tietää, että ymmärtäisin maailman tilanteesta paremmin vai olisiko parempi, etten tietäisi? Yuval...

21 oppituntia maailman tilasta

Mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu juuri nyt? Mitä toivomme tulevaisuudeltamme? Mitä haluamme oppia ja opettaa...

Strategiakirja 25 työkalua

Strategiatyö on yksi johtamisen tärkeimmistä työkaluista, ilman sitä oikeastaan missään ei ole mitään järkeä. Johonkin...

0 kommenttia

Lähetä kommentti