Sissimarkkinointia eduskuntavaaleissa

Kirjoittaja: Iska Knuuttila

28 elokuun, 2019

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

Viestin teho = Suunta * määrä * laatu.

Tein vaalikampanjaa kevään 2019 eduskuntavaaliehdokkaalle. Tässä silloisia ajatuksia, kuinka aioin soveltaa Parantaisen oppeja kampanjaan.

Suunta

Kohderyhmä: Viestejä pitää olla riittävän laajalle ihmisryhmälle ja riittävän tiheästi. Kohderyhmän ulkopuolisista ei tarvitse välittää kauheasti, paitsi että… Jokainen kohtaaminen ulkomaailman kanssa on markkinointia ja luo kuvaa yrityksestä. Joten kaikki tulee tehdä firman etiketin mukaan. Kohteliaasti, mutta tarvittaessa jämäkästi. Ihmisiä saa suututtaa, jos sillä saa toiset rakastumaan firmaan, mutta turhanpäiten riitoihin hakeutuminen jää nettona selvästi miinukselle.

Osuvuus: Viesti on juuri sinulle. Hyödynnetään räätälöityjä viestejä. Somekeskustelussa vastaantulevalle suositellaan mielellään yksityisviestillä juuri hänen kiinnostuksiinsa sopivaa jatkoluettavaa tai osallistumistapaa. Kaikki viestintä on myyntiä, jolla koetetaan saada ihmiset aina vain läheisemmiksi ehdokkaan kanssa.

Määrä

Riittävän tiheästi: Cross-media-marketing-plan pitää taputella kuntoon ennen vuoden vaihdetta ja tarkistaa, että joka kanavalla on vastuuhenkilöstönsä.

Viestin tavoittavuus: Seurataan sähköisten kanavien analytiikkatyökalujen avulla. Asetetaan tavoitteita ja pyritään kehittymään niissä. Parantainen ehdotti käsin kustomoituja, mutta yksinkertaisia kirjeitä… Ne saattaisivat ehkä toimiakin. Ne menevät oikeisiin osoitteisiin, mikäli Posti hoitaa hommansa ja me tiedämme, kenet haluamme tavoittaa.

Huomatuksi tuleminen: Uutiskynnyksen ylittävää… selkeitä lupauksia ja huomiota herättävää.

Some ja johtaminen: Viraaliainesta… ei liian pureksittua, mutta tunteita herättävää ja persoonallista. Relevanttia vastaanottajan ja meidän kannalta. Tuosta voisi pitää workshopin samalla kun asetuttaa tavoitteet päivityksille. Somettajia tulee johtaa. Kaikkia tulee johtaa. Valmentavalla otteella toki: Itse asetetut tavoitteet ja tavat päästä niihin. Mahdollistetaan optimaaliset olosuhteet optimaaliselle suoritukselle. Runsaasti tukea tavoitteisiin pääsemiseksi. Ja vertaisoppimista. Ei jätetä rauhaan. Probleemana voi olla, etten ole aivan kampanjapäällikkö, mutta onneksi hänen kanssaan voi puhua. Kannattaa silti varoa innostumasta liikaa, sillä ”Suurin osa siitä, mitä ihmiset kutsuvat managementiksi on vain ihmisten työnteon häiritsemistä.”

Uutiskynnys: Kampanjan aikana voisi tehdä jotain millä on melko iso vaikutus melko moneen ja näin olla uutinen. Saada doer-mainetta. Soppaa Kompassilla? No ei se ihan riitä. Halpaa, mutta vaikuttavaa, jotain, mikä ei kuulu kenenkään toimenkuvaan, palvelus yhteiskunnalle. Mikä täällä on rempallaan? Vegaaniruoan puute opiskelijaruokaloissa. Välillä sitä on ja välillä ei. Jos laittaisi ehdokkaan sivustolle jatkuvasti päivittyvän vertailun missä on minäkin päivänä opiskelijahintaista vegaaniruokaa. Tulisiko tuosta vielä uutista? Se varmasti olisi relevanttia kohderyhmälle, mutta miten viestin saisi läpi medioissa?

Btw, sinne blogiin kannattaa laittaa linkkauksia muihin blogeihin, sivustoille, ym. Lisäarvoa ja kenties jopa vastalinkkauksia. Onkohan siellä jo?

STT: ”Kiistely lisää usein aiheen kiinnostavuutta, joten politiikkojen sanaharkka on useimmiten uutinen.” Vähän pelkään, että tuo kokee melkoista inflaatiota vaalien alla, mutta jos kiistan saa leviämään paneelikeskustelun ulkopuolelle, niin huomioarvo nousee. Miten tämä onnistuu? Viimeiset sanat pitää jäädä sanomatta, jotta yleisön on pakko sanoa ne. Hyvää esiintymistä siis. Muuta? Tässä oleellista on, että kiista on jotenkin tuore, liittyy vaikka johonkin tapahtuneeseen ja pääsee olemaan ensimmäinen, joka esittää argumentin julkisesti vastapuolelle niin, että syntyy voimakas reaktio.

Pyrimme myös siihen, että toiminta on kohdeyleisön mielestä yllättävää. Viestintästrategiassa pitää määritellä mihin me samaistumme ja mistä me erotumme. Brändin luomisen alkuvaiheessa odotusten vastainen toiminta voi sotia itseään vastaan… Tällaisella tuoreella brändillä pyrimme olemaan johdonmukaisia linjamme kanssa, mutta rikkomaan niitä odotuksia, jotka saattavat kohdistua meihin, mutta eivät kuitenkaan ole meitä. Nämä pitää määritellä, jotta tilanteen tullen pystymme hyödyntämään niitä. Ristiriidat odotusten ja todellisen linjan välillä. Mitä merkittävimpiä odotuksia ehdokkaaseen voi kohdistua? Kunnioitus X kohtaan. X = auktoriteetti, sääntö, laki, periaate, tapa, normi.

Panostetaan niihin tilanteisiin, kun jostain asiasta kerrotaan ensi kertaa, koska silloin niillä on suurin uutisarvo. Ottamalla kantaa paikallisuutisiin voidaan vahvistaa kuvaa Keski-Suomen edustajasta.

Laatu

Ymmärrettävyys: Ydinviestien hiominen on vieläkin vähän kesken. Tuntuu, että en ole saanut artikuloitua tarpeeksi selvästi mitä niihin haetaan ja miksi. ”Uniikki ja uskottava ratkaisu kohderyhmää vaivaavaan ongelmaan.” Oli virhe vaihtaa loppuosa muotoon ”kolahtaa kohderyhmään,” koska vaikka se rimmaakin paremmin, se kertoo oleellisesti vähemmän. Tuo on se slogan, johon ydinviestin voi tiivistää. Kukin ydinviesti on yksi niistä kolmesta pointista, jotka sinun on pakko päästä sanomaan julkisessa keskustelussa, koska ne ovat tärkeitä ja juuri nuo näkökulmat jäisivät muuten huomaamatta. Ehdokas itse on ilmaissut asian näin: ”Vaaliteemojen syventäminen perustelluiksi kokonaisuuksiksi.” Ja näistä kokonaisuuksista tulee nostaa esiin se mikä kiinnostaa hänen äänestäjiään ja on erilaista kuin muilla. Ja tehdä siitä sloganit.

Miten sitten välttää liika epäselvyys viesteissä? Checklist siitä, mitä siinä pitää olla ja muutama hyvän postauksen kriteeri samaan dokumenttiin. Kaikesta mitä listalla ei ole, tulee karsia. Tämäkin olisi varmaan sometiimin workshopin aihe. Niillä on muuten tiistaina tapaaminen…

Tarpeeseen osuminen:

Perusjuttu: Meidän pitää kertoa miten myymämme ratkaisu näkyy sen valitsevan arjessa: Iso kuva simppelisti ja esimerkkejä. Monet vaaliteemoista ovat melko korkealentoisia ja varsinkin niiden kanssa pitää tehdä työtä, jotta löydämme ne hyvät puolet joilla se koskettaa äänestäjiä ja osaamme paketoida asian helposti viestittävään muotoon. Ehdokkaan kanta maatalouteen on hyvä esimerkki, sillä siinä on jo iso kuva ja konkretia, mutta se pitää vielä saada nipistettyä 15 sekunnin versioksi ja sitten lauseeksi.

Tämä on päällekkäistä slogan-työpajan ja ydinviestien kanssa… Ydinviesteissä on älyttömän tärkeää pystyä ilmaisemaan, mitä jokin tarkoittaa asiakkaan kannalta. Tuleeko ydinviestit keksiä asiakkaan tarpeiden pohjalta vai muokata ne asiakkaan tarpeisiin? Muna vai kana, sama lopputulos, heh. Konkretia voisi sisältää spekulointia tulevaisuudesta: Kirjata ylös miten kunkin ydinviestin toteutuminen vaikuttaa arkeen eri sektoreilla: työ, ihmissuhteet, koulutus, liikenne, ravinto, vapaa-aika, ym. Hyvin, huonosti ja neutraalisti, sekä suuruusluokat. Ja jos haluaa kaivaa syvemmältä, niin voi ottaa huomioon myös vaikutusten vaikutukset. (Henkilökohtaisesti olen melko innnoissani visioiden laatimisesta.)

Idea: FAQ-työpaja, jossa tehtäisiin ytimekkäät valmiit vastaukset feissaajien käyttöön. Myös vaalipaneeleissa tulee ehkä vähän eri FAQ, mutta niihinkin tarvitaan ytimekkäät vastaukset ja konkretia, asiakkaan big Y.

Yhteiskunnallisista asioista kiinnostavia. Kaava menee ehkä niin, että asia X koskee jotenkin kuulijaa, tai on helposti samaistuttava tai vähintäänkin kiinnostava. Sitten vain selitetään taustalla oleva ongelma ja tarjotaan selkeä ratkaisu. Sinun ongelmasi – kokonaisuus sen takana – ratkaisu.

Vakuuttaminen:

Voisi kuitenkin olla erittäin suotavaa, että ehdokkaan kannat tulee laitettua kolaritestiin ASAP, jotta niistä tulee vankkoja.

Gurun/asiantuntijan mainetta pitäisi luoda tässä samalla. Se lienee parempi tehdä yksi kärki edellä, eikä olla joka alan asiantuntija. Kouluttamaan pääseminen on hyvää markkinointia. Livenä tai jonkin oppaan laatimisen kautta.

Vaivan minimointi:

Vastaaminen ripeästi. Yhteystiedot näkyvillä aina, jotta helppo ottaa yhteyttä. Kampanjaan osallistuminen pitää tehdä äärimmäisen helpoksi ja ymmärrettäväksi. Paketoida tehtävät tuotteiksi.

Reaktion aikaansaaminen:

Selkeä viesti, deadlinet ja päivämäärät. Ajankohtaisuuden luominen myös linkittämällä eri tapahtumia toisiinsa. Kysy lisää -tyyppiset keskustelunavaukset, joissa jätetään tahallaan osa asioista kertomatta, vrt. klikkiotsikot. Feissaustiimin koulutustilaisuudet isoiksi tapahtumiksi ja feissaustiimi valtavaksi (100+ hlöä).

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti