Sisältömarkkinoinnin työkalut
Rummukainen, Hiila, Hakola
Ystäväni suositteli minua lukemaan kirjan Sisältömarkkinoinnin työkalut jo muutama kuukausi sitten. Se vaikutti mielenkiintoiselta, sillä sisältömarkkinointi on aihe, joka on tuntunut jo ennen Tiimiakatemiaa omalta jutulta. Myöskin kannen erottuva design herätti huomioni! Päädyinpä sitten lukemaan tämän kirjan osana markkinoinnin koulutusohjelmaa.
Aivan kirjan ensimmäisessä kappaleessa käsiteltiin sitä, kuinka nopeasti markkinointiala, teknologian kehittymisen myötä, onkaan muuttunut sitten vuoden 2009 jälkeen. Käytämme päivittäin tuotteita ja palveluita sekä sovelluksia helpottaaksemme elämäämme, jotka saatamme pitää itsestäänselvyytenä. Itselleni näitä ovat muun muassa Wolt, Mobilepay, Instagram, Spotify, Netflix. Vaikka kaikki nämä edellä mainitut ovat uudehkoja keksintöjä, on vaikeaa muistella, millaista elämä oli ennen niitä. Tuntuu jopa että 2009 olisi ollut vuosikymmeniä sitten.
Ei olekaan ihme, että myös markkinointiala on kokenut suuren muutoksen pienessä ajassa. Perinteisestä markkinoinnista tuleekin mieleen esimerkiksi tv- tai lehtimainokset. Usein nämä lävähtävät ihmisten silmille, vaikka emme haluaisikaan, ja mainokset saattavat tuntua tyrkyttämiseltä. Tehokkaiden nykypäivän kosketusnäyttöjen kehittyessä, erilaiset sosiaalisen median alustat ovat löytäneet tiensä jokaisen ihmisen elämään. Nämä alustat taas palvelevat aivan uudenlaisina markkinointikanavina. Muutos uusiin kanaviin on tapahtunut nopeasti, jonka vuoksi myös yritysten on täytynyt mukauttaa markkinointistrategiaansa.
Perinteisen markkinointiviestinnän koneistoa kutsutaan mediakolmioksi. Kolmio sisältää:
- Media
Mediayhtiöt, jotka luovat sisältöä, joka kiinnostaa kuluttajia. Kuten sanoma- ja aikakauslehtiä, radiokanavia ja televisiokanavia. Liikevaihto syntyy myymällä suoraan yleisölle esimerkiksi tilausten tai irtonumeroiden muodossa, tai myymällä mainospaikkoja mainostajille vaikkapa sanomalehdistä.
- Mainostajat
Mainostajat myyvät omille kohderyhmilleen tuotteita ja palveluitaan. Mainostajat haluavat tuoda tuotteensa tai palvelunsa esiin mediayhtiöiden mainospaikoissa, mutta se miten ja missä mainostajan kannattaa tuota tarjoamansa esiin, on usein markkinointiviestintätoimistojen tehtävä.
- Markkinointiviestintä palveluntarjoajat (mainos-, media- ja viestintätoimistot)
Toimistot yhdistävät eri keinoin mainostajat median kautta haluttuihin yleisöihin.
Mediakolmio luo asiakkaalle yksisuuntaista passiivista viestintää, eikä yleisölle jää tässä yhtälössä tehtäväksi muuta kuin lukea ja oppia samalla tuotteesta, palvelusta, tarjouksesta tai brändistä. Sillä esimerkiksi Instagram on viestintäalusta, ei olekaan ihme, että sisältömarkkinoinnin on täytynyt muuttua mediakolmiosta paljon runsaampaan ja kompleksimpaan ekosysteemiin. Mainostajien täytyykin mennä sinne, missä heidän potentiaaliset asiakkaansa viettävät aikaansa, eli sosiaaliseen mediaan. Siellä ei kuitenkaan riitä, että julkaistaan tyhjänpäiväistä sisältöä vailla merkitystä. Täytyykin muistaa, että ehkäpä suurin ero perinteisen sekä uuden sisältömarkkinoinnin välillä, on ihmisen vapaus valita, minkälaista sisältöä hän kuluttaa. Kuluttajan on erittäin helppoa swaipata yrityksesi sivulta pois, mikäli sisältösi eivät anna hänelle jonkinlaista lisäarvoa. Mieti ensin, mikä yleisöäsi kiinnostaa? Yleisö haluaa nähdä sisältöä, joka kiinnostaa heitä niin paljon, että he mielellään haluavat käyttää aikaansa juuri sinun luomien viestien ja sisältöjen kuluttamiseen. Jokainen yritys voi Internetissä saada suoran yhteyden yleisöönsä, sekä yleisö yritykseen. Viestinnän täytyy olla kaksisuuntaista, ja asiakas voi helposti viestitellä, kommentoida, tykätä, arvostella tai antaa palautetta yritykselle. Nykypäivänä ei vain yksinkertaisesti enää riitä se, että mainostaja ostaa näkyvyyttä ja toivoo parasta. Mainostaja ei voi olettaa saavansa tarvittavan yleisön käyttämällä mediakolmion vanhanaikaisia tapoja. Mainostajan täytyy toimia verkossa entistä enemmän, hyödyntää digitaalisen median alustoja ja erottua edukseen. Monologin aika on ohi.
Yrityksen täytyy nivoutua tiukasti yhteen sisältömarkkinointinsa kanssa. Kirjassa puhutaan esimerkiksi asiakaspalvelun ja sisältömarkkinoinnin yhteyden tärkeydestä. Yrityksen asiakaspalvelun tulee tietää miten asiakkaat reagoivat verkossa yrityksen tuottamiin sisältöihin. Muuten tärkeitä keskusteluja voi jäädä käymättä asiakkaiden kanssa ja tärkeä tieto saamatta itse asiakkaista ja heidän ajatuksistaan.
”Arvoa asiakkaille muodostetaan heitä hyödyntävien sisältöjen kautta ja arvo digikanaville muodostetaan aktiivisten käyttäjien kautta”
Ohjeet sisältömarkkinoinnin aloittamiseen:
- Ilman sisältöstrategiaa et tule onnistumaan.
- Sisältömarkkinointi tuottaa tulosta, mutta vaatii aikaa.
- Sisältömarkkinointi on jatkuvaa ja pitkäjänteistä työtä.
- Sisältömarkkinointia ei tehdä vain markkinoinnin ilosta.
- Digikanavat ja asiakkaiden tarpeet muuttuvat jatkuvasti.
- Sisältömarkkinointi ei ole vain osa markkinointia, sisältömarkkinointi on markkinointia.
- Sisältöä ei tarvitse tehdä aina erikseen, versioimallakin pääsee pitkälle.
- Sisältöjä ei tarvitse aina tehdä uudelleen, ikivihreät sisällöt voivat tuottaa tulosta jopa vuosien ajan.
- Sisältömarkkinoinnissa ei tarvitse tietää oikeaa vastausta etukäteen, aina voi testata ensin.
- Sisältömarkkinoinnissa teknologioista on paljon hyötyä, mutta teknologia itsessään ei tee työtä puolestasi.
Olen vastuussa projektini Vanilla Vintagen sisältömarkkinoinnista, jota teemme mm. Instagramin puolella. Täytyy myöntää, että lähiaikoina motivaationi on ollut vähäisempää sisällöntuotantoa kohtaan, kuin projektin alkuaikoina. Tämä on johtanut siihen, että uutta sisältöä julkaistaan harvoin. Olen myös ehkä liian kriittinen sisältöäni kohtaan, ja haluaisin aina julkaista jotain uutta ja jännittävää, vaikka käytössäni olisi vuoden vanhaa hyvää kuva- ja videomateriaalia. Aion siis ehdottomasti ottaa kopin kohdista 7. ja 8. ja julkaista useammin vanhempaa sisältöä, muokaten niitä ajankohtaiseksi. Koin myös seuraavan kohdan 10 vinkkiä hyödyllisenä muistutuksena aivan jokaiselle sisältömarkkinoijalle.
Kymmenen vinkkiä onnistuneeseen sisältömarkkinointiin:
- Asiakas aina ensin.
- Kommunikoi läpinäkyvästi.
- Ole kärsivällinen.
- Riko siilot osallistamalla.
- Keskity olennaiseen etene yksi asia kerrallaan.
- Testaa jatkuvasti pienellä skaalalla.
- Jos se ei toimi, älä korjaa sitä.
- Kaikkea ei tarvitse tehdä alusta asti, yhdistele tuotantoja mahdollisuuksien mukaan.
- Pidä kirjaa kaikesta mitä teet, voit tarvita sitä myöhemmin.
- Teknologia ei yksin ratkaise mitään.
Kirja sisältää erilaisia työpajoja, sekä työkaluja, joilla pääsee harjoittamaan omia taitojaan. Näen hyödyntäväni näitä myös tulevaisuudessa. Kirjasta löytyy esimerkiksi valmis pohja avainhenkilö haastattelujen tärkeimpiin kysymyksiin, tavoitetyöpajan runkoa, asiakaspersoonakorttia, asiakashaastattelun runko, sekä REAN-malli, joka soveltuu hienosti asiakaspolkujen kartoittamiseen.
Koen että tästä kirjasta on paljon hyötyä aloittelijalle, sekä ihan sisältömarkkinoinnin konkarillekkin ja suosittelen jokaista aiheesta kiinnostunutta lukaisemaan tämän joskus läpi!
0 kommenttia