Sijoittajaksi 7 päivässä

Kirjoittaja: Essi ollonqvist

27 maaliskuun, 2022

Lähdeteos: Sijoittajaksi 7 päivässä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Merja Mähkä, Unna lehtipuu

Teoriapisteet: 2

Pitkäjänteisin tavoite, jonka olen koskaan luonut akatemian aikana

Luin elämäni toisen sijoituskirjan. En olisi ikimaailmassa voinut kuvitellakaan, että voisin olla näin innostunut ja kiinnostunut sijoittamisesta, mitä olen nyt. Tämä toinen sijoitusteos, Merja Mähkän ja Unna Lehtipuun ”Sijoittajaksi 7 päivässä”, oli parempi kuin ensimmäinen lukemani sijoituskirjani. Se johtuu varmasti pitkälti siitä, että toistojen kautta pystyn nyt huomattavan paremmin sisäistämään lukemaani. Aloin hahmottamaan, mitä asiat tarkoittavat sekä alan jopa muistamaan niitä. Toistojen kautta termit ovat avautuneet, eikä sijoittaminen enää tuota tuskaisia tuntemuksia. Päinvastoin ymmärrys on lisääntynyt niin paljon, että minua ennemminkin harmittaa, miksi välttelin viimeisimpään asti sijoittamista.

Sain tästä kirjasta paljon irti erilaisia vinkkejä, joita alan sitouttamaan omaan sijoitussuunnitelmaani. Reflektoin vielä näitä löytämiäni koppeja, jotka koin itselleni eritoten ajankohtaisimmiksi. Tällä kertaa saan varmasti kirjoitettua esseen, jonka ääreen palaan vielä myöhemminkin.

Minkälainen sijoittaja olen?

Kun aloin lukemaan ensimmäisen kerran sijoittamiseen liittyvää kirjallisuutta, en ymmärtänyt mitään lukemastani ja siksi en pystynyt yhtään miettimään, minkälainen sijoittaja minä sitten edes voisin olla. Nyt olen asettanut sijoittamiseni päätavoitteeksi mukavat ja vauraat eläkepäivät. Eli aion sijoittaa useamman vuosikymmenennen ajan. Opin tästä kirjasta sen, ettei rahastosijoittajaksi edes kannata ryhtyä, jos ei ole valmis pitämään rahoja vähintään seitsemää vuotta osakkeissa tai rahastoissa.

Aalto-yliopiston tutkimuksen mukaan 46 prosenttia suomalaisista sijoittajista omistaa vain yhtä osaketta. Vain 23 prosentilla on vähintään viittä osaketta salkussaan. Sijoittajien keskiarvo on 3,6 osaketta salkussa. Näiden lukujen jälkeen oloni oli äärettömän helpottunut. Vaikka avasin Nordnetin sijoitustilini tasan kuukausi sitten opintojenkirjauksien yhteydessä, kuulun jo nyt tuohon 23 prosenttiin! Olen pyrkinyt kaikessa sijoitustoiminnassani hajauttamiseen ja omistan nyt kahden eri yrityksen osakkeita ja neljää rahastoa. Aion jatkaa edelleen hajauttamista ja sain tästä kirjasta parhaimmat vinkit koskien erityisesti seuraavia kohteitani.

Minä osakesijoittajana

Jos haluaa sijoittajana ostaa osakkeita, hyvänä peukkusääntönä voidaan pitää, että omistaa vähintään 7-10 yhtiön osakkeita. Omistan nyt Spinnovan ja Numiness Wellness:n osakkeita. Tämän kirjaan jälkeen ostoslistallani ovat Uponor Oyj:n, Procter & Gamble Company:n ja Nesteen osakkeet. Koska olen itse nykyään Airbnb-yrittäjä, uskon luontaisesti siihen alaan ja sen kasvuun, ajattelin ostaa lisäksi sieltäkin osakkeita.

Procter & Gamble Company:n osakkeet kiinnostavat minua, koska yhtiö on defensiivinen. Defensiivisten yhtiöiden tarjonnalla on tasainen kysyntä eli toisin sanoen yhtiö pärjäisi, vaikka tulisi lama. Yhdysvaltalainen Procter & Gamble Company myy esimerkiksi Gillette-karvanajovälineitä ja Dove-suihkusaippuoita. Defensiivisiä yhtiöitä kannattaa siis olla aina salkussa, koska esimerkiksi juuri mainittuja välttämättömyystarvikkeita ihmiset tarvitsevat, vaikka tulisi mikä, esimerkiksi joku virus. 😀

Kirja avasi myös minulle uuden termin, P/E-luvun merkityksen. Kirjan peukkusääntö koskien P/E-lukua oli, jos yhtiön P/E-luku on alle 12, sijoittajat eivät todellakaan usko siltä kasvua. Jos P/E-luku on yli 20, yhtiöltä odotetaan suhteellisen kovaa kasvua. P/E-luku kertoo siis sijoittajien yhtiöihin kohdistamia odotuksia tulevista tuotoista. Kun aion esimerkiksi ensi viikolla ostaa Nesteen osakkeita, Nesteen P/E-luku näyttää olevan tällä hetkellä 30,58. Tilanne vaikuttaa siis aivan hyvälle, mutta jatkossa en aio antaa P/E-luvun määritellä ostopäätöksiäni. Se on loppujen lopuksi vain yksi mittareista, eikä totuus menestyksestä.

Minä rahastosijoittajana

Rahastopuolellekin sain ajatuksia tästä kirjasta. Ajattelin käydä ostamassa indeksirahastoa, OMX Helsinki 25 -indeksiä. Sain tämän ajatuksen siitä, että toinen kirjailijoista vastasi, että jos hän saisi ostaa vain yhtä osaketta tai rahastoa, hän ostaisi juuri tätä.

Lisäksi kirjailijat painottivat useamman kerran kirjan aikana katseen kohdistamisen kehittyviin markkinoihin eli Aasiaan ja Afrikkaan. Näistä en saanut vielä irti sen enempää tällä erää, mutta jatkossa minun pitää perehtyä ehdottomasti tähän osa-alueeseen lisää.

Yhtä rahastoa kävin jo ostamassa ennen kuin olin edes malttanut lukea kirjaa loppuun. Kävin ostamassa rahastoa, joka sijoittaa tekoälyn ja robotiikan yhtiöihin. Uskon henkilökohtaisesti, että tuo voisi olla tulevaisuudessa rahasto, jolla taon rahaa kuin kone. En usko siis, että esimerkiksi sillä ansaitsen vielä viiteen vuoteen mitään, mutta se voisi olla salkkuni uskalias ratkaisu taloudellisesti riippumattomiin eläkepäiviin. Tällainen rahasto kuuluu megatrendeihin ja niistä innostuin tämän kirjan innoittamana. Minua kiinnostaisi perehtyä lisää esimerkiksi sellaisiin megatrendirahastoihin kuin ylellisyystuotteet ja vastuullisuus kehittyvät maat.

Seuraavaksi kohti uutta sijoituskirjaa ja hajauttamista. Sijoittaessakin nälkä kasvaa syödessä.

You May Also Like…

Suojattu: Läsnäolon voima

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

Suojattu: Vaikutusvalta

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

0 kommenttia

Lähetä kommentti