Sijoittamisen käsikirja

Kirjoittaja: Essi ollonqvist

27 maaliskuun, 2022

Lähdeteos: Sijoittamisen käsikirja

Lähdeteoksen kirjoittaja: Jeremias Makkonen

Teoriapisteet: 2

Nyt tehtiin historiaa!

Se on aika hassua, että tässä ollaan kirjoittelemassa vuoden viimeisintä kirjaesseetä aiheesta, jota olen heittämällä eniten vältellyt. Tämä asia on ollut viimeisenä to-do-listallani, mutta kun olen raivannut tieni kohti listan häntäpäätä, olen aina tavalla tai toisella keksinyt lisää rästihommia. Tämä vuosi tuli päätökseensä, joten nyt oli toimittava. And It´s real, I did it! ? Luin sijoituskirjan, avasin Nordnet:iin tilin ja jopa sijoitin.

Miksi olen vältellyt sijoittamista?

Olen pitänyt aina sijoittamista kuolemantylsänä ja kuivana aiheena. Suurin syy sijoittamattomuudelleni on siis ollut vain se, että olen yksinkertaisesti ollut niin laiska, etten ole vain jaksanut tehdä asian eteen yhtään mitään. Sijoittaminen ei ole minua pelottanut, vaan pikemminkin minua on harmittanut oma laiskuuden syntini, koska tiedän, että minun pitäisi sijoittaa, mutten toimi niin. Minulla ei ole edes hyvää syytä, miksi minua pelottaisi hävitä rahaa, koska varmin tapa hävitä rahaa on pitää rahat säästötilillä. Tämä on ollut oman elämäni sijoitusstrategia aina tähän mennessä.

Laiskuuden lisäksi hyvin paha tietämättömyys ja jäätävät aukot ovat tehneet sijoittamisesta liian suuren mörön minulle. Jos kaverini puhuvat sijoittamisesta kevyellä asteella esimerkiksi opiskelijalounaalla, yleensä en ymmärrä termistöä tai muutakaan, jonka seurauksena turhaannun välittömästi ja haluan vain unohtaa asian. Tämän syksyn trendi on ollut lopettaa asioiden välttely, joten tein villin päätöksen ja ajattelin käyttää seuraavat lukutuntini sijoittamisen kirjaan. Luin Jeremias Makkosen ”Sijoittamisen käsikirjan”. Se kirja oli hyvä sijoitus, koska innostuksen kipinäni syttyi ja luettuani sen minun teki mieli vain lukea lisää.

Indeksirahastot

Opettelin kirjasta termistön ja nyt tiedän, mitkä ovat osakkeiden, rahastojen ja ETF:t erot. Avasin kirjan tueksi Nordnetin ja aloin ymmärtämään, minkälaista sijoittamista noista mikin on. Jos on tällainen noviisi kuin minä, joka ei ikimaailmassa haluaisi käyttää liikaa aikaa sijoitusmaailmaan, ETF:t eli indeksirahastot ovat tällöin loistava ratkaisu. ETF:t ovat toisin sanoen pörssinoteerattuja rahastoja, joiden eteen ei tarvitse tehdä juuri minkäänlaista työtä. Osakesijoittamisessa on hyvä tai välillä jopa välttämätön seurata uutisia ja yleissivistää itseään säännöllisesti.

ETF:t ovat vaivattomia, koska minun tarvitsee vain siirtää rahat sinne säästötililtäni. Ne ovat pitkän tähtäimen sijoituksia ja kasvavat hitaasti. Kasvu on hidasta, mutta riskit ovat minimaaliset. Ostin itse USA:n ja teknologian indeksirahastoja, koska sijoituskori kummassakin sisälsi pitkälti vain menestyviä, isoja yrityksiä, esimerkiksi Microsoftia ja Applea. Olisi hyvin epätodennäköistä, että tämänkaltaiset teknologiayritykset kaatuisivat tulevaisuudessa. Koska tämänkaltaisissa yrityksissä osuudet ovat pieniä, en rikastu näillä valinnoilla, mutta ainakin jatkossa päihitän inflaation. Se oli yksi tavoitteistani, kun päätin sijoittaa pieniriskisiin indeksirahastoihin. Valitsin indeksirahastoista USA:n Suomen sijaan, koska uskon, että kehitys on valtameren puolelle nopeampaa. Suomi on takapajula, jonne kaikki aina rantautuu viiveellä. Sijoittamisessa katse pitää olla tulevaisuudessa.

Osakkeet

Jos haluaa tehdä enemmän rahaa, indeksirahastoista on siirryttävä johonkin toiseen sijoitusmuotoon. Innostuin jopa ja päätin haluavani ostaa joitain osakkeita lisäksi. Ennen osakkeisiin sijoittamista minun piti pohtia, mikä on sijoitusstrategiani. Osakesijoittaminen vaatii aikaa ja vaivaa vaurastumisen puolesta.

Aloin juttelemaan sijoittamisesta akatemialla siitä kiinnostuneiden ihmisten kanssa. Onneksi Onixiassa on yksi ihminen, kuka on käyttänyt juuri aikaansa ja vaivaansa asioiden selvittämiseksi. Sieltä keskustelusta sain ajatuksen oman salkkuuni ja ostin Spinnovan osakkeita, koska uskon siihen yritykseen tulevaisuuden tekijänä.

Surffailin tämä kirja toisessa kädessä ympäriinsä Nordnet:iä ja oivalsin, mihin yrityksiin olisi kannattanut sijoittaa 2000-luvun alussa. Marimekko ja Harvia ovat näistä tilanteista esimerkkiyrityksiä, joihin olisi kannattanut sijoittaa. Jos näin olisi tehnyt, salkku olisi ehtinyt monia kertoja moninkertaistaa itsensä. Tuntuu nyt jälkikäteen tyhmälle, miksi niin harva uskoi Marimekkoon. Kirjan ja surffailun oppina oli kuitenkin se, että jos haluaa tehdä kiitettäviä summia sijoituksilla, sinun pitää olla edellä aikaasi. Siksi toisessa osakesijoituksessani on todella iso riskiluokitus, mutta olin valmis ottamaan sen.

Mielenterveysongelmat ja stressi eivät tule katoamaan tästä maailmasta, vaan ennemminkin tuntuu, että kasvu on lähempänä eksponentiaalista kuin lineaarista. Kanadassa ja Yhdysvalloissa on alettu tutkimaan psykedeelien merkitystä lääkehoitona mielenterveyspotilailla ja tutkimukset ovat lupaavia. Oma kantani nykyisiin mielenterveyden lääkehoitomuotoihin ovat negatiivisia, koska esimerkiksi ssri-lääkkeiden kokonaisvaikutusta ei kokonaan tunneta ja lääkkeistä aiheutuu valtavia määriä sivuoireita käytön aikana sekä sen jälkeen. Maailma kehittyy koko ajan nopeampaa, joten katsotaan, missä tilassa maailma on seuraavan 20 vuoden päästä. Katsotaan, meneekö arvioni eli sijoitukseni oikein.

Vaikka maailmassa saatetaan tehdä historiaa 20 vuoden päästä mielenterveysongelmien ratkaisemisessa, minä tein kuitenkin jo tänään historiaa. Kirjoitin ensimmäisen sijoitusesseeni ja salkussani on jo neljä kohdetta tulilla.

You May Also Like…

Suojattu: Läsnäolon voima

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

Suojattu: Vaikutusvalta

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

0 kommenttia

Lähetä kommentti