Sijoita asuntoihin! Aloita – kehity – vaurastu

Kirjoittaja: Essi ollonqvist

27 maaliskuun, 2022

Lähdeteos: Sijoita asuntoihin! Aloita - kehity - vaurastu

Lähdeteoksen kirjoittaja: Marko Kaarto

Teoriapisteet: 2

Omat askeleeni kohti asuntosijoittamista

Viimeinen kokonainen vuosi käynnistyi reilu kaksi viikkoa sitten akatemialla. Omat mielenkiinnonkohteet ovat nyt selvempiä kuin koskaan aiemmin eli tilanne on aivan toinen kuin viime syksynä. Kulunut vuosi on tuonut esimerkiksi yhden, uuden mielenkiinnonkohteen, asuntosijoittamisen.

Haluaisin akatemian jälkeen toimia osittain asuntosijoittajana. En välttämättä haluaisi toimia kokopäiväisesti töissä asuntosijoittajana, mutta voisin päätyöelämän ohella toimia suhteellisen aktiivisena asuntosijoittajana. Tämähän olisi aika kiva tilanne, koska tällöin kaikki munat eivät olisi samassa korissa. Aktiivisuustasolta haluaisin olla asuntosijoittaja, kuka ostaa uuden sijoituskohteen muutaman vuoden välein. Tavoitehan on siis todella realistinen, joten jatkan kertomalla lisää tavoitteistani, joita ammensin kirjan opeista.

Tavoitteeni asuntosijoittajana

Suurin tavoitteeni lähitulevaisuuteen on ostaa ensimmäinen omistusasunto vuonna 2022 eli jo ensi vuonna! Joko flippaan sen kerryttäen lisää pääomaa seuraavaan kohdetta varten tai vuokraan sen. Olisin innokas ostamaan ensikohteen kaksin tai kolmestaan. Jopa mieluummin kolmestaan, jotta ensiasunnon ostajan etu säilyisi vielä toistaiseksi kohdallani kalliimpia kohteita varten.

Kuinka pääsen tähän ensimmäiseen suurempaan tavoitteeseen? Ensimmäiseksi stepiksi olen asettanut, että tutustun huolellisesti aihepiiriin ja aloitan syventymisen kirjallisuuden kautta. Tämän akatemiasyksyn lukulistalleni valikoituivat ensimmäisten joukossa asuntosijoittamisen kirjat. Nappasin ensimmäiseksi kirjakseni tämän kirjan eli tiimiakatemia-alumnin kirjasuosituksen ”Sijoita asuntoihin! Aloita – kehity – vaurastu”. Hän kuuluu nykyään vieläpä Jyväskylän tämän hetken menestyneimpiin asuntosijoittajiin, ja hänenkin innostuksensa asuntosijoittamista kohtaan lähti tästä kirjasta akatemian aikana.

Kuinka kirja auttoi minua?

Vaikka olen aina luokitellut sijoittamisen haastaviin aihepiireihin kohdallani, kirja oli todella helppolukuinen, äärimmäisen selkeä ja hyvinkin havainnollistava. Se oli erinomainen valinta ensimmäiseksi oppaaksi. Valikoin kirjasta itselleni lisää askelia matkalleni kohti asuntosijoittajaksi.

Asuntosijoittamiseen liittyvä kirjallisuus

Kirjan on kirjoittanut yksi Suomen menestyneimmistä asuntosijoittajista Marko Kaarto. Kaarto kehottaa jokaista aiheesta kiinnostunutta aloittamaan tämän tien lukemalla muutaman kirjan ensitöiksi. Kirjansa lisäksi hän suosittelee valitsemaan lukulistalle Joonas Oravan ja Olli Turusen teoksen ”Osta, vuokraa, vaurastu”. Sekin kirja löytyy tämän syksyn lukulistaltani. Kaarto lisää vielä ottamaan ajankohtaisimmat blogit haltuun, joista yksi hänen lemppareistaan on Matias Savolaisen blogi.

Jo pelkästään tämän kirjan lukemalla asuntosijoituskatsomukseni avartui aivan valtavasti. Minulle syntyi tunteita ”valaistumisista” aina tyhmien hetkiin asti. Melkein koko lukukokemukseni ajan minut valtasi hölmistynyt tunne siitä, miksi oikein ihmeessä olen enää vuokralla. Kirjan lukemisen jälkeen enää vain Kelan asumistuki pitää minut vuokralla. Tunteista puheenollen en enää pelkää lainaakaan, vaan näen sen fiksun ihmisen ratkaisuna.

Asuntosijoitusvalmennukset

Olen laittanut merkille, että akatemian katon alla on paljon juuri asuntosijoittamisesta kiinnostuneita ihmisiä. Olen pyörittänyt mielessäni vaihtoehtoa, että keräisin innokkaat yhteen, tekisimme yhdessä pääomaa, että pystyisimme kustantamaan jokaiselle asuntovalmennusreissun Helsinkiin. Kaarto painotti, että jokainen menestynyt asuntosijoittaja käy säännöllisesti valmennuksissa.

Lisää perustuntemusta

Kirjan luettuani pelkotilani asuntosijoittamiseen katosivat oikeastaan kokonaan ja ajatukseni selkeytyivät huomattavasti. Asuntosijoittajaksi voi ryhtyä kuka tahansa, ja hyvätuloinen palkansaaja voi ostaa uuden asunnon muutaman vuoden välein. Silti suurimmalla osalla asuntosijoittajista on 1-2 asuntoa.

Asuntosijoittamista tukevat tällä hetkellä matala korkotaso ja muiden omaisuuslajien matalat tai epävarmat tuotto-odotukset. Asuntosijoittaminen on myös Suomessa hyvinkin tuettu sijoittamismuoto. Kirjasta löytyi yli sivun pituinen lista, minkä kaiken asuntosijoittaja voi vähentää verotuksessaan. Lisäksi muita hyviä syitä valita asuntosijoittaminen ovat muun muassa kohtuullisen vakaa hintakehitys, velkavivun käyttäminen, mahdollisuus edullisiin ostoihin, aktiivinen arvon nostaminen ja asuntolainan suhteellisen helppo lunastaminen.

Kohti ensimmäistä asuntoa

Asuntosijoittaminen kuulostaa paljon haastavammalta kuin mitä se oikeasti edes on. Toivottavasti tämä asia ei enää kaada tätä haavettani, vaan ensi vuonna olen onnellinen ensimmäisen sijoitusasunnon omistaja. Tämän kirjan jälkeen siirryn seuraavaan teokseen. Kirjojen jälkeen minun pitää tutustua Jyväskylän asuntomarkkinoihin ja käyttää hyödyksi kirjojen oppeja, mitä tavoittelen näiltä markkinoilta.

You May Also Like…

Tieto on valtaa

Tieto on valtaa

Mikko Hyppönen Suomen ehdottomana tietoturvaylijumalana avaa kirjassaan internetin toimintalogiikkaa, tietoturvaa ja...

Päivässä on tunti liian vähän

Päivässä on tunti liian vähän

Jotkut ovat introvertteja, jotkut ekstroverttejä. Jotkut pitkiä pitkiä, toiset pätkiä. Jotkut joutuvat etsimään unen...

Ole tänään elossa

Mitä tarkoitusta varten minä olen elossa? Noin 24 vuotta sitten kaksi toisiaan rakastavaa ihmistä päätti harrastaa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti