Sanojen supervoima – Martti Vaalahti

Kirjoittaja: Matias Alsio

28 huhtikuun, 2021

Lähdeteos: Sanojen supervoima

Lähdeteoksen kirjoittaja: Martti Vaalahti

Teoriapisteet: 2

Kirjassa käsitellään erittäin voimakasta asiaa, sanoja. Sanat kantavat paljon vastuuta. On tärkeää tietää miten suuri vaikutus asioilla on, mitä puhut. Lausumalla lauseen, pystyt saamaan aikaan jotain kaunista, tuottavaa ja hyvää tai tuhoa. Jokaisen tulisi puhua tietoisesti siitä, miten omat sanat vaikuttavat muihin ihmisiin.

Sanoilla on paljon valtaa, sen takia onkin erittäin tärkeä ilmaista itseään selkeästi sanoilla. Jotta pystyt tuoda esille selkeästi mitä haluat, pitää sinun ensin itse tietää se. Kaikki lähtee sinusta itsestäsi. Puhut itsesi kanssa ajatuksissasi jatkuvasti. Se miten ajattelet tilanteesta, vaikuttaa käytökseesi, puheeseesi ja eleisiisi. ”jokainen meistä on tarinankertoja, kaikkein eniten itselleen” se tarina mitä kerrot itsellesi merkitsee kaikista eniten. Se vaikuttaa ympäristöösi kaikkialla missä kuljet. Puhumalla itselleen negatiivisesti, alat kiinnittämään huomiota negatiivisiin asioihin, tuot asiat esille negatiiviseen sävyyn tai viestit sitä eleilläsi. Siksi onkin tärkeä puhua itselleen realistisesti positiivisia asioita. Käytän esimerkkinä itseäni, olin juuri asiakkaan kanssa tapaamisessa, jossa keskusteltiin kesän mahdollista projektia. Kun tulin kotiin, pohdin minkälaista palkkaa ehdotan työstä. Hetken aikaa puhuin itselleni niin, että tarvitsen juuri tämän onnistuvan. En tiedä miksi, mutta se tuntui jotenkin erityisen tärkeältä. Tänään mietin asiaa ja aloin puhumaan itselleni erilailla. Sen sijaan puhuin itseni tilanteen alapuolelle, puhuin itselleni että tarvitsen juuri tämän asian onnistuvan, käyttäydyin sen mukaan. Ajatukseni huomattua aloinkin pohtimaan, ettei sillä ole oikeasti mitään väliä saanko juuri tämän projektin vai en, sillä on väliä olenko tyytyväinen siihen pitkällä matkalla, kesän jälkeen esimerkiksi. Aloin puhumaan itselleni, että jos en saa juuri tätä niin etsin seuraavan vaihtoehdon. Otin vallan pois asialta ja tämä helpotti palkka ehdotuksen tekemistä ja omaa olotilaa. Ainoa asia mikä muuttui oli se miten puhun itselleni.

Kirjassa annettiin itselleen puhumiseen kymmenen kysymystä, joita pohtimalla pystyy kehittää omaa sisäistä vuoropuhelua.

Mikä on kielteisin uskomus itsestäsi?

Kenen sanoista tuo uskomus on syntynyt?

Kenen sanat saavat sinut menettämään malttisi?

Mitkä ovat kolme tärkeintä sanaa, jotka voit tänään lausua?

Mitä ideasi ja osaamisesi merkitsevät toisille?

Mistä sinun ei tarvitse tänään murehtia?

Jos pitäisi valita yksi sana, joka kuvastaisi, mitä kaipaisit elämältäsi enemmän, mikä se olisi?

Miksi suurin heikkoutesi voisi olla suurin vahvuutesi?

Mikä tekee sinut onnelliseksi?

Kuka tai mikä vahvistaa uskomustasi siihen, että tarinallasi on onnellinen loppu?

Tarkkuus on avain sana kommunikoinnissa. On ymmärrettävä mistä puhuu ja on tärkeä että toinenkin ymmärtää mistä puhut. On erittäin tärkeää puhua ihmisille vakuuttavasti ja tilanteen salliessa käyttää sivistys sanoja. Tässä on kuitenkin tärkeä ottaa huomioon mitä sanoja käytät. Jos kerrot ihmiselle, joka ei ymmärrä musiikista yhtään mitään kuinka hienosti sävelsit itsellesi uuden kappaleen, kerrot sen eri sanoin kuin sellaiselle, joka ymmärtää musiikista paljon.

Sen lisäksi että kiinnittää huomiota puheen selkeyteen ja tarkkuuteen, on tärkeä huomioida miten asiasta saa helpommin vastaan otettavan toiselle henkilölle. Esimekrkiksi jos puhut negatiiviseen sävyyn kuinka vaikka projektisuunnitelma on ihan perseestä ja se ei toimi, otetaan sinut vastaan huonosti ja pahimmassa tapauksessa loukkaat muita. Sen sijaan tuomalla asia esille positiiviseen sävyyn ja kysymällä vaikka: en ihan ymmärrä miten projektisuunnitelma toimii, haluaisitko avata sitä lisää saat varmasti tuotua esille sen, ettet ymmärrä sitä. Avaamalla positiiviseen sävyyn saat todennäköisemmin kutsun (toinen kysyy haluatko kertoa oman mielipiteen) ja silloin voit kertoa suoraan omaa palautetta ilman että toisella menee tunteisiin tai tuntuu pahalta, kun he itse sitä kysyivät sinulta. Tällöinkin tulee musitaa kohteliaat tavat ja hyväntahtoisuus.

Kuinka sitten olla puhumasta itselleen negatiivisesti? Kaikki alkaa negatiivisten asioiden huomioimisesta. Kun olet huomannut sisäisen vuoropuhelusi menevän negatiiviseen voit olla tekemättä muutamaa asiaa. Ensimmäinen asia on negatiivisiin asioihin tarrautuminen.

Tässä esimerkki: aamusi alkaa erittäin hyvin mielin, syöt herkullisen aamupalan, katsot ikkunasta ulos ja aurinko paistaa kasvoillesi. Olet täynnä iloa. Lähdet tekemään töihin ja matkalla käyt kaupassa, ostat kaupasta hedelmiä jotta jaksat paremmin töissä. Kauppareissulla myyjä puhuu sinulle töykeästi ja sinua jää harmittamaan se koska se oli asiatonta ja ilman syytä. Työpäiväsi sujuu loistavasti, pääset tavoitteisiisi ja suuntaat kohti kotia. Ystäväsi tulee käymään ja teillä on hauskaa yhdessä. Kuitenkaan illalla et pysty rentoutumaan, sillä mielesi on tarrautunut negatiiviseen asiaa, myyjään joka oli sinua kohtaan töykeä. Tämä yksi negatiivinen asia saa kaiken hyvän menettämään arvonsa. Ensi kerralla kun vastaavaa tapahtuu, osaat tiedostaa sen paremmin ja siirtää ajatukset positiivisempiin asioihin.

Toinen asia on itseensä ottaminen. Joku sanoo sinulle jotain väärin ja ajattelet sen liittyvän sinuun itseesi. Suurentelet asiasta isoa pääsi sisällä tai ajattelet sen kohdistuvan sinuun. Toki näin voi välillä olla, mutta on musitettava että suurimman osan ajasta kun ihmiset tekevät jotain loukkaavaa tai sanovat pahasti he purkavat vain omaa pahaa oloaan tai siten tilanne on vain ollut väärin ymmärrys. Kun tunnistat tälläistä ajattelua, pystyt lopettamaan sen ennenkuin päiväsi on mennyt pilalle.

Negatiivisten asioiden vähentäminen pipenentää stressiä ja se taas suoranaisesti näkyy monissa muissa elämän osapuolissa. https://www.puhti.fi/tietopaketit/stressi/#mita-ovat-stressin-fyysiset-oireet (voit lukea lisää stressistä ja sen fyysisistä ja psyykkisistä oireista). Muutos ei kuitenkaan tapahdu hetkessä vaan negatiiviseen vuoropuheluun on tartuttava jatkuvasti ja muutettava ajattelua parempaan suuntaan. Uuden tavan sisäistämiseen menee keskimäärin noin 21 vuorokautta.

Jos edeltävät asiat eivät saa sinua ajattelemaan positiivisemmin niin tee se pidemmän elämän vuoksi. On meinaan tutkittu, että optimisti elää keskimäärin 11-15% pidemmän elämän kuin samanikäiset pessimistit. https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190826150700.htm

You May Also Like…

Google Digital Garage

Google digital garagessa oli paljon asioita, jotka olivat tuttuja mutta sain siitä myös paljon käytäntöön vietäviä...

Viherpesuopas

                                          Ai mitäkö on viherpesu? Viherpesun määritelmä perustuu  siihen, että...

0 kommenttia

Lähetä kommentti