Liiketoimintasuunnitelma roskakoriin

Kirjoittaja: Nella Manninen

10 joulukuun, 2021

Lähdeteos: Liiketoimintasuunnitelma roskakoriin

Lähdeteoksen kirjoittaja: Ollis Leppänen

Teoriapisteet: 2

Kirjaa lukiessa oli mahtavaa huomata, kuinka pitkälle olemme yrityksemmekanssa päässeet. Kirjassa oli myös monia hyviä kysymyksiä, joita kirjailija pyysi pohtimaan ja pohdintani lopuksi pystyin varmuudella todeta, että yrittäjyys todellakin on minun juttuni ja minua varten. 

Kirja on kiteytetty kolmeen pääkohtaan: 

  1. Yrittäjyys lähtee sinusta itsestä, ei liikeideasta. Ensin sinun tulee lähteä liikkeelle ja luottaa siihen, että idea kirkastuu tekemisen kautta.

Meillä oli idea, mutta se ei ollut vielä kovin pitkällä. Koen, että kaikista tärkeintä on luottaa itseensä ja omaan tuotteeseen, koska oma innostus tarttuu helposti myös muihin. Jos liikaa suunnittelee, on riskinä, että jämähtää paikoilleen, eikä koskaan päädy toteutus vaiheeseen. Idea todellakin kirkastuu tekemisen kautta ja yleensä tekeminen luo myös lisää mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja sekä avaa uusia ovia. Näin kävi myös meille, sillä ensin lähdimme vain yhdellä tuote idealla liikkeelle ja nyt meillä on jo kaksi eri tuotetta. Uskon myös vahvasti, että jossain vaiheessa meille tulee myös kolmas ja neljäs ja näin kehitys jatkuu. 

  • Paras tapa kehittää liiketoimintaa on tehdä se yhdessä asiakkaiden kanssa. Asiakkaat ovat paras opettajasi.

Olemme tavanneet matkamme varrella aivan älyttömän paljon kokeneita yrittäjiä ja muita henkilöitä, jotka ovat auttaneet meitä matkallamme. Lisäksi olemme antaneet testereitä tutuillemme, jotka ovat antaneet meille palautetta. Palaute ja apu, jota olemme saaneet, on ollut korvaamattoman arvokasta ja emme olisi tässä pisteessä ilman kehitys ideoita ja muiden ihmisten asiantuntemusta. 

  • Yrittämisen tulee olla hauskaa yhdessä tekemistä eikä tylsää yksin puurtamista!

Yrittäminen on kovaa työtä, mutta samalla se on myös intohimoni. Tykkään kun minulla on paljon tekemistä ja en oikein osaa olla paikoillaan. Välillä on myös ajan jaksoja, kun tuntuu, että olen ottanut liikaa lautaselleni. Suurimmaksi osaksi yrittäjyys on kuitenkin minulle hauskaa ja nautin työstä, jota saan tehdä. Meillä on hyvä tehokas porukka, joka tekee työnteosta ihanan leppoisaa! Välillä työnteko menee myös puurtamisen puolelle, mutta olen sitä mieltä, että kaikkea jaksaa kohtuudella. 

”Yrittäjyys on siitä hienoa hommaa, että saat valita menetkö sunnuntaina töihin kahdeksalta vai kymmeneltä ”

Tämä sanonta on mielestäni ironinen, koska sunnuntai mielestäni viittaa siihen, ettei yrittäjällä ole vapaapäiviä vaan teemme joka päivä edes jotain pieniä työhön liittyvää juttuja. Saatamme vastata puheluihin, vastata viesteihin tai vaikka vain pohtia yritykseen liittyviä juttuja päässämme. Vaikka vapaa-aikaa on ehkä vähemmän, koen, että se vapaus, jonka yrittäjyys antaa on korvaamattoman tärkeää minulle. En voisi enää kuvitella tekeväni maanantaista perjantaihin klo 8.00-16.00 työtä. Mieluummin teen myös vähän sunnuntaisin kuin olen sidottu tiettyyn aikaan ja tiettyyn paikkaan. 

Valitse yhtiökumppanit huolella

Minun yrityskumppanini ovat samalla myös parhaimmat ystäväni. Olimme ensin ystäviä ja sitten vasta yhtiökumppaneita. Ystävien kanssa yrittämisestä usein varoitellaan, että se on hankalaa ja siinä on omat riskit. Olen samaa mieltä, se on hankalaa ja siinä on suuretkin riskit. Varsinkin tänä syksynä olemme kaikki hukkuneet hommiin ja ystävä aikaa ei ole ollut ollenkaan. Kaikki tunnit, jota vietämme yhdessä menevät töiden tekemiseen. Asun myös yhden yhtiökumppanini kanssa ja sen takia työjutut kulkevat usein myös kotiin mukaan. Varsinkin viime aikoina tuntuu, että kotona on ollut todella tukala ja stressaantunut ilmapiiri. Koen, että meitä kaikkia sitoo vahva ystävyys, luottamus sekä hyvät keskustelu taidot. Vaikka välillä on vaikeaa niin yleisesti olemme selvinneet hyvin kaikista konflikteista. 

Hyppää

Olen jo pitkään sanonut, että silloin pitää hypätä, kun eniten pelottaa. Jos et koskaan poistu mukavuus alueeltasi, et voi kehittyä. Yrittäjyys vaatii rohkeutta ja uskoa omaan juttuun. Koen, että olemme koko ajan rohkeasti vieneet yritystämme eteenpäin. Minua on jännittänyt monta kertaa erilaiset neuvottelut ja tapaamiset, mutta jos emme olisi uskaltaneet mennä niiden läpi emme olisi tässä missä olemme nyt. Meillä on myös jatkuva nälkä, millä tarkoitan sitä, että haluamme koko ajan lisää haasteita ja viedä tuotettamme laajemmalle kuluttaja kunnalle. Ennen en uskaltanut hypätä, mutta nykyään hyppään todella rohkeasti erilaisten tilaisuuksien perään. Haluan kasvaa ja kehittyä ja siihen en pysty ellen haasta itseäni jatkuvasti. 

You May Also Like…

21 oppituntia maailman tilasta

Yuval Noah Hararin teos 21 oppituntia maailman tilasta herätti valtavasti ajatuksia ja kiinnostusta. Kirjassa...

Markkinointi boksin ulkopuolelta

Tällä hetkellä olemme käynnistämässä yhteistyötä asiakkaan kanssa ja he tarvitsisivat meiltä muun muassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti