Sanojen supervoima

Kirjoittaja: Veeti Rastas

15 lokakuun, 2021

Lähdeteos: Sanojen supervoima

Lähdeteoksen kirjoittaja: Martti Vaalahti

Teoriapisteet: 2

”Sanojen supervoima on kirja, joka haastaa sinut ajattelemaan, kuinka erilainen päivästäsi voisi tulla, jos valitsisit sanasi toisin. Se kutsuu sinut tinkimättömän rehelliselle ja kaiken kyseenalaistavalle matkalle sanoista tunteiksi ja tunteista teoiksi. Tulet näkemään, että sinunkin elämäsi on tarinankerrontaa ja neuvottelua. Sanasi eivät vaikuta ainoastaan toisiin ihmisiin vaan myös itseesi, sillä sisäinen vuoropuhelusi muovaa elämääsi. Viestintäkeinojen viidakossa sanojen voima on ajankohtaisempi kuin koskaan. Tämän kirjan avulla opit vaikuttamaan sanoillasi ja saavuttamaan hyvää itsellesi ja muille, sillä mikään ei tule kalliimmaksi kuin väärin valitut sanat”

Se millä tavalla puhumme ja mitä suustamme päästämme vaikuttaa paljon ympärillä oleviin ihmisiin. On tärkeää huomioida muut puhuessa, mutta täytyy muistaa kuitenkin oma sananvapaus, eikä anna muiden ihmisten rajoittaa omaa sananvapautta. Henkilökohtaisesti olen aika hiljainen tyyppi tietyissä tilanteissa ja annan muiden puhua ja olen itse tarkkailijan roolissa. Puhun silloin kun on asiaa. Toki ystävien ja perheen kesken olen paljon enemmän vapaampi ja hölötän myös kohtalaisen paljon mitä mieleen tupsahtaa.

Treenitilanteissa olen kokenut, että se mitä muut puhuu vaikuttaa paljon omaan jaksamiseen ja siihen kuinka pystyn keskittymään aiheeseen. Isossa roolissa on myös se miten muut puhuvat. Onko heidän äänensä rauhallinen vai kiihtyvä. Painottavatko he paljon tiettyjä sanoja tai junnaako heidän puheensa paikallaan. Meilläkin on paljon ollut treeneissä konfliktitilanteita ja sanaharkkaa. Alkuun se ihan piristävää varsinkin, jos treenit ovat muuten ollut hieman hidasvetoiset, mutta jos tilanne kerkeää jatkua jo tovin, niin se alkaa olla raskasta ja vie kaikkien aikaa. 

Jos sanoillasi olet loukannut toista ja hän pahoittaa mielensä, siitä voi jäädä hänelle tietynlainen tunnelataus joka kerta kun avaat suusi. Esimerkiksi treenitilanteessa jonkun ihmisen negatiivinen vaikutus kantautuu koko tiimille. Ihmisille jää negatiivinen kuva ja pelkää pahinta, kun on hänen vuoronsa puhua. Toisaalta siinä jää myös mahdollisuus positiiviselle yllätykselle.

Uskon että positiivisissa sanoissa ja puhetyylissä piilee sanojen supervoima. Lietso hyvää älä pahaa. Varsinkin kun toimimme tiiminä ja meillä on pakollisia 4 tunnin yhteisiä treenejä kahdesti viikossa on tärkeää, että puhallamme yhteen hiileen ja luomme positiivista ilmapiiriä ja halua tuoda asioita pöydälle ilman, että tarvitsee pelätä, että joku lyttää ideasi tai muutenkaan alkaa nyrpistämään nokkaansa. Puhu kunnioittaen ja kuuntele tarkasti. 

Jokainen meistä on johtavassa roolissa vaikka ei titteliä olisikaan. Meidän jokaisen sanoilla on valtaa ja meidän täytyy miettiä miten sitä käytetään. Siksi koen, että jokaisella on vastuu omista sanomisistaan ja siitä kuinka puhuu kun olemme yhdessä. Eritoten silloin kun olemme ”virallisessa” tilanteessa, kuten treenit. Siellä käytämme kaikkien yhteistä treenaus aikaa joka on rajallinen ja aiheet ovat jo pöydällä. Jos lähdetään liikaa aiheesta ohi keskustelu on hyvä pysäyttää ja palata takaisin raiteille. 

Sanoillasi on supervoima. Niillä pystyt hallitsemaan tunteita. Niillä pystyt ohjaamaan ihmisiä oikeaan suuntaan. Niillä pystyt vaikuttamaan. Niillä luot mielikuvaa.

Valitse sanasi tarkkaan, mutta elä epäröi, vaan puhu rohkeasti.

You May Also Like…

Uteliaisuuden taito

Utelijaisuuden taito kirja käsitteli erilaisia mielen malleja ja oppimisen johtavaa utelijaisuutta. Uteliaisuutta voi...

0 kommenttia

Lähetä kommentti