Röyhkeästi rohkea

Kirjoittaja: Ida Sopanen

2 marraskuun, 2022

Lähdeteos: Röyhkeästi rohkea - Kuinka haistattaa asialliset vitut?

Lähdeteoksen kirjoittaja: Sointu Borg

Teoriapisteet: 1

Kasvata munat. Nämä sanat minulla oli ensimmäisenä mielessä kuunneltuani Sointu Borgin kirjan. Borg listaa kirjassaan tapoja kuinka haistattaa asialliset vitut ja muistuttaa, että olemme täällä itseämme emme muita varten. Olen Diilin alusta asti ollut pienimuotoinen Sointu fani ja rakastan kuinka hänen ulkoinen habituksensa antaa ymmärtää, että muijalla on munaa, vaikka hänkin on kärsinyt suurista ongelmista oman henkisen hyvinvoinnin ja oman minäkuvan kanssa. 

Borg käsittelee kirjassaan monta eri näkökulmaa asiallisten vittujen haistattamiseen, mutta minulla jäi kolme asiaa mieleen, jotka kolahtavat myös omaan nilkkaan ja ensimmäinen niistä on kateus. Borgin mukaan on olemassa niin hyvää kuin haitallista kateutta ja kun nämä tunnistaa, pystyy nämä tuomaan voimavaroiksi myös omaan elämään. Kaikki me olemme kateellisia jollekulle ja se lähtee ihan lapsuudesta asti eikä siltä voi välttyä. Myös minä olen ollut kateellinen niin monelle ihmiselle elämäni aikana, etten edes pysy enää laskuissa mukana ja se on ihan tervettä ja normaalia. Kateus kuitenkin puskee meitä elämässä eteenpäin ja auttaa meitä tavoittelemaan unelmia entistä isommin. Kateus onkin usein pientä ihannointia toista kohtaan, koska jollain on jotain mitä minulla ei ole. 

Hyvä kateus siis puskee meitä eteenpäin, mutta kuinka käy, jos jää kylpemään sen niin sanotun huonon kateuden suojiin? Tällöin emme elä enää omaa elämäämme vaan havittelemme jonkun toisen. Olen tälläkin hetkellä kateellinen joillekin hyville ystävilleni, joilla tuntuu elämä olevan reilassaan niin yksityis- kuin työelämässäkin ja tulevaisuus kasassa, kun omani taas tuntuu siltä, että sillä ei ole mitään järkevää määränpäätä, mistä tullaankin Borgin toiseen ajatukseen ”Uskalla olla aivan helvetin hukassa itsesi kanssa ollaksesi röyhkeästi rohkea”.

Mukavuusalue, se meidän jokaisen lemppari. Paikka, mistä on vaikea kammeta ulos. Mukavuusalueella tarkoitetaan olotilaa tai tilannetta, jossa tunnemme olomme mukavaksi ja turvalliseksi, eikä meidän tarvitse tehdä mitään uutta tai vaikeaa. Sen sisällä tunnemme, että osaamme ennustaa tulevaa ja tekojemme seuraukset. Loppujen lopuksi mukavuusalueemme on vain mielemme kyhäelmä erilaisia tapoja ja rutiineja, jotka olemme kokeneet toimiviksi. Minullakin on mukavuusalueeni ja tiedän, kuinka arkeni sujuu siellä, mutta aika ajoin yritän kuitenkin paisutella sen rajoja, jotten jämähdä sinne tyystin. Helpommin sanottu kuin tehty, niinpä. Tiimiakatemialla pääsee kuitenkin venyttämään näitä rajoja suht helposti, jos vain haluaa ottaa mahdollisimman paljon irti siitä. Oma kehittyminen kuitenkin tapahtuu vain näiden rajojen ulkopuolella. 

Omalla kohdallani oman mukavuusalueeni ulkopuolelle meneminen on helpointa urheillessa koska silloin tiedän, että kehityn. Pitäisi vain muistaa nämä asiat myös työ- ja arkielämässä ja nimenomaan tehdä se tietoisesti. Helpommin poistun omalta mukavuusalueeltani tiedostamatta ja tajuan vasta tehdessäni, että olen jälleen venyttänyt omia rajojani. Näissä hetkissä olen yleensä lähtenyt tekemään jotain niin innolla, että en edes muista omia rajojani ja hyvä niin.  En sano, että tämmöinenkään huono asia olisi, mutta haluaisin lähteä rohkeasti tekemään tietoisesti jotain omalle epämukavuusalueelleni, jolloin siitä saisi eniten oppia. Tämmöinen voisi akatemialla olla esimerkiksi jokin markkinointiprojekti. Se ei minua innosta tai hirveämmin kiinnostakaan, koska tiedän olevani aivan käsi sen kanssa, mutta oppisin siitä aivan varmasti jotain mistä olisi hyötyä myös tulevaisuudessa. 

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti