Rikas nainen- Kim Kiyosaki

Kirjoittaja: Carolina Tuomikorpi

24 helmikuun, 2022

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet: 1

Kirja on ollut omalla lukulistalla jo pidemmän aikaa, minkä takia päädyin lukemaan kirjan. Kirja kertoo, Kim Kiyosakin tarinaa ja siitä, miten hän opetti oman lähipiirinsä naiset sijoittamisen pariin. Tietenkin oppi lähtee itsestään, ettei halua olla muiden rahoista riippuvainen tai rahaton koko ajan. Motivaatio määrää siinäkin, minkä takia lähteä sijoittamaan.

Kim kertoo tarinassaan, kuinka ennen rikastumistaan he asuivat Robertin kanssa autossa ilman rahaa ja asuntoa lukemassa rikastumiseen olevaa kirjallisuutta autossaan. Ahdinko oli suuri tähän aikaan, koska ei ollut asuntoa. He päättivät, etteivät mene töihin, koska eivät pystyisi sitä kautta menestymään. He päättivät perustaa yritykset ja aloittaa sijoittamisen.

Lopulta he onnistuivat pääsemään ahdingosta pois, jonka jälkeen he perustivat koulutusalan yrityksen Kaliforniaan ja Robert oli siihen aikaan tutkinut todella paljon ihmisten oppimistapoja sekä uusia innovatiivisia opetusmenetelmiä. Lopulta heidän yrityksensä kasvoi niin paljon, että heillä oli yksitoista toimistoa seitsemässä maassa.

Kumminkaan Kimillä ei ollut omia sijoituksia tähän aikaan, joten Robert oli ottanut asian puheeksi. Tämä avasi Kimin silmät, minkä takia hän on todella hyvä sijoittaja nykypäivänä ja taloudellisesti riippumaton.

Olen itse huomannut, kun on ollut rahallisesti ahdingossa se saa kyllä ihmeitä aikaan. Pakottaa niin sanotusti etsimään ratkaisua, jostakin muualta. Itse olen omalla kohdallanikin miettinyt monesti tätä tarinaa, koska haluan olla yrittäjä. Tiedän, että se eteen on tehtävä töitä. Tämän takia oma intuitio on myös vastaan sitä, että menisin jollekin toiselle töihin.

Kim painottaakin kirjassaan, että naisten on huolehdittava omasta taloudestaan itse, eikä olla riippuvainen kenestäkään rahallisesti (esim. aviomies, kumppani, vanhempi, esimies tai valtio). Hän haluaa naisten oppivan sijoittamisen taidon, jolla taata turvallinen elämä itselle, sekä lapsille.

Kun Kim ja Robert miettivät yrityksensä parasta he kysyivät aina ”mikä on yrityksen kannalta parasta?” kuin, että ”miten saisimme eniten rahaa taskuihimme?”

Omasta mielestä yritystä, kun pistetään pystyyn tai lähetään yrittämään, niin huonoin motivaatio on raha. Raha on kumminkin vain vaihdon väline se ei tuo onnea kuin hetkellisesti ja kun taas sydän on mukana työssä niin mieteitään vain yrityksen parasta.

Tämä kysymys, mikä on yrityksen kannalta paras. Tehdään kautta parempia päätöksiä yrityksen kannalta ja kiihdyttää huomattavasti yrityksen kasvua.

Ihmisten todellinen syy sijoittamiseen. Mikä se on? Koska sehän on motivaation lähde sille, että alkaa sijoittamaan. Monikaan ihminen ei aloita, jotakin uutta asiaa jos siihen ei ole tarpeeksi painavia syitä, minkä takia tehdä sitä. Motivaatio urheillessa esimerkiksi kaatuu todella nopeasti, jos ei ole painavaa syytä siihen, miksi sitä tekee.

Kirjassa on tehtävä, mikä kannattaa ajan kanssa tehdä. Mikä paljastaa todelliset syyt ja ajatukset, miksi haluat tulla taloudelliseksi riippumattomaksi. Alussa itselläni on aika pintapuoleisia vastauksia, mutta todellinen loppusyy oli, että haluan maailmasta paremman paikan ja rahalla pystyn siihen vaikuttamaan. Olin aika hämmästynyt lopputuloksesta, mutta sitä se selkeästi oli, mitä haluan.

Robertilla ja Kimillä oli vain yksi tavoite, mitä kohdin he menivät, kun halusivat tulla taloudellisesti riippumattomiksi.

”ostaa ja luoda omaisuutta, joka synnyttää kassavirtaa, jolla voimme maksaa kuukausittaiset elinkustannuksemme.”

Heidän sijoituksensa tuottivat rahavirtaa 10 000€ kk, milloin molemmille jäi 3000€ kk elämiseen ja loput meni sijoittamiseen.

Ensin kun mietitään kiinteistökaupan sijoitus kohdetta niin mietitään kahta asiaa.

  1. Kassavirtaa
  2. Kassavirran kanssa yhdessä toimiva sijoitustuotto eli ROI

Mitä on sijoitustuotto? (ROI, Return on Investment)?

Sijoitustuotto on rahaa, saa sijoituksista. Se ilmaisee kuinka, paljon saat takaisin omista sijoituksistasi. Sijoitustuotto voidaan laskea eri tavoin sen mukaan, mitä halutaan mitata. Robert ja Kim ovat kiinnostuneet enimmäkseen laskemaan Cash-On-Cash-tuotosta eli siitä, miten paljon rahaa sijoitukset tuottavat.

Jotkut kaavat ottavat huomioon rahanarvon alenemisen ROI:ta laskettaessa. Toiset kaavat olettavat, että saatu kassavirta sijoitetaan heti uudelleen. Kumpikin kaava toimii sen mukaan, mitä halutaan mitata. Jos haluaa asiat pitää yksinkertaisina niin kannattaa keskittyä vain kassavirtaan.

Miten lasketaan Cash-On-Cash-sijoitustuotto?

Sen laskentakaava on helppo. Se lasketaan vuotuisena lukuna ja ilmoitetaan prosentteina. Yhtälö on tällainen.

Vuotuinen kassavirta / Sijoitettu rahasumma = Cash-On-Cash ROI

Oletetaan et vuokrakiinteistö maksaa 136 000€ ja maksan siitä 16% käsirahan, eli 16 000€ Kiinteistö tuottaa minulle 100€ positiivista kassavirtaa, joka kuukausi eli vuotuinen kassavirta on 1200€.

1200€ / 16 000€ = 7%

(Vuotuinen kassavirta) / (sijoittamani pääoma) =Cash-On-Cash-ROI

Otetaan esimerkiksi osakekauppa. Ostat 2500€ arvoisia osakkeita, joista saa osinkoa. Osinko on 100€.

100€ / 2500€ = 4%

(Osinko) / (sijoitettu pääoma) = Cash- On-Cash-ROI

Tyypillinen säästötili esimerkki. 2% korko säästöille. Säästössä 1000€ ja vuosituotto 20€.

20€ / 1000€ = 2%

(vuosituotto) / (säästöt) = Cash-On-Cash- ROI

Kaava on yksinkertainen. Kuinka paljon rahaa olen sijoittanut? Kuinka paljon rahaa saan sijoituksistani? Kassavirtaan on hyvä keskittyä, että raha tekee töitä puolestani, jotta minun ei tarvitse tehdä töitä paljon ansaitakseni rahaa. Cash-On-Cash-ROI mittaa juuri sitä, miten kovasti rahani työskentelevät puolestani, ja sen avulla voi helposti vertailla eri sijoitusten suoritusta. Jos ROI on 2% rahat eivät työskentele ahkerasti. Jos ROI on 50% rahat työskentelevät ahkerasti.

Kirja suosittelee liittymään naisten sijoituskerhoihin, koska naiset oppivat parhaiten toisiltaan. Kumminkaan kaikkia neuvoja ei kannata kuunnella sellaiselta sijoittajalta, jolla ei ole kokemusta asiasta vaan antaa arvion, mitä se voisi olla. Näitä ohjeita ei kannat kuunnella.

Itse kuuntelen Mimmit sijoittaa podcasteja, joista on saanut kyllä hyvää oppimateriaalia, myös omaan sijoittamiseen. Kuten miten vaurastua 2-3 vuoden aikana taloudellisesti riippumattomaksi. Miten Kim Kiyosaki teki sen, se kanttaa lukea tästä kirjasta.

Projektitoimisto Sawake Osk.

Carolina Tuomikorpi

You May Also Like…

Teknologia jäljittelee biologiaa

Teknologia jäljittelee biologiaa

Suuri osa ihmisistä ei tiedä mitä tietokoneen tai puhelimen sisältä löytyy ja vielä pienempi osa ymmärtää kuinka ne...

En tiiä jaksaako

Ei sun tarvi jaksaa hei. Pysähdy hetkeksi On tärkeää kuunnella omaa kehoa ja mielentilaa, ja tunnistaa, kun tarvitsee...

Doulahörhöilyä

Kuinka ollakaan – lapsuuden kätilöhaaveesta ammattidoulaksi, Tiimiakatemian aikaisen henkisen kasvun ja oman työn...

0 kommenttia

Lähetä kommentti