Rikas isä Köyhä isä

Lähdeteos: Rikas isä köyhä isä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Robert T. Kiyosaki

Teoriapisteet: 3

Rikas isä Köyhä isä. Kevään viimeiseksi kirjaksi valitsin tämän kirjan, sillä olin kuullut olevan sen hyvä ja ajatuksia herättävä. Kirjassa Robert T. Kiyosaki kertoi hänen kahden isänsä tapoja toimia ja ajatella. Köyhä isä oli korkeasti koulutettu ja rikas isä oli taas koulunsa kesken jättänyt. Molemmilla heistä oli kuitenkin hyvät tulot, mutta toinen kamppaili silti taloutensa kanssa koko elämänsä. Hän oli köyhä isä. Molemmat isät uskoivat kyllä koulutukseen, mutta erilaisiin opintoihin. Toinen heistä kehitti taloudellista älykkyyttään ja ajansaatossa hänestä tuli siinä parempi. Hän oli rikas isä. Kirjassa oli todella paljon erilaisia oppeja sekä paljon myös ajatusmaailmaan liittyviä asioita. Pääideana kirjassa kuitenkin on se kuinka kulkea kohti varallisuutta, taloudellista riippumattomuutta sekä pois oravanpyörästä. Tämä kaikki kerrottiin todella selkeästi sekä ymmärrettävästi esimerkkien avulla.

Opetus 1: Rikkaat eivät tee työtä rahasta

Eli raha laitetaan tekemään töitä sinun puolestasi. Tällä voidaan tarkoittaa esimerkiksi sijoittamista tai sitä että sinä omistat yrityksen ja työntekijäsi tekevät sinulle töitä eli rahaa. 

Opetus 2: Miksi talousasioita kannattaa opettaa?

Tämä kohta on kyllä täysin ymmärrettävä, miksi talousasioita kannattaa opettaa tai oppia. Oma tietämykseni talouteen liittyvissä asioissa on kyllä todella heikkoa suoraan sanottuna. Taloushallinnon kurssin tentinkin läpäisin juuri ja juuri vasta kolmannella uusinta yrityksellä. Olen jotenkin kokenut talouteen liittyvät asiat monimutkaisina ja vaikeasti ymmärrettävinä, mutta tämäkin taitaa olla ihan laiskuutta. Kirja kuitenkin teki itselleni todella hyvän herätyksen, että nyt viimeistään on kyllä ruvettava opettelemaan tähän liittyen asioita ja kehittää omaa tietämystään talouteen liittyen. Tämä opetus oli myös suurin oppini kirjasta ja tuntuu että sitä myös eniten korostettiin siinä. 

Harvoin saan mitään isompia oivalluksia tai valaistumisia kirjoja lukiessani, mutta ehkä ensimmäistä kertaa koskaan nyt kävi niin. Kirjassa käytiin erilaisia kassavirtoja läpi hyvin selkeiden kuvien avulla ja niissä olevia tuloslaskelmaa sekä tasetta. Tavallisen henkilön kassavirta kärjistetysti menee niin, että kun hän saa tuloa (palkkaa) nii se kuluu menoihin ja velkoihin. Varallisuuteen liittyvä kassavirta taas menisi kärjistetysti niin, että varat (esim. sijoitukset) tuottavat tuloa. Tuntui että näiden kirjassa olleiden selkeiden kuvausten ja kuvien avulla opin oikeasti jotain erilaisten henkilöiden kassavirroista ja mikä vaikutus niillä on. Mielestäni tämä luku oli kirjasta kaikkein hyödyllisin ja opettavin. Tästä olisi saanut paljon enemmänkin kirjoitettavaa, mutta haluan käydä myös muitakin juttuja kirjasta läpi.

Opetus 3: Hoida omat asiasi

Lyhyesti sanottuna älä tee töitä jollekin toiselle. Tämä opetus tarkoittaa jokseenkin samaa kuin myös ensimmäinen opetus. Mielestäni tässä lauseessa on hyvin kiteytetty tämän opetuksen ajatus, ”He viettävät elämänsä hoitaen jonkin toisen asioita ja tekevät tästä rikkaan.” Omaa yritystä suositeltiin perustettavaksi, mikäli ihan oikeasti sitä haluaa. Mikäli sitä taas ei halua ihan täysillä, niin kannattaa jatkaa tehden toisten asioita. 

Opetus 4: Verojen ja yritysmahdin historia

Kirjanpito, sijoittaminen, markkinoiden ymmärtäminen ja lainsäädäntö. Nämä aihealueet ovat tärkeitä taloudellisen älykkyyden hallitsemisessa. Mitä enemmän tietää, sitä vahvemmilla on.

Opetus 5: Rikkaat keksivät rahaa

Taloudellinen älykkyys = enemmän vaihtoehtoja. Kehitä mieltäsi. Mieli on kirjan mukaan myös meidän tärkein varallisuutemme.

Opetus 6: Tee työtä oppiaksesi – älä tee työtä rahasta

Tee sen takia asioita, jotta voisit oppia lisää. Rahaa ei ole aina kannattavinta katsoa, vaan sitä mitä opit. Kokeile asioita. Tämä opetus sopii mielestäni hyvin Tiimiakatemiallekin. Vaikka toki on myös tärkeää tehdä projekteja joista saa hyvin rahaa, mutta mielestäni jopa tärkeämpää on se oppi mitä projekteista saa. Sitä vartenhan täällä ollaan, että opimme tulevaisuuttamme varten. Tämänhetkinen oma projektinikaan ei todennäköisesti tule olemaan sieltä rahakkaimmasta päästä, mutta se mitä tulen sen parissa oppimaan on mielestäni paljon arvokkaampaa kuin raha. Olen vasta hiljattain sisäistänyt oikeasti sen, että mitä enemmän Tiimiakatemian aikana pääsee kokeilemaan erilaisia juttuja niin sen valmiimpi on myös työelämäänkin. Ja sitä enemmän myös oppii ja se oppi on myös mielestäni hyvin kallisarvoista. Havahduin tänä keväänä myös siihen, että meillä on ihan tosissaan enää vuosi jäljellä täällä. Viimeinen puolivuotta vuoden päästä syksyllä taitaa kumminkin mennä sitten muita juttuja tehdessä, eikä niinkään projekteja. 

Näiden kuuden opetuksen lisäksi seuraavista viidestä esteestä tulisi pyrkiä yli;

  • Pelko. Lähinnä rahan menettämisen pelko.
  • Kyynisyys. Liiallinen epäröinti ja pahimman ajattelu. Kirjassa puhuttiin tarinasta, jossa kana juoksee ympäri aitausta varoittaen uhkaavasta tuhosta. Ja jokaisen meidän sisällä asuu pieni tämmöinen kana. Tämä pieni kana ottaa meistä silloin vallan, kun pelko ja epäröinti valtaavat mielemme. 
  • Laiskuus. ”Kiireiset ihmiset ovat usein laiskimpia.” Tekosyiden varjolla asioiden välttely.
  • Huonot tavat. Hyvät rahatavat.
  • Ylimielisyys. ”Tietoni tuovat minulle rahaa. Se mitä en tiedä tuo minulle tappiota. Joka kerta kun olen ollut ylimielinen olen menettänyt rahaa. Sillä ollessani ylimielinen ajattelen, että se mitä en tiedä ei ole tärkeätä.”

Iso suositus tälle kirjalle! Paljon oppeja, ajatuksia sekä ajatusmaailmaa haastavia asioita.

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Asiakastutkimus

Valitsin luettavaksi seuraavan kirjan Asiakastutkimuksen perusteet ja käytännöt. Kirjan lukemisen tarkoituksena oli...

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti