Riittävän hyvä

Kirjoittaja: Aino Lahti

13 joulukuun, 2021

Lähdeteos: Riittävän hyvä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Aurora Airaskorpi

Teoriapisteet: 2

Riittävän hyvä -kirjan ydinsanoma on se, että jokaisen meistä tulisi oppia asettamaan rajoja omalle työnteolle ja tuntemaan riittävän hyvät lopputulokset. Nappasin kirjan lukuuni, sillä koen liian usein riittämättömyyden tunnetta työelämässä. Kirjassa on kuusi eri lukua ja niissä tarkastellaan riittämättömyyttä eri näkökulmista. Hoidan asiani aina hyvin ja harvoin saan huonoa palautetta työnteosta, esimerkiksi projektieni suorituksista. Mistä riittämättömyyden tunteeni sitten johtuu?

Riittämättömyyden tunne johtuu kokemuksista ja ajatuksista, joita aiheutamme toisillemme. Silloin koetaan ulkopuolella olemista, sekä vajaaksi jäämistä. Tulee tunne, että mikään ei ole tarpeeksi.

Näen ympärilläni koko ajan paljon menestyneitä ihmisiä, jotka ovat keksineet aivan todella siistejä juttuja ja hoitavat ammattiaan, yritystään tai esimerkiksi harrastustaan vankalla kokemuksella ja osaamisella. Minun on ollut vaikea tarttua mihinkään tiettyyn intohimoon, jota tahtoisin opetella äärimmilleen ja tehdä siitä itselleni ammatin. Luulen, että sen takia koen usein oloni riittämättömäksi. Ei voi muuta kuin ihailla ihmisiä, jotka tekevät just sitä mitä parhaiten osaavat ja vielä kaiken lisäksi, pitävät siitä. Tiimiakatemia on ollut hyvä paikka miettiä sitä omaa polkua, vieläkään sitä tosin ei ole löytynyt.

Itsensä kehittäminen on myös tänä päivänä todella trendikästä ja kun asioita, jotka kiinnostavat minua on niin paljon, on ollut vaikea tarttua vain siihen yhteen juttuun, josta sitten voisi tehdä itselleen ammatin. Ja sanoa taas ei niille, jotka ei vie minua niin hyvin eteenpäin. Olen innostuva ja kokeilunhaluinen ja haluan aina lähteä mukaan uusiin juttuihin, jotka kehittävät minua, oli aihealue melkein mikä tahansa.

”Miksi mikään ei riitä”

Kirjassa kerrottiin kymmenen eri syytä, miksi mikään ei riitä meille. Avaan muutamaa niistä seuraavaksi ja peilaan omaan elämääni.

Meitä monia varmasti, kuten itseänikin nakertaa usein tunne, ettei ole tarpeeksi fiksu, sosiaalinen tai omaa niitä paljon puhuttuja verkostoja. Enkä voi väittää, etteikö tiimiakatemia pistäisi vielä lisää painetta peliin, onhan talo todella fiksuja ja ammattitaitoisia tyyppejä täynnä. Usein kuitenkin sitä tulee väheksyttyä itseään ja omia taitojaan, turhaan. Kaikki me olemme niin erilaisia, joten vertaaminen on turhaa, eikä minulla tarvitsekaan olla tällä hetkellä yhtä paljon oppia markkinoinnista tai esimerkiksi johtajuudesta kuin kolmannen vuoden tiimiyrittäjillä. kaikki tulee kyllä aikanaan.

Kiireestä ja kovasta työnteosta on tullut normi. Melkein päivittäin kuulen, kuinka kiire muilla on omien projektiensa, asiakaskäyntien ja kirjojen lukemisen kanssa. Tämän lauseen kuulee usein myös omasta suustani. Kiire ja kova duunin painaminen on nykyään ihailtu asia ja mielestäni läpän heitto esimerkiksi burn outtiin palamisesta on aivan turhaa ja typerää. Ei ole siistiä palaa loppuun, eikä ole siistiä tehdä 14 tunnin työpäiviä, mikäli mahdollisuus oman ajankäytön hallitsemiseen on. Voin sanoa, että aikaisemmin en ajatellut näin. Pitkään kestäneet uniongelmat ärsyttivät, mutta en tehnyt sen eteen juuri mitään, vaan suoritin päiväni myös neljän tunnin yöunilla, vaikka parikin viikkoa putkeen. Onneksi olen herännyt, enkä ajattele enää noin typerästi. Lepo on tärkeää minulle, jotta voin antaa parhaan mahdollisen panokseni työpäivän aikana. Mieluummin jätän jotain välistä, kun raahaudun sinne puoliväkisin ilman kunnon lepoa. Haluan käyttää aikaani myös kaikkeen muuhun, kuten, ystäviin ja urheiluun. Haluan nauttia arjestakin, ettei se ole vain ”pakollista puurtamista” viikko toisensa jälkeen.

Ylimielisyys on riittämättömyyden kääntöpuoli

Riittämättömyyden tunteen ääneen sanominen tuntuu nololta, jonka takia usein se pidetään visusti salassa. Pelätään että, arvostus itseä kohtaan laskee. Kuitenkin ne velloaa oman pään sisällä ja kaventaa näköpiirimme niin, että näemme enää vain omat vikamme ja muiden ihmisten erinomaisuuden. Hölynpölyä, ja typerää tuntea itsekään tällaisia tunteita. Jos emme tunnusta haavoittuvuuttamme, peittelemme sitä näin piilottaen itsemme ja syyttämällä muita. Vajaaksi itsensä kokeva nostaakin usein itsensä muiden yläpuolelle.

Haluan pyrkiä olemaan mahdollisimman rehellinen omien kehityskohteideni suhteen niin Heigalaisille, kuin muillekin ihmisille. Aikaisemmin se on tuntunut hankalalta, mutta ei juurikaan enää nykyään. Luulen että meistä kaikista huomataan, kehityskohteista huolimatta, että kaikki olemme hyviä jossain ja tärkeä osa yritystämme.

Miten riität itse itsellesi?

Määritä menestys. Mikä on juuri sinulle tärkeää ja arvojesi mukaista, joka luo merkityksen elämääsi? Omaa menestystään ja urapolkua on turha miettiä vertailemalla muihin, sillä se ei ole sinun polkusi. Kaikilla meillä on omat arvot, joten myös menestys on meille jokaiselle eri asia. Kirjassa listattiin asioita, jotka tukevat oppimista riittämättömyyden tunteen pois kytkemiseen.

Myönnä, että sinäkin olet urpo ja vajavainen

Mitä epävarmempia itsestämme olemme ja mitä huijarimmaksi itsemme koemme, sitä suurempi on pätemisen tarve. Ilman luottoa omaan itseen, omiin vahvuuksiin ja heikkouksien myöntämistä itsellemme lätisemme usein vaan turhanpäiväistä asiaa, olemalla liikaa äänessä. Näin halutaan pönkittää omaa itsetuntoa.

Vedä rajoja silloin, kun ei vielä mene huonosti

Itsensä vakavasti ottaminen ja rajojen vetäminen silloin, kun tuntuu ettei enää jaksa, on tärkeä taito. Se vaatii asennetta ja itsensä hyväksymistä.

Rakastu realismiin

Suunnitteleminen ja tavoitteet saattaa mennä usein pilvilinnojen kurkotteluun, jolloin koemme tietysti vähemmän onnistumisia, jos emme pääse lähellekään tavoitteitamme. Pilvilinnojen sijasta, voi rakastua realismiin ja tehdä todellisia realistisia tavoitteita. Kun realisti tietää mikä on mahdollista missäkin ajassa, ja milloin jollekin asialle on varattu aikaa, on myös mahdollista sanoa, että nyt riittää. Kaikissa tavoitteissa ei voi onnistua ja jos ne ovat kerta toisensa jälkeen mahdottoman suuria, epäonnistuminen lannistaa varmasti ja aiheuttaa riittämättömyyden tunnetta.

Anna palautetta itsellesi

Aina ei ole mahdollista saada palautetta muilta, joten oma palaute itselle korostuu. Kun määrität oman vision riittävän selkeästi, tiedät myös millä asteikolla mittaat itseäsi. Ongelmana on myös kateus, joten on hyvä tiedostaa keneltä kannattaa pyytää ja ottaa palautetta.

Kirja antoi paljon ajateltavaa ja vinkkejä riittämättömyyden pois kitkemiseen. Viisi edeltävää vinkkiä on hyvä pitää mielessä, kun tilanteita tulee eteen, jolloin tuntee olonsa riittämättömäksi. Koen olevani ihan ok asian kanssa, mutta aina voi parantaa. Kaikille meille varmastikin tulee hetkiä elämässä, jolloin ei tunne riittävänsä, mutta oman pään sisäinen luotto omaan tekemiseen ja omiin vahvuuksiin säilyttää varmuuden tekemisiimme. Kaikki lähtee aina omasta itsestämme ja ajatuksistamme.

You May Also Like…

Digimarkkinointi

Pääsin viimein digimarkkinointikirjan kimppuun, joka on pitkään kulkenut lukulistallani mistään sitä löytämättä....

Intohimona brändit

Tämä kirja päätyi reflektoitavaksi nyt, sillä brändit ja niiden kilpailu on ollut viime vuosina todella kovassa...

0 kommenttia

Lähetä kommentti