Riittävän hyvä

Lähdeteos: Riittävän hyvä

Lähdeteoksen kirjoittaja: Aurora Airaskorpi

Teoriapisteet: 2

Sinä olet riittävän hyvä. Olet riittävän hyvä itsellesi, riittävän hyvä minulle, riittävän hyvä koko tälle maailmalle.

Unohda se valhe itsestäsi, ettet olisi tarpeeksi. Se valheellinen ajatus, jonka tämä maailma on sinulle opettanut. Sinulle on mahdollisesti koko ikäsi uskoteltu, että mikään ei ole tarpeeksi. Aina pitäisi pystyä antaa enemmän ja enemmän. Aina pitäisi olla hoikempi, terveisin länsimainen kulttuuri ja sosiaalinen media. Aina pitäisi tehdä nopeammin ja paremmin, terveisin Suomen suorituskeskeinen työkulttuuri.

Kaikista haitallisinta on se, mitä sinulta on lapsesta asti kielletty. Perheesi ja koulut ovat opettaneet sinut pysymään nöyränä ja pitämään jalat maassa niinkin tiukasti, että riittävyyden tunne on kärsinyt. Sinua on kielletty kehumasta liikaa itseäsi, koska se ärsyttäisi muita. Sinua on kielletty herättämästä kateutta, eli toisin sanoen olemasta ylpeä siitä mitä olet ja mitä saavutat. Sinut on opetettu pienentämään itsesi, jotta muiden olisi helpompi tuntea itsensä paremmiksi. Tämän seurauksena olet saattanut kokonaan unohtaa oman ainutlaatuisuutesi, kauneutesi, viisautesi, jopa itsesi, koska sinulle on opetettu, ettet saisi olla liikaa mitään. Samaa aikaa vertaat tahtomattasi itseäsi muihin, jotka näyttävät koko ajan silmissäsi paremmalta, koska olet sokeutunut omalle arvollesi. Olet oppinut valheen, ettet riittäisi.

Sinut on kielletty herättämästä kateutta, jota on mahdotonta välttää. Tunnet itsekin aika ajoin. Se on inhimillisyyttä. Olet oppinut, että niin ei saisi tuntea. Mutta kun tunnet sen, uskot taas olevasi vähemmän kuin joku toinen. Vaikka kuinka koittaisit pienentää sen tunteen itsessäsi, se heijastuu sinusta muihin. Ota se tunne vastaan, ymmärrä mistä se tulee. Mitä ajattelet itsestäsi? Kateuden tunteessa piilee usein se totuuden jyvä, mitä itse haluaisit olla. Kateuden tunne on siis terveellinen tapa ymmärtää omia haaveitaan. Kuuntele itseäsi, älä piilota mitään. Se, mikä saa sinut kateelliseksi, on mahdollista saavuttaa. Se ei kerro riittämättömyydestä, ettet ole sitä vielä.

Se ei ole sinun eikä taustasi vika, että koet itsesi välillä riittämättömäksi tässä maailmassa. Älä syytä äitiäsi tai isääsi siitä. Voit syyttää siitä yleisesti maailmaa ja biologiaa, joiden takia ihmiset ovat ajaneet oman lajinsa näiden kokemuksien äärelle. Olet yksilö miljoonien muiden yksilöiden joukossa. Kun vertaat itseäsi muihin, joudut aina pettymään. Et voi olla samanlainen kuin joku toinen, vaikka haluaisit. Biologia ei vain mahdollista sitä ja hyvä niin. Se hetki, kun tajuat että me kaikki todella olemme erilaisia, vapauttaa sinut. Ymmärrät lauseen, erilaisuus on rikkaus. Paremmuutta ei todellisuudessa edes ole, koska emme kilpaile kenenkään kanssa samassa sarjassa. Olemme joukko erilaisia vahvuuksia ja kaikki meistä on ykkösiä jossain. Olet arvokas osa tätä maailmaa, koska sinulle ei tule koskaan löytymään täysin samanlaista korvaajaa. Eli kaikki meistä todellakin riittää, koska kyse on lopulta isosta kuvasta, elämästä itsessään. Siinä emme voi kilpailla.

”Tunnolliset tytöt ja äänekkäät pojat”

Kokemus riittämättömyydestä ei biologisesti eroa sukupuolten välillä sen enempää, kuin yksilöiden välillä ylipäätään. Kuitenkin asenteet, joita ihmiset ovat periyttäneet aikojen alusta asti, vaikuttavat siihen, miten eri tavalla tytöt ja pojat opetetaan tuntemaan riittämättömyyttä. Pojille annetaan anteeksi hidas kehitys ja huonot käytöstavat, tytöt opetetaan tekemään aina oikein. Vanhanaikaiset aatteet tekevät sinun kokemuksestasi nykyään yhä haastavampaa tässä uudessa maailmassa, jossa sinun sukupuolellasi ei ole mitään väliä. Riittämättömyyden tunne kasvaa, kun sinun on yhä vaikeampi saada minäkuvastasi kiinni. Tiedosta, minkälaiseen aatteeseen sinua on ohjattu ja päästä siitä irti. Olet yksilö, jonka riittäminen ei perustu ympäristön sanelemiin sääntöihin. Voit olla tunnollinen ja samaa aikaa äänekäs ihminen.

Ymmärräthän, että sama mieli päässäsi pystyy puhumaan toisille kauniisti ja silti se puhuu sinulle niin rumasti. Eihän sitä ole kiva kuulla, varsinkin kun rumat puheet eivät perustu mihinkään todelliseen. Näe itsesi yhtä kauniina kuin näet toisetkin. Kun sinua kiitetään, kiitä itseäsi samalla. Sinua on varmasti kiitetty syystä. Ymmärrä se, että kriitikko päässäsi voi olla sokeampi todellisille taidoillesi, kuin ystäväsi, joka sinua juuri kehui. Ulkoapäin sinut on paljon helpompi nähdä. Kannattaa itsekin käydä siellä joskus, että ymmärrät, kuinka hienona ihmisenä muut näkevät sinut. Sitä sinä todellisuudessa olet.

Koska olet ihmisenä herkkä vaistoamaan toisen tunteita ja kopioimaan alitajuntaisesti toisen käyttäytymistä, pidä silmällä ympäristöäsi, millainen se on. Millaiset ihmiset täyttävät sinun alueesi, josta opit vaikutteita? Sitten löydät myös vastauksen, miksi odotat itseltäsi liikoja. Ympäristösi pitäisi koostua useammasta erilaisesta vaikutteesta, niin kuvasi itsestäsi voi säilyä realistisempana, koska et sokeudu vain yhdelle näkökulmalle. Ja kuten aiemmin sanoin, erilaisuutta riittää. Jos suurin osa ympäristössäsi vaikuttavista ihmisistä on menestyviä uraohjuksia alalla, joka ei edes ole sinua varten, voit äkkiä kadottaa itsesi ja riittävyytesi. Säilytä useampi näkökulma, johon vertaat itseäsi, koska sinussakin on useampi puoli, joista ansaitset olla tyytyväinen.

”Mistä sinä haet roolimallisi ja minkälaisia rooleja pidät itse yllä? Moni meistä vahvistaa tahtomattaan supernaiseutta ihailemalla heitä, jotka ylisuorittavat, ja kertomalla muille teoista, jotka vahvistavat imagoamme kaikkivoipana. Kokeile löytää ympäriltäsi pari tavallisempaa esikuvaa, ja tutki heidän tapaansa tehdä asiat riittävän hyvin. ”

A. Airaskorpi – Riittävän hyvä, 2020

Sinun ei tarvitse kokea riittämättömyyttä enää, kun ymmärrät nämä asiat. Eikä minunkaan.

You May Also Like…

Älykäs intuitio

Mikä on se mystinen työkalu, jota Oprah, Einstein, Elon Musk, Steve Jobs, Nikola Tesla ja lukuisat muut aikamme nerot...

Digiyrittäjän käsikirja

Digiyrittäjän käsikirja kertoo, kuinka kannattava konsulttiyritys perustetaan ja kasvatetaan. Digikonsultti voi tehdä...

Suojattu: Lisää liksaa

Salasanasuojattu

Katsoaksesi tätä suojattua sisältöä, kirjoita salasana alle:

0 kommenttia

Lähetä kommentti