Rich dad, Poor dad

Kirjoittaja: Vili Selenius

10 toukokuun, 2020

Lähdeteos:

Lähdeteoksen kirjoittaja:

Teoriapisteet:

 

Rich dad, Poor dad on Robert Kiyosakin kertomus hänen nuoruudestaan kahden eri isän kanssa: Oman isänsä (Poor dad) ja parhaan kaverinsa isän (Rich dad) ja miten heidän eriävät asenteet rahaan ja sijoittamiseen muovasivat Robertin omaa ajatusmaailmaa. Robert avaa kirjassaan miksi suuret tulot, eivät tarkoita rikkautta tai ole edellytys rikastumiselle.

 

Useimmat työskentelevät rahasta, rikkaat laittavat rahan tekemään töitä

 

Kuinka tehdä rahaa? Tiedustelit sitä sitten keneltä tahansa, vastaus on todennäköisesti: ”Tekemällä töitä” ja se on täysin totta; ainakin omaisuuden kerryttämisen alkutaipaleella. Ensimmäinen askel omaisuuden kerryttämiseen on saada perustuloja. Tekemällä töitä saat perustuloja.

”Rich dad” ajattelumallin omaavat ihmiset ymmärtävät sen, että tekemällä töitä ei rikastu. Rikastuakseen täytyy päästä asemaan, jossa luotu omaisuus ja muu varallisuus tekevät töitä ja kerryttävät itse itseään.

”Poor dad” ajattelumallin omaavat taas työskentelevät rahasta, sillä he ajattelevat, että se on ainoa tapa ansaita rahaa. Tämän vuoksi ”Poor dad” -ihmiset tekevät usein töitä aina eläkeikään saakka.

 

Ei se tienaaminen, vaan tienattujen varojen säilyttäminen

 

Yksi peruspiirre mikä erottaa rikkaat ihmiset muista on heidän suhtautumisensa säästämiseen. Keskiverto kuluttaja budjetoi tulonsa pääsääntöisesti kuluihin ja säästöön menee se mitä jää jäljelle tai ei mitään. Se vähä mikä löytää tiensä säästöihin, katoaa usein yllättäviin kuluihin. Rikkaat budjetoivat tulonsa ensisijaisesti säästettäväksi.

Jos haluat rikastua, sinun täytyy osata elää ali varojesi, ainakin omaisuuden kerryttämisen alkutaipaleella. Oikein säästettynä omaisuus ja muu varallisuus kerryttävät itseään, joten ali varojen eläminen ei ole koko elämän pituinen sitoumus.

Pitkässä juoksussa sillä kuinka paljon tienaat kuukaudessa ei ole siis läheskään niin paljon väliä, kuin sillä, kuinka paljon siitä pystyt säästämään.

 

Assets > Liabilities

 

Omin avuin rikastuneet ihmiset ovat todennäköisesti koko elämänsä hankkineet varoja, jotka kerryttävät heille tuloja. Tämä on täysi vastakohta kuluttajamallille, missä kuluttajaa rohkaistaan ”investoimaan” henkilökohtaiseen omaisuuteen, joiden he luulevat olevan varallisuutta. Hyvänä esimerkkinä tällaisesta ”varasta” on omistusasunto. Vaikka asunnon arvo saattaakin pitkällä aikavälillä kasvaa, se ei koskaan tuota tuloja (paitsi vuokratessa, mutta se on asia erikseen), päinvastoin, sen omistaminen ja ylläpitäminen maksaa.

Rikkaat pyrkivät sijoittamaan rahansa varoihin, jotka kerryttävät tuloja, kuten osakkeisiin, velkakirjoihin, sijoitusrahastoihin tai yrityksiin. Ajan myötä tuloja kerryttävien varojen kasvu, kasvattaa sijoittajan tuloja.

 

Yrittäjällä ei ole palkkakattoa

 

Kun työskentelet palkollisena, työnantajallasi on pakko olla palkkakatto sinulle maksettavalla palkalle, jotta liiketoiminta pysyy hänen kannaltaan kannattavana. Kun teet töitä itsellesi palkkakatto katoaa. Pystyt siis tienaamaan enemmän, eli pystyt säästämään ja investoimaan isommin.

 

Pohdintaa

 

Kaikkialla on aina toitotettu, että säästä ja sijoita niin olet taloudellisesti riippumaton eläkkeellä. Taloudellinen riippumattomuus, tai rikastuminen ylipäätänsä on ollut jo pitkään päämääränäni, mutta ennen tätä kirjaa lukemani ohjeistukset ovat usein olleet jotain tämän suuntaista: ”Laita kuukaudessa 100€ säästöön rahastoihin, joiden vuosituotto on 7% ja 30 vuoden päästä sinulla on 117 606€.” Tämä kirja puolestaan avaa myös sitä, miten tienaat sen säästettävän satasen tai miten säästätkin satasen sijasta kuussa tonnin. Kirjan inspiroimana haluan myös vielä tiimiakatemia-aikanani pyrkiä skaalaamaan tämänhetkistä verkkosivuliiketoimintaamme isommaksi, keskittämällä oman energian sen kasvattamiseen ja palkkaamalla työntekijän / työntekijöitä tekemään itse sivustoja.

You May Also Like…

Dopamine nation

Luin Anne Lembken kirjoittaman kirjan ”Dopamine nation”. Anne Lembke on amerikkalainen psykiatri, joka on Stanford...

0 kommenttia

Lähetä kommentti