Ravistettava, omskakas

Kirjoittaja: Hannes Vilpponen

9 joulukuun, 2022

Lähdeteos: Ravistettava, omskakas - Toisinajattelijan käsikirja

Lähdeteoksen kirjoittaja: Saku tuominen, Katja Lindroos

Teoriapisteet: 0

Palveluiden johtamisen kurssin pohjalta päädyin lukemaan Saku Tuomisen ja Katja Lindroosin kirjoittaman kirjan Ravistettava, Omskakas – toisinajattelijan käsikirja. Valitsin kirjan, sillä pelkkä kirjan nimi oli erikoinen ja alkoi kiehtomaan minua. Palveluiden johtamisesta en tiennyt oikeastaan hirveästi, tiesin vain, että se liittyy jollain tapaa yrittäjyyteen ja hyvään bisneksen pyörittämiseen.  

Kirjan luettuani tajusin kirjan olevan paljon nykyaikaisesta ajattelutavasta, miksi se on sellainen kuin se on, mitä se aiheuttaa ihmisille, miten ymmärtää sitä ja miten toimia sen kanssa. Tämän ajattelutavan ydin on siis siinä, että kaikki tapahtuu todella nopeasti ja kaiken oletetaan menevän ja tapahtuvan nopeasti. Hyvänä esimerkkinä tästä ovat informaation jakaminen ja kiireisyys. Internetin ansioista tietoa on paljon helpompi jakaa kuin ennen, jonka ansiosta ihmiset ovat nopeammin tietoisia maailma tapahtuvista asioista, sekä itseään koskevista asioista. Informaation lisäksi Ihmiset kulkevat ja tekevät asioita tiuhempaan tahtiin. On jossain määrin hyväksyttävää olla ainaisesti kiireinen ja tekemässä jotain, mutta jos ei näytä kiireellisyyttään muille, hänet saatetaan tuomita laiskaksi. Tämähän ei kuullosta huonolta, eihän? Kirjan mukaan tämä saattaa aiheuttaa ihmisissä rutiineihin ja kiireisiin tottumista, jonka ansioista eri lailla ajattelu ja luovuus pikkuhiljaa häviävät. Kiireessä emme välttämättä niin paljon, mitä edes teemme. Silloin emme pohdi ajattelemaan muuta, kuin miten asiat tottumuksen tai tiedon mukaan menevät. Teemme vain sen kummempia ajattelematta.  

Jotta voi luoda uutta, on opittava päästämään vanhasta irti on yksi kirjan omasta mielestäni keskeisimmistä opeista. Kirjassa painotetaan jatkuvasti kehittymään maailman mukana – eikä jumittumaan vanhoihin tapoihin oppeihin tai käytäntöihin. Ilman jatkuvaa oppimista, luomista ja uuden kehittämistä, ei maailma muuttuisi lainkaan. Ja jotta voidaan luoda jotain uutta, on hyvä tarkisteltava nykyhetkeä hyvin tarkasti. Jos ei välillä pysähdy ajattelemaan toimintatapojamme ja niiden syitä, luovuus ei voi kukkia emmekä voi keksiä uutta. Jotta voidaan rikkoa tämä juuttuneiden tapojen kierre, voimme esimerkiksi muuttaa yhtä jokapäiväistä tapaa joksikin aikaa. Esimerkiksi luopumalla autosta viikoksi, jättää puhelin pois hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa, olla katsomatta uusia uutisia, medioita tai sähköposteja tietyn ajan päivästä ja käyttää se aika johonkin muuhun. Näin esimerkiksi voimme rikkoa tottumuksen arkeen ja jokapäiväiseen toimintaamme, ja mahdollisesti nähdä elämässämme uusia näkökulmia rutiineista.  

Kirjassa oli ajatustapaan liittyviä hyviä neuvoja, jotka liittyvät paljon luovuuden ja ajattelun kehittämiseen. Tästä esimerkkinä luovuuden mahdollistava olotila. On oltava rennosti rennossa tilassa, olla ajattelematta ongelmia. Luovat ratkaisut ovat itsellänikin tulleet rennossa ympäristössä, jossa stressitasoni ovat olleet matalimmillaan. Toinen hyvä neuvo oli muihin vertailemisen lopettaminen. Olen huomannut tämän monessa eri tilanteessa elämäni aikana. Ei voi olettaa, että muita kopioimalla pääsisi erilaiseen lopputulokseen. Jos koittaa aina olla niin kuin muut, ei tule luotua mitään uutta tai erilaista. Kolmas oli monimutkaisuuden välttäminen. Usein kuvitellaan, että yritysideaa miettiessä on keksittävä jotain todella kompleksia ja uudenlaista, mitä kukaan ei ole edes ajatellutkaan. Mutta yksinkertaiset ideat eivät ole ollenkaan huonompia, välillä jopa parempia. Esimerkkinä näistä vaikka kännykän kamera, kaksi tavanomaista esinettä samassa laitteessa. Tai vaikkapa älykellot. Neljäs mielestäni hyvä oppi, varsinkin miettien tiimiakatemian kannalta, on epäonnistumisen pelosta luopuminen. Usein kuulee ja itsekin välillä olen miettinyt tietyistä asioista, onko tämä liian riskialtista tai epäkannattavaa lähteä kokeilemaan. Mutta omasta mielestäni mitään todella hienoa ei voi kehittää, jos jatkuvasti miettii riskejä ja sitä mikä voisi mennä pieleen. Viimeinen ajatus, jonka nostan esille, on itsetunto. Hyvän itsetunnon pohjalla on usein hyvän sellaisen tarjoava ympäristö, vaikka se lähteekin ensimmäisenä yksilöstä. Hyvä itsetunto varmistaa minimoidun negatiivisen ajattelun ja pelon tunteen. Jotta voi lähteä toteuttamaan itseään ja jahtaamaan unelmiaan, on oltava hyvän itsetunnon tuoma rohkeus, itsevarmuus ja taito päästä ongelmien ja tappioiden yli.  

Tykkäsin kirjasta, se sai minut ajattelemaan omaa tekemistäni akatemialla eri näkökulmista sekä antoi hyödyllisiä vinkkejä jatkoa varten, joita uskon vielä käyttäväni.   

You May Also Like…

21 oppituntia maailmantilasta

Minulla on ollut tämä kirja koko Tiimiakatemian ajan lukulistalla, mutta en vain ole saanut sitä luettua mihinkään...

5 vinkkiä kirjoittajalle

Copywriting on taito, joka vaatii sekä luovuutta, että strategista ajattelua. Hyvä copywriting ei vain viihdytä tai...

Tylsyyden ylistys

Tylsyyden ylistys, mitä on tylsyys ja, miltä se tuntuu? Jokaisen ihmisen kohdalla käsitteelle tylsyys löytyy erilaisia...

0 kommenttia

Lähetä kommentti